Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom Netflix, Amazon en half Hollywood de Golden Globes boycotten

Vorig jaar werd Netflix verslagen door HBO tijdens de Golden Globes, één van de belangrijkste jaarlijkse momenten voor Hollywood. De volgende keer is de streamingdienst wellicht helemaal niet aanwezig bij de award show.

Onder andere Netflix en Amazon hebben namelijk besloten om de Golden Globes te boycotten. De uitreiking vindt al sinds 1944 plaats, en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.

Golden Globes: de controverse

In elke categorie wordt er gestemd door een uitgebreide jury, die de Hollywood Foreign Press Association (HFPA) heet. Die bestaat uit zo’n negentig journalisten uit meer dan vijftig landen.

De controverse begon een aantal jaar geleden al door de manier waarop films in genres worden onderverdeeld. De meeste films worden in het bakje Drama of Comedy/Musical gestopt. Daardoor krijg je vreemde situaties, zoals horrorfilm Get Out die genomineerd werd voor Best Comedy or Musical.

Voeg daar vreemde nominatie-keuzes aan toe en anderstalige films die naar verluidt benadeeld worden en je hebt een niet al te best plaatje. Maar waar Netflix, Amazon en meer dan vijftig Hollywood-publicisten, regisseurs en acteurs vooral over vallen is de jury.

Jury is niet divers genoeg

Die is volgens hen niet divers genoeg. Ja, de journalisten komen uit vele verschillende landen, maar desalniettemin wordt er hoofdzakelijk gestemd door oudere witte mannen. Zwarte journalisten en vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd.

Sterker nog, de druppel voor Netflix en Amazon was naar verluidt de ontdekking dat er nul, nul, zwarte journalisten tussen die ongeveer negentig juryleden zitten. Wat ook niet helpt is dat er een mail is gelekt waarin de voormalige HFPA-president Black Lives Matter een “hate movement” noemt. Oef.

De HFPA heeft al beloofd om daar snel verandering in te brengen. Ze moeten ook wel. Zonder Netflix, Amazon en de grootste acteurs en regisseurs uit Hollywood wordt de anders zo prestigieuze award show simpelweg irrelevant.

Hoogtijdagen van award shows voorbij?

Een prijs voor Beste Film uitreiken aan een bedrijf dat je zojuist overal heeft geboycot is bovendien ronduit pijnlijk. The Golden Globes is overigens niet de enige show die het moeilijk heeft. Ook de Oscars kampte dit jaar al met een dip van zestig procent in kijkcijfers.

Daar treurt lang niet iedereen om. De afgelopen jaren werd al vaker beargumenteerd in de opiniesecties van vakbladen en Amerikaanse kranten dat de macht van bijvoorbeeld de Oscars buitenproportioneel is.

Zeker als je verder leest over hoe belabberd het stemproces achter de schermen is. Zoals juryleden die zelf niet de genomineerde animatiefilms kijken, maar simpelweg luisteren naar welke film hun kleinderen toevallig gezien hebben en goed gevonden.

Hoogtepuntje: Ricky Gervais

Tja, als we daar te veel waarde aan hechten, dan doet de filmindustrie zichzelf inderdaad tekort. Wordt vervolgd! Geniet ondertussen vooral nog eens van Ricky Gervais, die tijdens de vorige Golden Globes genadeloos het aanwezige én de uitreiking zelf belachelijk maakte:

The Wrap

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.