Redactie
Redactie Wheels 9 jan 2019

Elon Musk onthult wanneer elektrische auto’s écht het verschil gaan maken

Elektrische auto’s zullen in de toekomst het gros van de geproduceerde auto’s vormen, zo claimde Tesla-CEO Elon Musk deze week in een interview met een Chinees nieuwsmedium. Hij verwacht dat het keerpunt over tien jaar zal plaatsvinden.

De verandering zal een groot moment in de auto-industrie betekenen en het streven van Tesla omarmen: ‘Accelerate the world’s transition to sustainable energy’. Het bedrijf lanceerde z’n eerste elektrische auto in 2008, de 108.000 dollar kostende Roadster, maar zet stap voor stap in op een breder marktaandeel middels de toegankelijke Model 3. De markt voor elektrische auto’s is in die tussentijd flink gegroeid: van een wereldwijd totaal van 100.000 elektrische auto’s in 2012 tot 3 miljoen in 2018. Een druppel op een gloeiende plaat in vergelijking met het aantal benzine-auto’s, maar progressie is progressie.

Aantal elektrische auto’s in de toekomst volgens Elon Musk

Musk, die in Shanghai was wegens de start van de bouw van een Gigafactory aldaar, zei tegen China Central Telivision dat “in tien jaar vrijwel alle auto’s van een elektrische motor worden voorzien. Ik denk dat autonoom rijden nog eerder geïntroduceerd zal worden”.

Nou staat Elon Musk bekend om zijn zeer optimistische visie op planningen en deadlines, dus niet iedereen denkt hier hetzelfde over. Analisten verwachten dan ook dat deze verschuiving iets later zal plaatsvinden. Zij verwachten dat er in 2025 14.1 miljoen elektrische auto’s zullen rondrijden en dat dertig procent van de totale verkoopcijfers uit elektrische auto’s zullen bestaan. De analisten van Morgan Stanley verwachten dat het gros van de autoverkopen in 2038 uit elektrische auto’s zullen bestaan.

Tesla’s Gigafactory in Shanghai

De Gigafactory in Shanghai vormt een sleutelonderdeel van Tesla’s ambitie om meer betaalbare auto’s naar een breder publiek te brengen. Wanneer de fabriek zijn volle capaciteit bereikt, rollen er naar verwachting 500.000 auto’s per jaar uit de fabriek. In Shanghai zullen enkel de Model 3 en de toekomstige crossover Model Y geproduceerd worden.

Eerder tweette Musk dat massa-auto’s als de Model 3 op hetzelfde continent geproduceerd moeten worden als waar ze in de verkoop gaan. Ook schreef hij dat de jaarlijkse verkoop van elektrische auto’s in China in 2025 zal stijgen tot vijf miljoen, een flinke verhoging van de 579.000 verkochte elektrische auto’s in 2017. Musk: “Er liggen dus veel kansen voor alle producenten van elektrische auto’s.”

Naar verwacht wordt de Gigafactory aankomende zomer opgeleverd en zullen de eerste Model 3’s aan het einde van 2019 van de lopende band rollen. 🔥Tesla kan door nieuwe autopilot-update bijna autonoom rijden: tof of krankzinnig?

Reageer op artikel:
Elon Musk onthult wanneer elektrische auto’s écht het verschil gaan maken
Sluiten