Mitchell Rietveld
Mitchell Rietveld Life 15 sep 2016

Waarom een roadtrip je meer oplevert dan een vliegtrip

Iedereen heeft er weleens aan gedacht: het maken van een roadtrip. Het klinkt zo heerlijk avontuurlijk. Toch kiezen de meesten er ieder jaar voor om weer in het vliegtuig te stappen. Manners’ Mitchell Rietveld besloot dit jaar voor het eerst het vliegtuig over te slaan, zijn auto vol te proppen en gewoon te gaan.

Plannen? Dacht het niet

Het fijne van een roadtrip begint al voordat het is begonnen: je hoeft niks te plannen. Oké één ding dan: je vertrekdatum. Op vakantie wil je alle drukte en zorgen even loslaten. Bij een vliegtrip gaat dit wat lastiger: je moet toch je vliegtickets en accommodatie boeken.

Zodra je die auto instapt is het gewoon gaan. Waarom weet ik niet, maar zodra wij mannen achter het stuur zitten voelen wij ons thuis. Zet daarbij je favoriete cd op play en het is genieten ‘geblazen’.

Slapen waar je maar wilt

Je kan ervoor kiezen met de camper te gaan, een tent of caravan mee te nemen, of je stapt iedere dag een hotel, Airbnb of motel binnen. The choice is yours. Bij een vliegreis weet je waar je aan toe bent, bij een roadtrip niet. En dat alleen al geeft je een gevoel van vrijheid en avontuur

Het fijne van deze vrijheid is onder andere dat mocht het tegenvallen, je zo weer weg bent. Bij aankomst voel je al vaak of het wat is of niet. Mijn voorkeur gaat overigens naar wildkamperen. Bij een vliegreis boek je deze vanuit huis, vaak voor meerdere dagen of zelfs je gehele verblijf. Valt het tegen? Balen man. Je hebt het geboekt, betaald en er is geen ‘weg’ terug.

De reis is je vakantie

Met een vliegreis is het zo: de reis zelf is bijna een straf. Druk in je oren bij het opstijgen en dalen. Allesbehalve een lekkere stoel onder je achterste. Eten van kwaliteit waar ze in de voetbalkantine nog om lachen. En als het je echt meezit, heb je een forse buur die je gezelschap houdt.

Bij een roadtrip, ervaren je oren juist genot. Al is het niet van de motor, dan wel van de muziek die je hebt meegenomen. De stoelen zitten lekker, en als je het zitten even zat bent stop je waar je maar wilt. Bijvoorbeeld bij een goed restaurant. Hetgeen je reis pas écht tot je vakantie maakt is uiteraard: het uitzicht. Zie je een mooi plekje? Parkeer de auto en verken in alle vrijheid het gebied.

Je ervaart veel meer

Eenmaal aangekomen na je vlucht, is het zwembroek aan en hup naar het zwembad of strand. ’s Avonds uiteten, een lokaal barretje in en naar bed. Morgen weer hetzelfde. Heerlijk toch? Ben ik het mee eens, maar hoe lekker het ook is, op een gegeven moment gaat dat vervelen. Natuurlijk kan je hier en daar even een stad of dorpje bezoeken of een dag een auto huren en het gebied verkennen, maar veel meer zit er niet in.

Tijdens je roadtrip kom je continue ergens anders. Geen grens is te ver. Je hebt nu eenmaal de beschikking tot je eigen vervoer. Je komt daardoor, bijna dagelijks, op plekken waar je anders niet zou komen. Iedere dag is een verrassing. De ene keer wat minder aangenaam dan de ander, maar het is niet voor niets een avontuur.

Next level cultuursnuiven

Tijdens je roadtrip kom je meestal in verschillende landen en dus in contact met meerdere culturen. Ik heb het geluk gehad dat ik, door wat pech, in een klein dorpje (in Tsjechië) hele relaxte lokale bewoners heb ontmoet. Zij hielpen mij en m’n vriendin maar al te graag en nodigden ons vervolgens uit voor hun huisfeest. We mochten onze tent in de tuin opzetten, als we maar zouden feesten. Dat was pas next level cultuursnuiven.

En zoiets als dit maak je in principe alleen maar mee als je on the road bent. Begrijp me niet verkeerd, ik heb mijn hele leven vliegtrips gemaakt en echt genoten met volle teug, maar toch geef ik nu de voorkeur aan een roadtrip. Je bent vrij, en leeft vooral van dag op dag. En dát, dát is iets wat je eens écht moet ervaren…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom een roadtrip je meer oplevert dan een vliegtrip
Sluiten