Wat proef je eigenlijk in whisky?

In een eerder artikel schreven wij waarom The Glenlivet Founder’s Reserve een uitstekende whisky is voor de liefhebber die zich graag in de wereld van de single malts wil storten. Dit heeft ook zeker te maken met zijn uitgebalanceerde smaak.

Hoewel het heerlijk is om in je eentje in alle rust te genieten van een goed glas whisky is het juist ook leuk om samen met je vrienden of familie van een heerlijke dram te genieten. Samen kun je namelijk de smaak analyseren.

Veel whiskies zijn behoorlijk uitgesproken in hun smaak. The Glenlivet Founder’s Reserve is niet bijzonder uitgesproken in één richting. Het is een lichte, zoete whisky waarin je, als je hier een beetje talent voor hebt, veel smaken kunt herkennen.

Wie al een beetje zijn weg kent in de whiskies kan wellicht al een inschatting maken van de smaak door naar de whisky te kijken. Wat opvalt, is namelijk de licht gouden kleur van de Founder’s Reserve. Dat is je eerste hint: de Founder’s Reserve is namelijk gerijpt op first fill Amerikaanse eikenhouten vaten.

‘First fill’ wil zeggen dat de vaten voor het eerst zijn gebruikt om de whisky in te rijpen. Er heeft nog niet eerder whisky in het vat gerijpt. Dit betekent dat het hout nog zijn maximale smaak (met hints van de voorgaande drank) afgeeft aan de whisky.

De herkomst van het hout bepaalt voor een groot gedeelte de smaak van de whisky. De vaten die voor het rijpen van The Glenlivet Founder’s Reserve worden gebruikt, zijn vervaardigd uit hout van bomen die jarenlang in zonnige bossen in een warm klimaat hebben gestaan. De invloeden van deze omgeving proef je duidelijk terug en dat betekent: fruit. In The Glenlivet Founder’s Reserve proef je hints van sinaasappel, peer en gekarameliseerde appel. De afdronk is zoet, een tikje romig en de smaak blijft lang hangen.

Door de bovenstaande elementen vinden wij deze Founder’s Reserve één van de beste whiskies om jouw ‘ontdekkingstocht’ mee te starten. Je proeft een hoop in deze toegankelijke kwaliteits Schotse Malt. Slàinte mhath!

In samenwerking met The Glenlivet

Reageer op artikel:
Wat proef je eigenlijk in whisky?
Sluiten