Redactie
Redactie Horloges en accessoires 11 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

Waarom jouw mechanische horloge onderhoud vereist

Wie een mechanisch horloge draagt, zal dit horloge periodiek moeten laten onderhouden. In dit artikel leggen wij uit waarom en wijzen wij je tevens op de kosten die hierbij komen kijken en waarom het verstandig is om hier bij de koop van je horloge naar te informeren zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wanneer je voor een serieus bedrag (wat voor jou een serieus bedrag is, is natuurlijk volledig subjectief en afhankelijk van jouw wensen, limieten en inkomen) gaat kijken naar een horloge, is de kans groot dat je in de markt bent voor een mechanisch horloge: een automaat of een handopwinder. Hoewel er met een quartz horloge absoluut niets mis is, is een mechanisch exemplaar voor horloges toch een beetje als een Schotse single malt voor de whiskies.

Een mechanisch horloge is doorgaans een stuk tot aan vele malen duurder dan een quartzexemplaar en dat heeft duidelijke redenen. Het is dus niet vreemd om (even) te moeten sparen voor jouw beoogde nieuwe automaat of handopwinder. En dan is het eenmaal zover en loop je enigszins nerveus bij de juwelier binnen. Voor de meesten van ons gaat het in één keer uitgeven van duizenden euro’s namelijk nooit wennen. Je betaalt een klein fortuin aan de juwelier en loopt naar buiten met jouw nieuwe trots om de arm. Maar daar stopt het kostenplaatje niet.

Waarom onderhoud nodig is

Een mechanisch horloge heeft namelijk periodiek onderhoud nodig om goed te blijven lopen. Dit heeft met een aantal zaken te maken. Voornamelijk het feit dat een mechanisch uurwerk veel meer bewegende onderdelen telt dan een quartz-uurwerk. Tevens is de zwaartekracht van invloed op de loop van het horloge. Als jij jouw mechanische horloge nooit laat servicen, zal deze na verloop van tijd minder nauwkeurig gaan lopen en neemt de kans op defecten toe: een mechanisch horloge heeft net als elk ander stuk mechaniek last van natuurlijke slijtage. Die slijtage kan resulteren in fijn stof waardoor je uurwerk slechter gaat lopen. Een gecertificeerde specialist kan helpen om jouw horloge in een zo goed mogelijke conditie te houden.

De prijs en frequentie van onderhoud

Hoe vaak een horloge een servicebeurt moet krijgen, is afhankelijk van het uurwerk. De meeste merken raden elke 3-5 jaar een servicebeurt aan maar sommige uurwerken vereisen kortere of langere intervallen. Dit kan voor (flinke) extra kosten zorgen. Over het algemeen staan de servicekosten goed in verhouding met de prijs van het horloge. Een gangbare prijs voor een onderhoudsbeurt is zo’n 250 – 500 euro. Onderhoud voor een horloge met een gecompliceerd of bijzonder uurwerk, kan vele malen duurder zijn. Wie een horloge van tienduizenden euro’s koop, mag er doorgaans vanuit gaan dat het uurwerk van zeer goede en uiterst precieze kwaliteit is, wat onderhoud aanzienlijk duurder maakt. Bij het onderhoud wordt niet alleen het uurwerk gereinigd, er wordt ook gekeken naar de staat van andere onderdelen, zoals het glas, de wijzerplaat, de kroon, stift en de drukknoppen (indien aanwezig). Onderdelen die defecten of slijtage vertonen, zullen worden vervangen.

Uitvoering door een specialist

Het laten servicen van jouw mechanische horloge is dus een must als je ‘m ook in de toekomst goed wilt houden. Het is van cruciaal belang dat je het onderhoud uit laat voeren door een ervaren, gecertificeerde specialist. Probeer nooit zelf werkzaamheden uit te voeren aan jouw horloge. Bij de koop van jouw horloge, is het wijs om te informeren naar het gebruikte uurwerk. Bepaalde uurwerken van zowel Zwitserse als Japanse producenten, worden door veel merken en in veel modellen gebruikt. Andere uurwerken worden aangepast, waardoor de noodzaak van onderhoud door een merkspecialist zich al aandient. Horloges met een manufactuur (door het merk zelf ontworpen en vervaardigd uurwerk) dienen alleen geserviced te worden door een specialist die uitvoerige kennis en ervaring heeft met dit specifieke uurwerk. Daarentegen: onderhoud van horloges met zeer gangbare, algemene uurwerken kan vaak probleemloos door de juwelier zelf worden uitgevoerd. Je zult begrijpen dat de prijs voor onderhoud per horloge/uurwerk behoorlijk kan fluctueren.

Doorverkoop

Wil jij in de toekomst jouw horloge doorverkopen, dan is een goede servicehistorie, net als bij een auto, van grote invloed op de prijs die je kunt vragen.

[FB_AANJAGER]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom jouw mechanische horloge onderhoud vereist
Sluiten