Kenneth Luijk
Kenneth Luijk Life 26 okt 2016

Waarom Obama stand up comedian moet worden

Als stand up comedian moet je verstand van zaken hebben. Je moet weten wat er in je land speelt en wat er in de rest van de wereld trending is. Je moet je kunnen aanpassen aan je publiek. Je moet het vermogen hebben om een grap te maken zonder dat het té gemaakt lijkt. Op een hilarische manier inspelen op een bepaalde situatie is een kunst, grappig zijn is dan ook moeilijker dan het lijkt, maar voor de nog huidige president van de VS lijkt het een koud kunstje.

Natuurlijk is het zo dat wanneer ‘de president van het grote Amerika’ iets grappigs zegt, het soms grappiger wordt gemaakt dan het daadwerkelijk is. Maar dat neemt niet weg dat Obama een talentvolle moppentapper is. Hij weet tijdens zijn “showtjes” (bijna altijd) serieus te blijven en zelfs politieke vraagstukken aan de kaak te stellen. Hij is ook niet vies van zelfspot, wat het bij het grote publiek altijd wel goed doet.

Obama weet als geen andere “cabaretier” hoe hij zijn publiek, afhankelijk van de situatie, moet benaderen. Mocht je de vergelijking tussen Barack Obama en een stand up comedian te ver gezocht vinden, is dit filmpje de moeite waard. Net als een echte comedian maakt hij veelal gebruik van adempauzes nadat hij een grap heeft gemaakt. Daarnaast kennen wij weinig presidenten die, met zijn dochters erbij, een héél sarcastisch dialoog houden over een kalkoen.

Een grap maken zonder dat het té gemaakt is geen probleem voor de huidige president. Zijn acteertalent is merkwaardig. Obama wist zelfs Zach Galifianakis op een hilarische manier stil te krijgen, wat überhaupt weinig mensen ooit is gelukt, om vervolgens jongeren te overtuigen om zich aan te melden voor de Obamacare (gezondheidsverzekering). Tijdens een ‘slow-jam-nieuwsshow’ op bezoek bij Jimmy Fallon, probeerde hij met zijn komische kant jongeren te overtuigen van zijn studentenlening initiatief. Obama gebruikt zijn humor daadwerkelijk voor politieke doeleinden.

Je zou jezelf af kunnen vragen of dit moet kunnen. Obama is de president van één van de grootste landen van de wereld en heeft de leiding over misschien wel het machtigste leger van de wereld. Moet hij dan niet zo’n serieus stijf mannetje zijn? Wij vinden van niet. Tijdens belangrijke conferenties en andere formele gelegenheden zal hij zich uiteraard wel volgens de regels gedragen.

Daarnaast heeft hij zijn positie misschien wel deels te danken aan zijn komische talent. Naast dat zijn aanhang er misschien wel groter door is geworden, wist hij ook vaak genoeg concurrenten met argumenten en een vleugje humor voor schut te zetten. Zo ook in 2011, toen Donald Trump zich afvroeg of Obama wel in de VS was geboren. Obama reageerde op ‘unieke wijze’ met The Lion King.

Wij hopen dat Barack Obama na ‘Obama Out’ de mic weer oppakt, zodat hij ons en de rest van de wereld weer aan het lachen krijgt. Met name met de huidige presidentiële debatten moet dat wel lukken.

Reageer op artikel:
Waarom Obama stand up comedian moet worden
Sluiten