Mitchell Rietveld
Mitchell Rietveld Life 11 nov 2016

Wat jij én je werkgever kunnen doen voor meer werkplezier

Lang niet iedereen is tevreden op het werk, maar tevreden werknemers zijn van cruciaal belang: voor hun eigen geluk en voor de productiviteit van het bedrijf. Een gelukkig bedrijf is niet zo moeilijk te bewerkstelligen, zolang werknemer én werkgever zich maar inzetten op de punten waar wij in dit artikel op ingaan.

Uit het jaarlijkse onderzoek van TNO en het CBS blijkt dat 58,5% van de Nederlanders tevreden is met z’n werk, 17,9% zelfs zeer tevreden. Op zich redelijke cijfers, maar er zit een wereld van verschil tussen werktevredenheid en werkgeluk. Werktevredenheid is een stuk passiever, denk aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Werkgeluk is proactief: geeft het werk je bijvoorbeeld energie?

Elke dag met een smile naar je werk gaan

Wat kun je als werknemer doen?

  • Wees zoveel mogelijk autonoom: zorg ervoor dat jij zelf beslissingen kunt nemen over hoe je bepaalde taken aanpakt. Vaak is dit in leidinggevende functies eenvoudiger, maar ook als jij geen leidinggevende functie hebt, liggen er vaak mogelijkheden. Schroom niet om met jouw eigen leidinggevende te overleggen.
  • Waarborg je competenties: zorg ervoor dat de taken die jij krijgt ook passen bij jouw kwaliteiten. Daag jezelf ook uit om waar mogelijk nieuwe taken op je te nemen en jezelf te ontwikkelen.
  • Wat heeft je werk voor zin? Als jij dagelijks bezig bent met iets waarvan je denkt: waarom? Dan gaat het niet werken (haha, woordgrap). Jouw werk moet je een gevoel van genoegdoening geven, je moet een doel hebben. Alleen dan brengt jouw werk je positiviteit .
  • Een goede relatie met je collega’s Je werkt dagelijks met deze mensen. Er zullen altijd collega’s zijn waarmee je meer of minder klikt. Hecht daarom specifiek waarde aan de collega’s met wie het wél klikt. Zij zijn bepalend voor de sfeer en dus jouw plezier.

Ongelukkig op je werk? Nu is de tijd om te handelen

Wat kun je als werkgever doen?

  • Zorg voor autonomie: geef werknemers de gelegenheid te ontplooien. Geef hen ruimte en vrijheid. Hiermee leg je een belangrijke basis.
  • Betrek werknemers: door werknemers bij processen te betrekken, creëer je verbondenheid. Zo voelen ze dat zij meer (kunnen) betekenen dan slechts zorgen voor de dagelijkse taakuitvoering.
  • Benut competenties: zorg ervoor dat werknemers de mogelijkheid hebben tot doorgroei. Mensen moeten zich kunnen ontwikkelen. Wanneer competenties onvoldoende benut worden, zal dit resulteren in gedemotiveerde werknemers.
  • Zorg voor ontspanning: Google is er koning in. Zorg ervoor dat werknemers gedurende de werkdag aan wat stress relief kunnen doen.
  • De werkvloer zelf: een goede werkomgeving is cruciaal voor het geluk van werknemers. Ergonomische, inspirerende werkplekken, een fijne lichtinval en voldoende ruimte zijn enkele belangrijke factoren. Schep binnen de mogelijkheden de best mogelijke werkomstandigheden en werknemers zullen gelukkiger en productiever zijn

Heeft geld dan echt geen effect?

De bovenstaande punten zorgen ervoor dat men intrinsiek gemotiveerd raakt, de sterkste vorm van motivatie. Omdat het vanuit de persoon zelf komt. Geld is een extrinsieke motivatie en draagt minder bij aan de toename van geluk dat wordt ervaren op de werkvloer. Het geluk van geld zit ‘m meer in de privésfeer, buiten werktijd om dus. Onderbetaald krijgen (in de zin van minder verdienen dan je vindt dat je waard bent) zorgt er wel voor dat een werknemer zich ongelukkiger gaat voelen.

Kortom, intrinsiek gemotiveerde medewerkers voelen zich het gelukkigst en het meest betrokken bij hun werk. Hierdoor werken zij met meer plezier, presteren zij beter, blijven ze langer en zo tillen zij het bedrijf naar een hoger niveau. Een overduidelijke win-win-situatie waaraan zowel werknemer als werkgever kunnen bijdragen.

Reageer op artikel:
Wat jij én je werkgever kunnen doen voor meer werkplezier
Sluiten