Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Studio achter Joker loopt honderden miljoenen dollars mis door succes

Na alle bioscooprecords hoeven we je niet meer uit te leggen dat Joker een gigantisch succes is. De film kostte veel minder dan bijvoorbeeld Justice League om te maken, maar weet veel meer geld binnen te harken.

Joker: een onverwachte hit

Regisseur Todd Philips had een budget van 55 miljoen dollar tot zijn beschikking. Dat bedrag is al met gemak tien keer terugverdiend, een zeer lucratieve zet voor Warner Bros. Dat is ook zeker waar, maar niet tot de extent die je zou verwachten.

We kijken nu met de verrassende succescijfers naar Joker, maar van te voren was de film een groot risico. Een 18+ film over een schurk geregisseerd door de man achter de Hangover trilogie? Warner Bros. en DC hadden teveel flops achter de rug om daar blind in te springen. Zelfs met een topacteur als Joaquin Phoenix leek het niet een kaskraker a la Marvel’s films te kunnen worden.

Toen durfde niemand überhaupt te hopen op de 600 miljoen dollar die Joker al na twee weken wereldwijd wist binnen te halen. Na de tegenvallende resultaten van Justice League besloot Warner Bros. toch groen licht voor Joker te geven, een allesbehalve unaniem besluit binnen de studio.

Pijnlijk compromis

Men besloot een compromis te sluiten: Warner Bros. zou de film gaan ontwikkelen, maar dan wel onder de voorwaarde dat de studio niet zelf het complete budget hoefde op te hoesten. Dat blijkt uit een intrigerend artikel van de New York Times. Daaruit blijkt dat de studio het budget splitte met Bron Studios en Village Roadshow.

Door de kosten te delen kon Warner Bros de schade beperken in het geval Joker alsnog een flop bleek te zijn. Dat maakte de film zeer goedkoop om te produceren, maar zorgt er nu achteraf ook voor dat Warner Bros. ook de opbrengsten met die twee co-financiers. Exacte percentages zijn niet bekend, maar de studio loopt zeker honderden miljoenen dollars mis. Die twee andere investeerders? Die lopen voor een schijntje nu binnen.

Het is makkelijk om Warner Bros. nu uit te lachen, maar dan doe je dat met het oneerlijke voordeel van hindsight. Nu is het makkelijk oordelen. Na recente hits als Aquaman, Shazam! en nu dus Joker heeft Warner Bros. hopelijk in het vervolg meer vertrouwen in zijn eigen producties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Studio achter Joker loopt honderden miljoenen dollars mis door succes
Sluiten