Pim Jansen
Pim Jansen Life 12 juli 2018

Wat er gebeurt als er ineens 6 miljoen bitcoin verdwenen is

Onder normale omstandigheden is er een belangrijk principe wat de waarde van producten bepaalt: het principe van vraag en aanbod. Is er veel vraag naar een product waarbij het aanbod schaars is, dan zal de prijs stijgen. Men is dan vaker bereid een hogere prijs te betalen. Is er voldoende aanbod en blijft de vraag beperkt dan zal de prijs dalen. Men wil immers toch graag van de voorraad af. Bij altcoins gaat dat principe niet helemaal op. Dat blijkt wel nu duidelijk is dat er zo’n zes miljoen BTC foetsie zijn.

De niet-verhandelbare BTC

Op de conferentie Building on Bitcoin deze week onthulde Jameson Lopp, voormalig hoofdingenieur bij BitGo en ingenieur bij CasaHODL, dat er naar schatting vier miljoen BTC verloren is gegaan en twee miljoen BTC is gestolen.

Vanaf juli 2018 zijn er in totaal zes miljoen BTC ontoegankelijk en permanent verloren gegaan op de bitcoin blockchain. Gezien het feit dat het niet mogelijk is om via een zogenaamde hard fork (simpel gezegd, een geforceerde splitsing van de munt) de verloren BTC te herstellen, is 28,5 procent van het vaste aanbod van de bitcoin permanent verloren.

Deze constatering heeft gevolgen. De opzet van de Bitcoin bepaalt dat er maximaal 21 miljoen BTC gemined kan worden. Het maximale aanbod van BTC kan dus niet groter zijn dan vijftien miljoen BTC en vanaf het moment dat er zeventien miljoen BTC in omloop zijn, zijn er slechts elf miljoen BTC die daadwerkelijk kunnen worden gebruikt, verzonden, ontvangen en verhandeld.

De huidige prijs: met of zonder de verloren BTC

Chainalysis, een cryptocurrency en blockchain onderzoeksbedrijf, onthulde voor het eerst in een interview met Fortune dat 3,79 miljoen BTC al verloren zijn op de bitcoin blockchain. Dat aantal werd vrijgegeven in november 2017. Bij een afnemend aanbod en een stabiele vraag zou het logisch zijn dat de prijs hoger wordt. Dat dit niet gebeurd, de waarde van de BTC daalt immers als we naar de prijsontwikkeling van de afgelopen maanden kijken, komt omdat er meerdere factoren van invloed zijn op de prijs.

Momenteel is de prijs van BTC vanaf 5 juli 2018 boven de zesduizend dollar. De prijs van de bitcoin wordt berekend op basis van het cijfer van 17,13 miljoen BTC dat theoretisch in omloop is. Als het publieke aanbod BTC gecorrigeerd zou worden naar elf miljoen stuks, zou BTC gewaardeerd worden op 10.300 dollar. In feite zou het zo moeten zijn dat de eerder genoemde zes miljoen BTC die ‘weg’ zijn, nog steeds bestaan. Het feit dat ze niet verhandelbaar zijn heeft daardoor geen significante invloed op de prijs. Het aantal BTC wat de oprichter van Bitcoin bezit wordt immers ook niet verhandeld en ook die voorraad heeft geen invloed op de prijsontwikkeling.

Geen 21 miljoen BTC

De afgelopen jaren hebben prominente beleggers en analisten in de cryptocurrency-sector consequent gezegd dat de prijs van bitcoin op de lange termijn kan stijgen naar een waarde van honderdduizend dollar en een paar miljoen dollar omdat er maximaal slechts 21 miljoen BTC kunnen bestaan.

Reageer op artikel:
Wat er gebeurt als er ineens 6 miljoen bitcoin verdwenen is
Sluiten