Redactie
Redactie Films & Series 2 augustus 2016

Waarom een Pokemon GO speler niets hoeft uit te leggen

Een week of twee terug deden wij nogal wat stof opwaaien met een kritisch artikel over Pokémon GO waarin wij ons hardop afvroegen of een volwassen man dit spel wel moet willen spelen. Maar elk verhaal heeft twee kanten, zo ook dit verhaal. Naast dat er veel mensen het roerend met ons eens waren, waren er ook lezers die zich hier totaal niet in konden vinden en daar valt zeker iets voor te zeggen.

Enerzijds kun je iemand gelijk geven wanneer hij zegt dat Pokémon GO geen game voor volwassenen is, want is het niet een beetje awkward wanneer je als volwassen vent met je telefoon achter animatiefiguurtjes aanjaagt? Maar, zo valt hier tegenin te brengen: daarmee belicht je slechts een klein aspect van de game. Is het niet zo dat het spelen van Pokémon GO! naast plezier ook bepaalde voordelen biedt? Wie een mening verkondigt, moet ook openstaan voor andere invalshoeken. Dat doen wij bij dezen.

Wij schakelden de hulp in van Rutger Houweling, hoofdredacteur van WANT, die de game inmiddels door en door kent. Hij schreef al eerder positief over de game. Wat maakt Pokémon GO zo tof?

Rutger, was jij vooraf al een Pokémon liefhebber?

Zelf ben ik nooit écht een fervent Pokémon-kijker geweest, maar moest en zou ik Pokémon GO uitproberen. Voor mijn achterban, maar ook vanuit nieuwsgierigheid. Ik heb mijn eerste avontuur gefilmd
.

En toen?

Sindsdien ben ik doorgegaan met Pokémon vangen. De game heeft een verslavende werking doordat ik de drang heb om alle Pokémon te vangen. Er zijn 150 unieke exemplaren en de één ziet er nog vetter uit dan de ander. Ik ben wat dat betreft lekker visueel ingesteld. Maar uiteindelijk wordt het meer een strategisch spel. Je kunt wel blijven dwalen op zoek naar Pokémon, maar uiteindelijk wil ik Pokémon evolueren en sterker maken. Om uiteindelijk een Gym te bezitten en natuurlijk gevechten van andere Pokémasters te winnen. Hiervoor moet je tactisch spelen en je meer in de game verdiepen. Dat maakt het te gek.

Duidelijk, maar is het niet een beetje kinderachtig?

Nee. Wat de game nice maakt, is dat het sociale interactie creëert. Toen ik voor het eerst de straat opging om Pokémon te vangen had ik direct interactie met andere Pokémasters. We hadden een leuk gesprek en die guy hielp mij met wat tips. Niet dat ik verlegen om social contact zit, maar anderen maken misschien wat lastiger contact. Je ziet door deze game juist dat mensen naar elkaar toetrekken. En dat is top!

‘Het biedt ruimte voor mensen die moeilijk sociaal contact maken én mensen gaan meer bewegen. Daar is ook iets voor te zeggen.’

Ze hebben allemaal hetzelfde doel: zoveel mogelijk Pokémon vangen. Ik las onlangs nog een verhaal over een autistische man die dankzij Pokémon Go voor het eerst in zijn leven gemakkelijk vrienden maakte. Dat is toch te gek? En die kilometers die ik afleg. Holy sh*t, die game is een calorieënverbrander. Misschien moet jullie fitness-redacteur Martyn dit eens checken. Pokémon GO zorgt er dan ook voor dat mensen meer bewegen.

Dus er is eigenlijk helemaal niets mis met de game?

Er zijn wel downsides aan de game. Niantic moet dan ook een hoop werk verrichten voordat iedereen de game alweer heeft verwijderd. Het lijkt er namelijk op dat de mensen met de meeste tijd en geld (voor in-app aankopen) de game lijken te ownen. Alleen zijn er altijd mensen met meer tijd en geld te ontdekken, dus zul je nooit winnen. Is dat erg? Ja, duh, in iedereen schuilt een winnaar en het moet wel spannend blijven! Ik heb die tijd (en dat geld) alleen niet dus het wordt voor mij een lange weg om een Gym te veroveren.

Maar de game zélf is dus echt helemaal okay?

Het punt dat ik net noemde kan natuurlijk wel een nadelig effect hebben op de gameplay, maar voor mensen die als doel hebben om alle Pokémon te vinden, blijft het een mooie zoektocht die je met anderen kunt bewandelen. Het biedt ruimte voor mensen die moeilijk sociaal contact maken én mensen gaan meer bewegen. Daar is ook iets voor te zeggen.

Ik zal nooit mijn baan opzeggen om zo veel mogelijk Pokémon te vinden, maar hé, er zijn al mensen die van Pokémon hun business maken. Misschien vind je Pokémon zonde van je tijd, laat je ondernemende hersenen kraken en wellicht word jij straks door Pokémon Go een succesvolle ondernemer.

Dus eigenlijk zaten wij er helemaal naast toen wij stelden dat Pokémon GO niet voor volwassenen is?

Ik was het niet overal mee oneens, maar jullie hadden wel wat nuances aan kunnen brengen in jullie mening.

Reageer op artikel:
Waarom een Pokemon GO speler niets hoeft uit te leggen
Sluiten