Redactie
Redactie Life 12 feb 2016

Waarom een echte man zonder zijn smartphone kan

Hoewel smartphones een absolute verrijking zijn, zorgen de digitale alleskunners ook voor veel sociale irritaties. Op de bank met je partner, in het verkeer, tijdens het werk en vooral met vrienden. Ons advies: ken je grenzen. Deze richtlijnen helpen een handje.

We kennen allemaal de situaties waarop een gezellig moment doodvalt doordat iedereen zijn smartphone belangrijker vindt dan de omgeving (meestal volgen de laatste twee, omdat de rest toch al geen interesse meer heeft in het gesprek). We gaan je niet de les lezen, maar hopen elkaar te stimuleren om een betere omgangsvorm te vinden. Want een legendarische avond wordt pas legendarisch zodra je telefoon in het rijk der vergetelheid is geraakt.

Time management

Een smartphone volledig verbieden in sociale situaties heeft geen nut. Forceren heeft nooit nut. Houd daarom vast aan de volgende vuistregel (hoe kort de situatie ook duurt): besteed nooit meer tijd aan je telefoon dan aan je gesprekspartner. Niks zo irritant als een persoon die meer dan de helft van de tijd met z’n telefoon bezig is. Kijken mag, maar niet te vaak. Tenzij je een million dollar deal aan het sluiten bent. Dan is het verplicht.

The rule of three

Ben je met een groep van vier personen of meer en is iedereen druk in gesprek, dan is het prima om je kort tot je smartphone te richten. Pakt een tweede persoon zijn telefoon erbij, wees dan een heer door je opnieuw in het gesprek te mengen. Zo zijn er constant drie mensen actief bezig met een gesprek en zal het niet doodbloeden.

Ken de waarde

Hoe belangrijk is dat mailtje van je werk nou echt? Of dat berichtje van tante Elly in de familie-chat? Of die sexy selfie van je vriendin? Oké, die laatste is een uitzondering. Maar stel jezelf de vraag: hoe urgent is het daadwerkelijk? Moet je echt stante pede antwoorden? Het is verleidelijk, al die signalen, maar wees sterk. De sociale interactie maakt alle gemiste berichten meer dan goed. Sowieso is het een goed idee om je telefoon op mute of slaapstand te zetten (noodbelletjes komen gewoon door met de juiste instellingen).

Schat de situatie in

Hoewel er weinig spannender is dan flirten in de trein of file, snappen we dat een smartphone negentig procent van de tijd een fantastische uitkomst is op momenten van verveling. Een ietwat stroeve sociale situatie wordt daarentegen écht niet beter door te verdwijnen in de digitale wereld. Een simpele vraag aan de mensen om je heen kan soms al wonderen verrichten. Ook zit niemand te wachten op een uitgebreide reportage van je werkdag middels foto’s en video’s. Wat voor jou ontzettend interessant lijkt, is voor de ander vreselijk saai.

Geniet van het moment

Dit is een groot ding, want gek genoeg voelen veel mensen de behoefte om elk moment of elke maaltijd vast te leggen en te delen op een medium naar keuze. Niet doen! Of doe het snel, maar ga het zeker niet direct delen. Uit je dankbaarheid door de dienstdoende kok (dan wel je moeder of partner) door ouderwets te complimenteren. Daarbij kunnen weinig mensen het iets boeien wat voor lekkere maaltijd jij aan het verorberen bent, zolang ze het niet zelf ook in hun mond kunnen stoppen. Ergernis nummer twee: mensen die een concert of ander soort optreden (bijna) volledig willen vastleggen. Een foto of kort filmpje maken is prima natuurlijk, maar geniet vooral van het moment. De kwaliteit van je concertregistratie is toch om te huilen. Zonde van de moeite. Bovendien mis je veel meer dan je denkt.

Houd je in

Hoe verleidelijk het ook is op constant te checken of je nieuwe notificaties hebt, kun je het beter niet doen. Je merkt het vanzelf zodra je een bericht krijgt. Niks zo irritant als iemand die constant z’n phone checkt terwijl jij je verhaalt doet.

Een smartphone is eigenlijk net als alcohol. Geniet, maar gebruik hem met mate. En drink vooral met mateN!

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Waarom een echte man zonder zijn smartphone kan
Sluiten