Redactie
Redactie Life 11 mei 2016

Waarom zij bijna altijd een tweede date verdient

Bij een date kan de insteek per persoon of per date verschillend zijn. Sommige heren gaan daten voor de lol en onder het mom van ‘we zien wel’; anderen hopen nu eindelijk eens een serieuze partner te vinden. Dit artikel is gericht op die tweede groep. Wie serieus datet, maakt serieuze keuzes, maar denken wij daar wel goed genoeg over na?

Utopisme versus realisme

Het ideale scenario voor een serieuze dater zal er vaak als volgt uitzien: de vonken vliegen er vanaf, de sfeer is geladen met seksuele spanning, er komt geen einde aan de goede gesprekken en jullie vinden elkaar woest aantrekkelijk. Er volgt nog een date, een stomende nacht volgt, jullie worden verliefd…. enfin: vul maar in.

Dit scenario is geen volstrekte utopie: er zullen gerust voorbeelden te vinden zijn van stellen bij wie vanaf de eerste seconde de vonken er daadwerkelijk vanaf vlogen. Of dit een realistisch beeld is om te verwachten? Dat waarschijnlijk niet. Natuurlijk is het wenselijk, maar niet meer dan dat.

Je eigen verwachtingen managen

Vraag eens aan je vrienden- en kennissenkring hoe hun relatie ontstaan is. Van de tien stellen zullen er wellicht één of twee een “perfect” verhaal kunnen overleggen. De andere acht a negen stellen zullen je waarschijnlijk verhalen vertellen die variëren van hard werken en overtuigen tot een erg leuke eerste date die aanleiding gaf tot nog één. Het spectrum tussen zwoegen en direct nog een keer willen daten, is in de meeste gevallen het realistische spectrum.

Wie serieus gaat daten, doet er verstandig aan dit te doen met een instelling die hiermee overeen komt. Dit begint met verwachtingsmanagement. Dat de vonken er na één keer nog niet vanaf vlogen, wil niet zeggen dat dit helemaal niet gaat gebeuren. Wij willen hiermee overigens niet zeggen dat je nog een date moet plannen uit principe, maar als je wel een kleine klik voelt, bedenk je dan dat sommige zaken wat tijd nodig hebben.

De curve van aantrekkingskracht

Ben je zwaar onder de indruk van jouw date, dan zul je een vervolgdate willen. Vind je haar echt he-le-maal niets, dan is het ook eenvoudig en zet je er een punt achter. Lastiger zijn de gevallen waarin je niet zeker weet of er wel helemaal een klik is.

Aantrekkingskracht kent een onvoorspelbare curve; eentje die jou soms kan verrassen. Als jouw date niet helemaal de kriebels opwekte die je had gehoopt, geef je dan vervolg aan de date of niet? Een man die gewoon voor de fun datet wellicht niet: vertier of een one night stand dient zich in spreekwoordelijke zin alweer om de hoek aan. De man die op zoek is naar een serieuze relatie, kan beter twee keer nadenken.

In het ongunstigste geval heb je een avond “verspild”, maar wat nu als zij tóch de moeite waard bleek? Als je deze kans hebt laten lopen, zul je het nooit weten.

Wat zet je nu helemaal op het spel als je besluit in de herkansing te gaan (als je het zo wilt noemen)? Hoeveel kom je nu op één date werkelijk te weten van iemand? Mensen onderscheiden zich onder andere van het dierenrijk door hun complexe palet aan emoties. Tel daarbij op dat sommige mensen even de tijd nodig hebben om volledig te bloeien en je ziet al snel aanleiding om een vrouw het voordeel van de twijfel te gunnen. Die twijfel slaat namelijk de volgende keer om in een helder gevoel: ja of nee. Hoeveel moeite kost het nu werkelijk om haar een tweede kans te gunnen? In het ongunstigste geval heb je een avond “verspild”, maar wat nu als zij tóch de moeite waard bleek? Als je deze kans hebt laten lopen, zul je het nooit weten.

Tenzij jij je écht niet tot haar aangetrokken voelt, weet je nooit hoe zij jou nog kan verrassen. Aantrekkingskracht kan groeien, zowel fysiek als mentaal. Een vrouw die je ‘wel aantrekkelijk’ vond, kan in een andere setting ineens de juiste snaar raken. Een dame die je niet bijster boeiend vond, kan zomaar ontpoppen tot een intelligente, uitdagende gesprekspartner wanneer zij zich op haar gemak voelt.

Jouw ideale vrouw bestaat uit de juiste mix van tientallen ingrediënten en om het ‘recept’ van een vrouw te ontrafelen, heb je wellicht even de tijd nodig.

Het is toch eigenlijk vreemd om op grond van één date te bepalen of iemand wel of niet past in het onwijs complexe ‘ding’ dat een relatie is? Je bent niet op zoek naar alleen een lekker wijf, louter een lieve vrouw, slimme chick of humoristische dame: jouw ideale vrouw bestaat uit de juiste mix van tientallen ingrediënten en om het ‘recept’ van een vrouw te ontrafelen, heb je wellicht even de tijd nodig.

Reageer op artikel:
Waarom zij bijna altijd een tweede date verdient
Sluiten