Mitchell Rietveld
Mitchell Rietveld Life 14 januari 2017

Waarom wij allemaal hard zouden moeten werken aan ons geduld

Vandaag de dag zijn we stukken ongeduldiger dan ooit tevoren. Geheel je eigen schuld is het niet, maar je hebt er wel invloed op. De huidige technologie en de daarbij horende ontwikkelingen zijn de grootste (externe) voedingsbronnen van ons ongeduld. Een kwaal is het, want geduld is juist iets geheel positiefs. Wij vertellen je waarom, heb je even?

Waar men wellicht vroeger een praatje maakte (in de rij) voor de kassa, kan er nu nog net een onpersoonlijke halve hoi en doei van af, terwijl men ‘contactloos’ afrekent

Geduld zit niet in onze aard, laten we dat voorop stellen. Wanneer wij iets willen, willen wij dat het liefst direct. Dat ervoer je als kind al, wellicht nog erger dan nu. Toch maken we het onszelf er niet makkelijker op. We raken verwend en leggen de norm steeds hoger. Waar je vroeger blij was als je internetkabel het redde tot aan je bureau, vliegt nu in sommige gevallen de smartphone nog net niet uit het raam zodra je ziet dat er een 3 voor de G staat in plaats van een 4.

Waar men nog niet zo lang geleden gewoon een praatje maakte (in de rij) bij de kassa, kan er nu nog net een onpersoonlijke halve hoi en doei van af terwijl men ‘contactloos’ afrekent. Want ja, men voelt de irritatie, het gezucht en het gehijg van de mensen achter zich steeds intenser. Je ziet pas echt hoe belachelijk dit is als je kijkt naar de oudere generatie, die van de zenuwen al trillend de centjes op de grond laat vallen, omdat ook zij dat gezucht en gehijg voelen.

Webshops schieten als paddestoelen uit de grond. Dat maakt ons niet alleen enigszins wat lui, maar nog erger: als zij je bestelling de dag erna niet leveren, dan is de kans groot dat je daar nooit meer koopt. Technologie is de externe voedingsbron van ons ongeduld, maar wij vragen om – en creëren zelf – deze technologie. Dus in zekere zin creëren wij ons eigen ongeduld.

Waarom geduld juist ontzettend mooi is

Geduld is een optimistische verwachting. Hoop is eigenlijk een soort van de motor van geduld. Geduld zegt: rustig, hou vol, het komt wel; er is een reden voor hoop. Zonder hoop kan je ook niet geduldig zijn, want dan er is ook niets om geduldig voor te zijn. Je kent de quote: good things come to those who wait. Je moet wat ons betreft toch écht wel af en toe je reet eraf werken, maar geduld (en hoop) is essentieel gedurende dit proces.

Geduld is gebaseerd op het eind, niet op het begin. Hoe vaak begin je iets met volle overtuiging – zoals het goede voornemen om 10 kilo af te vallen – maar gaat het proces niet snel genoeg waardoor je het vervolgens aan de kant schuift? Overtuiging en zelfvertrouwen motiveert je aan het begin, maar geduld geeft je het uithoudingsvermogen voor het betere eind.

Geduld is gebaseerd op de lange termijn. Geduld dient niet te worden gedwarsboomd door het onmiddellijke; het dient te worden ondersteund door het uiteindelijke. Wanneer je weet wat het uiteindelijke oplevert, kun je geduldig ​het onmiddellijke doorstaan. Het is zo nu en dan juist goed om ‘nu’ te handelen, maar dan wel als dat ‘nu’ ook een gelijkwaardig of beter resultaat oplevert als het ‘straks’ waarvoor je nog even geduld moet hebben.

Niet aangeboren, maar wel aan te leren

Zoals we al zeiden: het zit niet in onze aard. We worden niet met geduld geboren, maar kunnen het onszelf wel aanleren. Het is een karaktertrek die we leren door ervaring. Kijk wat het je oplevert als je geduldig probeert te zijn en wat er gebeurt zodra jij je ongeduldig opstelt.

Reageer op artikel:
Waarom wij allemaal hard zouden moeten werken aan ons geduld
Sluiten