Redactie
Redactie Advertorial 15 mei 2017

Waarom mannen vreemdgaan en hoe je de verleiding kunt weerstaan

Waarom gaan we vreemd? Elke weldenkende man snapt dat overspel plegen in negen van de tien gevallen gelijk staat aan een olietanker vol problemen je huiskamer binnen laten varen. En toch rijdt een kwart van de mannen weleens een scheve schaats. 

Kunnen we de verleiding simpelweg niet weerstaan zodra we getest worden door een verleidelijke vrouw? Is het een jagersinstinct uit de oertijd dat we niet kunnen bedwingen? Of gaat het om onze ego? In vredesnaam, waarom halen we al die ellende op onze hals?

Het antwoord is niet eenzijdig. De evolutionaire drang om ons genenpakket veilig te stellen door voor zoveel mogelijk nakomelingen te zorgen, is absoluut een belangrijke motivator om buiten de deur te eten. Het is een diepgewortelde behoefte in ons systeem, dat in de moderne tijd overbodig is geworden en vooral in de weg zit.

In tegenstelling tot wat veelal wordt gedacht, kennen vrouwen deze drang net zo goed. Vrouwen willen vanuit een evolutionair gevoel ook hun kansen verspreiden door van meerdere mannen een kind te baren. Die drang was en is voor hen echter makkelijker te onderdrukken, vanwege de grote impact van een uitglijder. In het verleden bestond nog geen anticonceptie, waardoor je simpelweg de Sjaak was na een slippertje. Een man wordt aanzienlijk minder geconfronteerd met deze gevolgen en voelt zich daardoor minder geremd om vreemd te gaan.

Nog een botte doch keiharde waarheid: mannen gaan vreemd vanuit verveling. Na een tijdje verdwijnt de spanning uit een relatie en komt de alom bekende behoefte om te jagen weer bovendrijven. Opwinding, avontuur, het strelen van de ego; mannen gaan er hard op. En dat is niet erg… Als vrijgezel. Het is – helaas – de kick van het risico om gepakt te worden dat vreemdgaan zo aantrekkelijk maakt. Ironisch.

Mannen testen

Saillant detail: het uiterlijk en zelfs het karakter van een vrouw speelt lang niet altijd de belangrijkste rol in het overspelige gedrag van een man. Een Engels gezegde luidt dan ook: ‘Man are as faithful as their options‘. Wanneer we de kans krijgen, is het lastig om ‘nee’ te zeggen. Of een man vreemdgaat, hangt dan ook voor een groot deel af van de situatie (en z’n karakter).

De nieuwe Nederlandse serie De Mannentester is volledig gebaseerd op dit principe. In de serie speelt de prachtige Eva van de Wijdeven een femme fatale die ingehuurd kan worden door jaloerse vrouwen om te achterhalen of hun man de verleiding kan weerstaan. Kan alleen maar slecht aflopen natuurlijk, maar het is fascinerend om te zien hoe het gedrag van een man volledig kan omslaan zodra er een verleidelijke vrouw op de bühne verschijnt.

Trailer | De Mannentester | “Hoe ver wilt u dat ik ga?”

Victoria Kramer (Eva van de Wijdeven) is een 31-jarige femme fatale, die zich als Mannentester laat inhuren door echtgenotes, vriendinnen en andere belanghebbenden om hun mannen op de proef te stellen. De verleidelijke maar ongenaakbare Victoria voelt feilloos aan hoe ze de man in kwestie moet verleiden en is in staat om als kameleon tot die vrouw te transformeren.

Wapenen tegen de verleiding

Eerlijkheid en acceptatie zijn de sleutelwoorden om de verleiding te kunnen weerstaan. Schets een heldere situatie voor jezelf waarin je aangeeft wat je allemaal zult verliezen. Wil je dit echt allemaal op het spel zetten om je oergevoelens en lusten de vrije hand te geven? Accepteer de evolutionaire drang om je genenpakket bij meerdere vrouwen uit te zetten als iets wat geweest is. Kom op man, we zijn ontwikkeld.

Gaat het dieper, heb je sterk het idee dat het gras écht groener is aan de overkant? Dan kun je twee dingen doen: je eigen grasveld opknappen of de drama’s rond een affaire voorkomen door je relatie tijdig te beëindigen. Blijf je wel bij je partner, confronteer jezelf dan met je eigen normen en waarden. Zou jij je eigen gedrag niet accepteren als je partner het bij jou zou doen? Zet het licht dan even aan en duw je kop onder de koude kraan.

Wil je toch spanning ervaren? Kijk dan simpelweg hoe andere mannen de lusten van het leven toestaan of bedwingen in De Mannentester. Een aanrader. Elke zaterdag om 22.00 te zien via KPN Presenteert op kanaal 18 of via On Demand. Geen klant van KPN? De eerste drie afleveringen kun je hier gratis bekijken.

Win een romantisch diner

Wij hebben je de nodige tips gegeven, nu is het aan jou! Hoe hou jij je eigen grasveldje groen? Welke tips en ticks heb je in huis waardoor je relatie spannend blijft? Deel ze met ons en win een romantisch diner voor twee ter waarde van honderd euro. Meedoen kan tot en met zaterdag (20 mei). De tofste inzendingen bundelen we tot een nieuw artikel. Meedoen is simpel, stuur ons nu een e-mail op [email protected] en wie weet zie je ‘m binnenkort (anoniem, als dat je voorkeur heeft) op Manners.

in samenwerking met KPN

Reageer op artikel:
Waarom mannen vreemdgaan en hoe je de verleiding kunt weerstaan
Sluiten