Redactie
Redactie Life 29 jan 2015

Wat je moet begrijpen aan vrouwen

‘Vrouwen komen van Venus, mannen van Mars’ etcetera, etcetera: je kent alle verhalen en vooroordelen wel. Hoe je het ook wilt noemen of wat het ook voor jou betekent, één ding staat vast: op sommige vlakken verschillen mannen en vrouwen als dag en nacht. Wanneer je enkele cruciale punten begrijpt, leer jij vrouwen beter doorgronden en dat zal een positieve uitwerking hebben op jouw (toekomstige) relatie. Een vrouw begrijpen is fijn; voor jou en voor haar. Dit is wat je moet begrijpen aan vrouwen: enkele belangrijke punten waarin jij en zij verschillen.

Rationeel denken versus emotioneel denken

Je hebt vast wel eens zo’n moment gehad waarop je na een ruzie met je vriendin of vrouw terugkijkt en denkt: waar gíng dit toch over? Vaak loopt zo’n aanvaring af met een sisser waarin je tot elkaar komt. Niet zelden was het zo dat jullie eigenlijk het zelfde wilden of bedoelden maar het op totaal verschillende wijze uitten waardoor onenigheid ontstond. Mannen denken doorgaans rationeel en vrouwen emotioneel en dat kan zorgen voor problemen, zeker wanneer je elkaar niet begrijpt. Houd altijd rekening met het feit dat een vrouw anders denkt dan jij. Wees kalm, bewaar je geduld en probeer je in haar te verplaatsen. Hoe meer je dit doet, des te rustiger zij zal worden.

[Bron foto: expertbeacon.com]

Recht door zee versus ja maar toch nee

Aangezien de meeste vrouwen op emotioneel gebied wat complexer in elkaar zitten dan wij heren, loont het om tussen de regels door te lezen. Voor je gevoel kan een vrouw ja zeggen en nee bedoelen en puur afgaande op haar woorden kan dat ook best zo zijn. Kijk echter altijd naar tekenen die anders suggereren. Hoe is haar intonatie? Is er sprake van sarcasme? Wat zeggen haar gezicht en lichaamstaal? Probeer haar antwoord te herhalen en bij haar te verifiëren. Het kan – zeker ‘in het heetst van de strijd’ – niet makkelijk zijn, maar je helpt jezelf en haar er wel mee.

Vrouwen hechten wél waarde aan de mening van anderen

Natuurlijk heb jij geen maling aan alles en iedereen maar wanneer puntje bij paaltje komt, kunnen mannen zich relatief eenvoudig even niets aantrekken van wat een ander vindt. Het gaat dan even om jou: zo ervaar je dit ook en daar kun je naar handelen. Realiseer je dat dit voor veel vrouwen anders ligt. Vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger voor de mening van anderen en dit kan hun denken en handelen beïnvloeden. Houd hier rekening mee en wees een steun voor haar.

[Bron foto: lifehack.org]

Mannen en vrouwen ontstressen anders

Wat doe jij als je gestresst bent? Je gaat misschien even sporten of douwt juist een snelle pizza naar binnen. Wellicht speel je even een game, kijk je een aflevering van je favoriete serie of trek je een biertje open. En dan is alles weer goed. Bij vrouwen werkt dit niet zo. Vrouwen verwerken stress anders en ontstressen ook anders. Je kunt niet van haar verwachten dat zij er net als jij – in haar ogen – met zo’n nogal lompe manier mee omgaat. Je vriendin of vrouw zal vooral praten; haar humeur zal niet al te best zijn en ze zal zich misschien onredelijk gedragen. Dat hoort erbij.

Ze heeft niet dezelfde drive als jij

Vrouwen zijn niet minder ambitieus dan mannen. Zeker niet. Hun beweegredenen zijn echter anders en vrouwen kiezen hun battles anders dan mannen. Dit heeft twee kanten. In sommige gevallen mag haar strijd voor jou onbenullig en nutteloos overkomen: voor haar is dit niet zo. Aan de andere kant kun je niet van haar verwachten dat zij in bepaalde situaties net als jij met de borst vooruit erin knalt. Vrouwen zijn wars van het typische mannelijke haantjesgedrag, vandaar dat jouw vrouw/vriendin soms niet zo strijdbaar op je overkomt. Ze heeft er heus wel aan gedacht.

[Bron foto: informationng.com]

Onderschat haar onzekerheden niet

Ook dit punt heeft weer alles te maken met de emotionele verschillen tussen mannen en vrouwen. Iedere man heeft zo zijn onzekerheden maar hij gaat hier doorgaans nuchter mee om. Je kent je kwaliteiten en je laat tekortkomingen je zo min mogelijk beïnvloeden. Dat ligt bij de meeste vrouwen wel anders. Of het nu gaat om het fysieke vlak (Is mijn buik te dik? Zijn mijn borsten te klein?), haar carrière (Ben ik wel goed genoeg?) of jullie relatie (Ben ik wel leuk genoeg? Is hij niet bezig met andere vrouwen?): ze heeft haar onzekerheden en die kunnen voor haar een grote rol spelen. Maak nooit de fout haar onzekerheden te onderschatten. Zelfs al heeft ze volgens jou nog niet eens de kleinste aanleiding om onzeker te zijn, ze is het wel en voor haar is het echt.

Jullie hebben behoefte aan andere dingen en dat is niet erg

De verschillen tussen mannen en vrouwen zorgen ook voor verschillende behoeften. Ga niet het gevecht aan om dingen te veranderen die je niet kunt en daarom ook niet wíl veranderen. Je zou wellicht een verandering kunnen forceren, maar beter is het om elkaars behoeften te accepteren en te respecteren. Jij wilt misschien erop uit en stappen om jezelf weer van energie te voorzien en klaar te stomen voor een nieuwe werkweek en zij heeft misschien de behoefte om rustig op de bank te hangen en een boekje te lezen. Accepteer dit en geef elkaar de ruimte die jullie nodig hebben. Hierdoor kom je op de juiste momenten vaker en beter samen.

[Bron foto: loveadviceforum.com]

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Ook op het gebied van huishouden kan er een groot contrast zijn tussen hoe mannen en vrouwen hiermee om gaan. Als jij een baaldag hebt of ergens mee zit, kun je waarschijnlijk de boel de boel laten en doen waar je behoefte aan hebt. Vrouwen doen dat ook, maar vaak ligt de behoefte van vrouwen bij een schoon en opgeruimd huis. Voor vrouwen geldt vaak het principe ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’. Wellicht gaat dit tegen al jouw gevoelens in, maar voor haar is dit zeer belangrijk. Erken dit en draag je steentje eraan bij, want als zij happy is, is het leven voor jou ook een stuk aangenamer.

Reageer op artikel:
Wat je moet begrijpen aan vrouwen
Sluiten