Redactie
Redactie accessories 21/11/2016

Waarom elk horloge zijn eigen specialisme heeft

Jouw horloge is in de eerste plaats natuurlijk een accessoire die je draagt omdat je ‘m mooi vindt. Een horloge moet bij je passen. Een goed horloge wordt naast esthetiek echter ook om andere redenen gemaakt; het blijft ten slotte een tijdsinstrument waaraan vele functies gekoppeld kunnen worden.

Wanneer je kijkt naar specifieke activiteiten, segmenten en beroepen waarvoor horloges kunnen worden ontwikkeld kom je al snel uit bij ‘te land, ter zee of in de lucht.’ Je kunt je voorstellen dat een horloge voor een watersporter aan andere eisen moet voldoen dan een horloge voor een bergbeklimmer of een piloot. Hoe dit zich uit, belichten wij aan de hand van de Seiko Prospex-lijn, die in al deze segmenten en behoeften voorziet.

Professionele specificaties

Niet voor niets heet deze lijn van Seiko ‘Prospex’, waarin je ‘Professional specifications’ kunt lezen. Elk type horloge vraagt om een eigen benadering. Een piloot moet kunnen werken met meerdere tijdzones tegelijk. Een piloot die van Schiphol naar Los Angeles vliegt, moet te allen tijd op de hoogte zijn van de exacte tijd op zijn lokatie, zijn aankomstlocatie en alle hier tussenin gelegen tijdzones.

Het 8B92 kaliber van de SSG001P1 is uitgerust met RadioWave technologie, World Time en Chronograaf functies. Dit kaliber geeft feilloos 25 tijdzones weer. En de roterende rekenliniaal op de bezel maakt het onderweg berekenen en converteren van essentiële vluchtgegevens mogelijk: afstand, brandstofvoorraad, gewicht en snelheid.

Het spreekt voor zich dat een piloot zich moet kunnen richten op het besturen van het vliegtuig en daarom zijn de indices zeer helder en zijn de kroon en knoppen op de tast te bedienen omdat ze allemaal anders aanvoelen en je zo dus weet wat je indrukt.

Maar neem nu eens een bergbeklimmer: tijdens dergelijke fysieke activiteiten is het een must om een robuust horloge te hebben. Vandaar dat Seiko de SNE423P1 uit de Prospex-lijn voorziet van een kast met extra goede grip, om ook het bedienen van het horloge onder lastige omstandigheden eenvoudiger te maken.

En denk eens aan een watersporter: een professionele windsurfer moet razendsnel de tijd af kunnen lezen en heeft dus behoefte aan heldere indexen. Ook moet het horloge – uiteraard – waterdicht zijn. Iemand die op open water is, wil natuurlijk niet dat zijn horloge stopt met lopen, dus verwerkt Seiko zonneceltechniek in bijvoorbeeld de SSC487P1 zodat deze een energiereserve heeft van maar liefst een half jaar.

Maar ik ben toch geen klimmer, watersporter of piloot?

Nee, hoogstwaarschijnlijk ben jij inderdaad geen Alpinist, zeiler of piloot. Dat betekent niet dat jij niet profiteert van de techniek en innovatie die bij dergelijke horloges komen kijken.

De looks worden niet vergeten

Het toffe aan een modellijn zoals de Prospex is dat je binnen één horlogeserie de keuze hebt uit zeer veel verschillende modellen met elk een eigen look. Ga je voor een nautisch horloge met een robuuste, tijdloze uitstraling? Een sportieve outdoor watch of een modern-chique pilot met een high end uitstraling? De keuze is aan jou.

In samenwerking met Seiko

Reageer op artikel:
Waarom elk horloge zijn eigen specialisme heeft
Sluiten