Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Angst voor controverse: Warner Bros. overwoog Joker uit Joker te halen

De hoge piefen van Warner Bros. waren op zijn zachtst gezegd lichtelijk bezorgd over de plannen voor Joker. Niet alleen had de studio verschillende flops achter de rug, maar anno 2019 lag het onderwerp van de film ook nog eens extra gevoelig.

Joker zonder Joker?

Toch heeft juist dat stekelige en grimmige laagje zo’n unieke film opgeleverd. Achteraf gezien was het een gouden zet: Warner Bros. harkt honderden miljoenen binnen. Joker heeft zelfs meer winst gemaakt dan Avengers: Infinity War en is groter dan Deadpool. Dat leverde regisseur Todd Philips een hilarische felicitatie op van Ryan Reynolds.

Maar goed, terug naar de hoge piefen. Die waren zo bang voor de plannen, dat ze besloten de investering samen met andere bedrijven te doen. Als de film zou floppen, dan zouden ze er niet alleen financieel voor hoeven opdraaien. Dat zorgt er nu echter ook voor dat ze honderden miljoenen dollars aan winst in moeten leveren. Hier lees je daar meer over.

Men vocht dus tegen de visie van Philips, die op de een of andere manier alsnog zijn zin heeft gekregen. Hoe ver die strijd ging, blijkt nu uit een interessant kijkje achter de schermen van Vulture. Zij spraken bronnen binnen Warner Bros. en schetsen een fascinerend plaatje.

De studio opperde zelfs om niet eens de Joker in de film te stoppen, om zo het gevaar uit de weg te gaan. Tevens waren er toen nog plannen voor een solofilm met Jared Leto’s Joker uit Suicide Squad. Daarom opperde men om beide wegen te bewandelen:

“Misschien, redeneerden enkele van de leidinggevenden, kon Phillips’ oorsprongsverhaal een personage opzetten waarvan het publiek zou begrijpen dat het op de Joker is gebaseerd, maar die niet letterlijk de Joker is. Zou hij in plaats daarvan niet een soort gerelateerd figuur kunnen zijn?”

Uit de bekende context gerukt

Niet iedereen binnen het management was echter fan van het idee om op die manier de risico’s te ontwijken:

“Het idee zorgde voor onenigheid tussen de studio-chefs. Maar iedereen was het erover eens dat het A) uit de vertrouwde context trekken van de echte Joker als de meest beruchte tegenstander van de Dark Knight en B) hem in zijn eentje te plaatsen in een mash-up van Taxi Driver en The King of Comedy een zeer riskante zet was. Toen was er de vraag hoe het zou resoneren met DC Extended Universe-fans, die enkel gewend zijn aan directe adaptaties van de comics zoals Aquaman en Wonder Woman. ”

Daarmee hadden ze een goed punt: Joker is veel minder licht verteerbaar en mainstream dan Aquaman en Wonder Woman. Juist daarom is het succes zo’n goed teken, ook als je niet zo’n fan was van Joker. Het zorgt er immers voor dat hopelijk meer studio’s dit soort risico’s durven te nemen.

Aan de andere kant: kun je na Deadpool en Logan en zo’n iconisch personage de film echt een groot risico noemen? Jared Leto is er in ieder geval niet blij mee. Hij probeerde zelfs Joker te saboteren. Hier lees je er alles over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Angst voor controverse: Warner Bros. overwoog Joker uit Joker te halen
Sluiten