Redactie
Redactie Life 5 nov 2018

Waarom deze meesterbrouwer de Grand Prestige kiest als favoriete bier

Donkere bieren komen in alle soorten en maten, maar een bier dat volgens Gerard van den Broek, de meesterbrouwer van Hertog Jan, vooral opvalt is de Grand Prestige van de brouwer. Het is de trots van Hertog Jan en dat is niet zonder reden.  “Het is een mooi complex bier, met heel veel aroma. Echt een bier voor de bierliefhebber.” 

Wie het bier over de tong laat glijden, zal gebrande mout, karamel, cacao en koffie herkennen. De afdronk is bitterzoet, terwijl de geur fruitig is. “Door het complexe pallet aan smaken van Grand Prestige, kun je het biertje uitstekend combineren met de smaken van verschillende gerechten”, weet Van den Broek.

Ons advies: experimenteer er lustig op los. Past het bier goed bij een winterse wildstoofpot? Of trek de stoute schoenen aan door de zoete smaken uit het bier samen te laten komen met een prachtige cote de boeuf. Om de optimale smaakcombinaties tussen dit bier en verschillende gerechten vorm te geven, heeft Yvonne van Houtum van weblog Bierliefde.nl een 5-gangenmenu samengesteld waarin Grand Prestige een prominente rol speelt. Bekijk het volledige menu hier

Hertog Jan Grand Prestige

Hoe gerijpte Grand Prestige na een overstroming werd ontdekt 

Grand Prestige wordt al gebrouwen sinds de jaren ’80, maar kreeg een nieuwe vorm door een toevallige ontdekking. Van den Broek: “Een groot gedeelte van de brouwerij heeft overstroomkelders omdat we dicht bij de Maas zitten. In 1993 zat er bij de brouwerij een café met een kelder. Die is dat jaar overstroomd. Het was zo’n troep dat ze de kelder maar hebben afgesloten.”

Toen Van den Broek acht jaar later in de kelder kwam, opende hij een van de achtergebleven flessen. Zonder twijfels nam de brouwer een slok, waarna hij met stomheid achterover sloeg. Het bier was gaan rijpen, ten gunste van de smaak. Wat dit proces én de smaak zo bijzonder maakt, ontdekt culinair journalist Joris Vermeer samen met Van den Broek in de onderstaande short-docu. Samen duiken ze opnieuw de kelders van Hertog Jan in om het bijzondere verhaal van Grand Prestige te ontdekken. Ook leert Joris van patissier en presentator Robèrt van Beckhoven hoe je het bier in chocolade kunt verwerken.

Benieuwd hoe je jouw eigen Grand Prestige kunt laten rijpen? Lees dan vooral verder na het kijken van de documentaire.   

Hertog Jan Grand Prestige – Speciaalbier om te laten liggen

In deze serie gaat journalist Joris Vermeer op zoek naar de verhalen achter verschillende Nederlandse bieren. Dit keer Hertog Jan Grand Prestige. Het wordt het Kroonjuweel van de Arcense brouwerij genoemd, mede doordat de smaak zich mooi ontwikkelt als je het jaren laat rijpen. Joris neemt met Meesterbrouwer Gerard de proef op de som.

Rijp je eigen bier op een fles of kan!

Een deel van de Grand Prestige rijpt dus voor een aantal jaar in de kelder van de brouwerij. “Door de jaren heen verdwijnt de bitterheid van de Grand Prestige voor een groot deel en komt de natuurlijke zoet bovendrijven. Daarbij wordt ‘ie na zes tot acht jaar vlakker in de koolzuur, wat ‘m een heel stuk zachter maakt.”

Naast de variant die op de fles gerijpt wordt, en de verse variant die direct verkocht wordt na het brouwen, is er nog een derde variant: Grand Prestige dat gerijpt wordt op het vat. Hierdoor krijgt het bier de smaak mee van het hout én van de drank die eerder in het vat heeft gezeten, zoals bourbon, cognac en port. De gebrande smaak blijft, en het bier krijgt de smaak van een portwijn met fruitsoorten als krenten, dadels en pruimen. “We noemen Grand Prestige daarom wel portwijn of gerstewijn.” 

Hertog Jan biedt de mogelijkheid om een fles of kruik Grand Prestige te laten rijpen in de kelders van de brouwerij, hoe tof is dat? “In onze kelders liggen inmiddels heel wat flessen te rijpen, een aantal daarvan zijn gereserveerd. Bestel je zo’n persoonlijke fles, voor jezelf of als cadeau, dan mag die acht jaar bij ons blijven liggen tot ‘ie wordt opgehaald.” De meesterbrouwer houdt je ondertussen online precies op de hoogte van de status van het bier in jouw persoonlijke fles. Het reserveren van een fles, doe je hier.

Uiteraard kun je ‘m ook gewoon zelf laten rijpen op de fles bij jou thuis. Bewaar de mooie grote fles of kruik Grand Prestige liggend, op een droge plek met een zo constant mogelijke temperatuur, liefst rond 10 tot 12 graden. Als dat geen bijzonder biertje oplevert…

In samenwerking met Hertog Jan

Reageer op artikel:
Waarom deze meesterbrouwer de Grand Prestige kiest als favoriete bier
Sluiten