Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 19 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Je elektrische auto thuis opladen? Dat mag straks mogelijk niet meer

Het elektrisch rijden kent grote voordelen. Zo is het milieuvriendelijk, stil, zakelijk aantrekkelijk en in sommige gevallen ook nog eens bloedsnel. Autofabrikanten doen hun uiterste best om aan de grote elektrische vraag te voldoen. Toch zijn er ook een aantal nadelen. Niet alleen voor de koper, maar ook voor de mensen in zijn omgeving.

Voor veel mensen is een elektrische auto nog te duur, de actieradius te beperkt of het gemis van een ronkende verbrandingsmotor te groot. Maar ook je omgeving heeft tegenargument. Zo staan gemeentes voor een uitdaging die er is dankzij de komst van elektrische auto’s. Hoe ga je om met alle laadkabels die over de stoep liggen om de auto te bereiken?

Dilemma voor gemeentes

Als gemeente wil je elektrisch rijden stimuleren, maar ook veiligheid bieden aan je inwoners. Een lastig dilemma. Mensen kunnen struikelen over de laadkabels die over de stoep liggen. Met name voor mensen in een rolstoel of met beperkt zicht kan dit een groot probleem zijn. Er is namelijk een aanzienlijk struikelgevaar. In Utrecht is er om die reden een verbod op het leggen van je stroomkabel over de stoep.

Andere gemeentes pakken het anders aan. Zo kan het zijn dat er een aantal voorwaarden opgesteld zijn. Je bent bijvoorbeeld verplicht om over de laadkabel een mat of drempel te leggen. Als eigenaar van de auto ben je zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en daarom aansprakelijk als er iets gebeurt. Andere voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat je alleen een kabel mag leggen als er geen oplaadpunt in de buurt is.

Uitdaging

Elektrisch rijden brengt dus wat uitdagingen met zich mee. Het stroomnet zal bijvoorbeeld aangepast moeten worden om al deze voertuigen tegelijk op te kunnen laden. Ook moet de gemeente beleid kiezen over de stroomkabel op de stoep. Voor veel mensen is elektrisch rijden nu nog niet zo aantrekkelijk. Het is nu bijvoorbeeld nog redelijk duur, maar daar kan snel verandering in komen. Het is afwachten of die mensen de stroomkabel wel, of niet op de stoep mogen leggen.

Geïnteresseerd in elektrisch rijden? Lees dan hier een artikel over de E-golf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NOS

Reageer op artikel:
Je elektrische auto thuis opladen? Dat mag straks mogelijk niet meer
Sluiten