Wat we al wisten, is nu bevestigd: datingsites beloven fabels

De ware liefde vinden is lastig. Gelukkig zijn er datingsites die je kunnen helpen. Of toch niet? Uit een nieuw Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat er geen algoritme ter wereld is dat de liefde kan voorspellen. Het is spijtig om te melden, maar de ware moet je echt zelf vinden.

Volkskrant publiceerde onlangs een artikel over de grote valkuil van het online daten. Onderzoekers deelden 350 heteroseksuele, mannelijke en vrouwelijke studenten op in groepen die na het invullen van een gigantische vragenlijst met elkaar gingen speeddaten. Deze vragenlijst bevatte meer dan honderd details over hun karakter, hobby’s en voorkeuren. Na de speeddate moesten de deelnemers een cijfer geven en vertellen wie zij wel en niet als relatiemateriaal beschouwden.

De algoritmes hebben geen enkele voorspellingen kunnen doen die klopte

De vragenlijst werd vervolgens door een computer beoordeeld. Door middel van algoritmes stelde de computer vast welke studenten goed bij elkaar zouden passen. Deze resultaten werden naast de resultaten van de speeddate gelegd en grote verrassing: het klopte natuurlijk van geen kant. Een van de onderzoekers, Samantha Joel van de Universiteit van Utah, verwachtte dat er toch een klein deel voorspeld kon worden. Zelfs dit bleek niet zo te zijn. Sterker nog: de algoritmes hebben geen enkele voorspellingen kunnen doen die klopte.

Datingsite is kansloos

Je kan dus aannemen dat een datingsite geen garantie biedt op de perfecte match. Vele relatiespecialisten beweren dan ook dat deze sites loze beloftes doen aan hun gebruikers. Je zult toch echt zelf op zoek moeten gaan. Maar ach, zo deden we dit ook voor de komst van het internet. De perfecte vrouw loopt echt wel ergens rond. Maar dan blijft de vraag: laat je Tinder nu nog op jouw telefoon staan? Of…

Reageer op artikel:
Wat we al wisten, is nu bevestigd: datingsites beloven fabels
Sluiten