Wat is de oorsprong van whey eiwit? En welke eiwitten zijn beter?

Whey eiwit, wat is het nu eigenlijk? Waar wordt het van gemaakt? Er staan allerlei potten met verschillende whey eiwitten in de winkels, maar hoe verschilt de een van de ander? Een lastig vraagstuk, maar gelukkig zocht de keuringsdienst van waarde het uit.

Het internet – ook Manners – staat vol met informatie over eiwitten, over hoe jij bijvoorbeeld door middel van eiwitten sneller resultaat haalt gedurende jouw reis naar dat felbegeerde lichaam. Nuttig? Zeker, maar weten we eigenlijk wat we precies innemen? En is het poeder in die pot van 60 euro nu echt effectiever dan die van 30 euro?

Whey eiwit, wat is het?

Laten we direct met de deur in huis vallen: wat is whey eiwit? Whey eiwit is een natuurlijk bijproduct dat ontstaat bij de productie van kaas. Het is afkomstig van koeienmelk. Koeienmelk bestaat voor 80 procent uit caseïne eiwit en voor 20 procent uit whey eiwit. Van de caseïne wordt kaas gemaakt. Tijdens de kaasproductie worden er blokken gevormd en blijft er een vloeibaar gedeelte over; de blokken worden kaas, het vloeibare gedeelte is de whey.

Vroeger werd de whey weggegooid. Iets later kwam men tot de ontdekking dat het zeer voedzaam was voor de varkens. Ze groeiden zo extra hard en het vlees werd malser. Als varkens ervan groeien, moet dat ook wel iets voor ons mensen kunnen doen toch? Precies zo is de trend ontstaan en zich verder gaan ontwikkelen. Onderzoek wees uit dat in de whey, eiwitten zitten met een biologische waarde van minimaal 104. Dat is dus nóg hoger dan die van een kippenei die een waarde van maximaal 100 heeft.

Het scheidingsproces

De eerste stap van het scheidingsproces is hetzelfde als bij de kaasproductie. De melk wordt aangezuurd, door dat aanzuren klonteren de whey eiwitten samen en wordt het mogelijk om het te scheiden van de whey. Deze blokken worden vervolgens platgestampt zodat het poeder ontstaat. Thats it.

Het whey eiwitpoeder heeft van zichzelf een bittere smaak en is daarom voor veel mensen moeilijk weg te krijgen. Producenten spelen hier op in door zoet- en smaakstoffen toe te voegen.

Verschillen de whey eiwitten?

Whey eiwit is whey eiwit, dus daar zit geen verschil in. Waar wel verschil in zit, is het percentage eiwit dat overblijft in de whey. Je hebt whey eiwit concentraat, whey eiwit isolaat en whey eiwit hydrolysaat. Welke van de drie je krijgt, ligt aan het productieproces.

Concentraat: bestaat voor zo’n 70 tot 80 procent uit eiwitten, verder bevat het lactose (melksuiker) en vet.
Isolaat: bevat zo’n 90 procent (of meer) eiwit, bevat minder lactose en vet, maar mist een aantal voedingsstoffen die wel in whey concentraat zitten.
Hydrolysaat: dit is gehydrolyseerde whey waardoor het sneller geabsorbeerd wordt in je lichaam. Dit zorgt er wel voor dat je insuline piek 28 procent tot 43 procent hoger is dan bij de isolaat variant.

De meeste sporters (en bedrijven) kiezen voor whey eiwit concentraat, omdat die rijk is aan voedingsstoffen en qua prijs ook het meest voordelig is.

Waarom zoveel prijsverschil?

Het productieproces van concentraat is goedkoper dan de andere twee. Concentraat bevat ook meer voedingsstoffen en is over het algemeen beter van smaak. Concentraat is dus het populairst onder producenten en consumenten. Hoe kan het dan dat de prijzen van deze concentraat-potten zo bijzonder veel kunnen verschillen, soms tot twee keer zo duur?

Hier komt dus een sterk staaltje marketing bij kijken, want in beide potten zit in principe hetzelfde. Oké, wellicht toegevoegde ingrediënten iets anders, maar dit kan nooit zoveel verschil maken.  Sommige potten worden geïmporteerd uit het buitenland. Sommige merken maken reclame, oftewel: daar betaal jij als consument een bijdrage voor. Qua inhoud maakt het dus helemaal niks uit, toch verkopen de duurdere potten net zo goed. We kunnen dus zeggen dat een sterk staaltje marketing toch weer z’n vruchten afwerpt.

Gelukkig zijn er allerlei onafhankelijke onderzoeken gedaan naar de beste prijs-kwaliteitverhoudingen.

Reageer op artikel:
Wat is de oorsprong van whey eiwit? En welke eiwitten zijn beter?
Sluiten