Redactie
Redactie Stuff 26 sep 2018

We gingen een week met de Samsung Galaxy Note9 aan de slag: wat een performance-beest!

Vanuit New York werd onlangs feestelijk de Galaxy Note9 aangekondigd. Het ultieme vlaggenschip van Samsung, die we een week hebben getest. Je moeder bellen kan nog steeds, maar de Note9 is evengoed een waardige mediaplayer, designstudio en (game)-computer in één. Hoe en waarom? Onze ervaringen lees je in dit artikel. 

YouTube’en op groot scherm

Waar we tien jaar geleden elkaar nog probeerden af te troeven met ultra-kleine klaptelefoons, geldt nu de wet van de sterkste, uh…, grootste. En dat is in elk opzicht genieten, vooral op de bank. Voor het versturen van berichten is een groot scherm immers geen must. Netflix-slurpers kunnen echter hun hart ophalen, evenals gamers en designers. De tablet bleef een week lang keurig op z’n plek liggen, doordat het 6.4-inch AMOLED-scherm van de Note9 meer dan voldoende bleek tijdens intense YouTube-sessies (met dank aan de krachtige batterij, die nauwelijks had ingeboet aan capaciteit).

De Galaxy Note9 geeft de term smartphone een andere betekenis dankzij de S Pen. Allereerst handig voor designers, maar na een weekje testen was de gele pen een waardig onderdeel geworden van onze smartphone-rituelen. Vooral handig: de mogelijkheid om direct aantekeningen te kunnen maken zodra je de pen uit de houder onderin de telefoon haalt. We zijn geen designers, maar het ‘ouderwets’ uittekenen/schrijven van hersenspinsels voelt goed. Pro tip: De S Pen kun je nu ook als Bluetooth-afstandsbediening gebruiken. Middels een druk op de knop neem je een foto op afstand, of ga je naar de volgende slide in je presentaties.

Samsung Galaxy Note

Maak van je smartphone een computer

Dit is de allertofste functie als je het ons vraagt. Klik de smartphone simpelweg in een DeX dock (of hang hem aan een kabel) die gekoppeld is aan een computerscherm en voilà: de Note9 verandert in een waardige computer. ‘Een opgeblazen versie van het telefoonscherm bedoel je?’ Nee, een computer. Het is een functie die nog niet helemaal is aangekomen bij het grote publiek, maar deze smartphone heeft dus genoeg rekenkracht en opties in zich om eveneens als pc te dienen. Zo voelt ‘ie niet meer aan als een smartphone en wij zien onszelf nog wel eens een artikel tikken in deze vernuftige werkomgeving.

Het werkt verrassend soepel en maakte een laptop voor een week onnodig. Zeker voor degenen die geen hele grote programma’s draaien, is dit een goede optie. Een computer én smartphone, altijd in je zak. Iets waar wij als Manners-redacteuren wel achter staan. Koppel een draadloze muis en keyboard aan de Note9 en tover hem om tot het ultieme, mobiele werkstation. Eén factor die deze functies laten slagen of mislukken zijn natuurlijk de accu en het opslaggeheugen. Wij kwamen met de 128GB prima uit de voeten. Mocht je dit toch te weinig vinden, kun je altijd kiezen voor het 512GB model met 8GB aan RAM-geheugen. Dit gepaard met de indrukwekkende accu, groter dan ooit tevoren, kan de batterij van de Galaxy Note9 elke uitdaging aan.

 

Samsung Galaxy Note9

Een camera die snapt wat we willen

Naast het feit dat de Note9 als een mobiele (game)-computer kan functioneren, is de slimme camera minstens zo interessant. Eerst de cijfers: aan de achterkant pronken twee 12 megapixel-lenzen, die een mooi scherpte-diepte-effect kunnen creëren. Aan de voorzijde vind je een 8 megapixel-camera. Een flinke unit, waardoor je selfies niet meer op een korrelige aardappel lijken, maar een werkelijke weergave van je uiterlijk tonen.

Wolkenkrabbers in Den Haag, geschoten met een Samsung Galaxy Note9.

Het gros van de gebruikers wil maar één ding: op een simpele manier, mooie foto’s maken. Een simpele druk op de knop zorgt dat je prima foto’s schiet, het spelen met de Live Focus modus verrasten ons ook ontzettend. Zo schiet je prachtige portretfoto’s met een onscherpe achtergrond. De scherptediepte kun je zelf instellen. Het lijken op professionele foto’s geschoten door de een kundige fotograaf. Bijkomend voordeel: is de scherptediepte toch iets te heftig? Dan pas je het naderhand toch gewoon zelf nog even aan? Het is met de Note9 nog nooit zo simpel geweest.

Samsung Galaxy Note9

 

Artificial Intelligence tilt het nemen van een foto naar een nieuw niveau. Zo weet de software precies waar je de camera op richt, en classificeert zelfs objecten in jouw omgeving. Kleurinstellingen worden vervolgens automatisch aangepast, om ervoor te zorgen dat je de perfecte foto neemt. Het werkt subliem, hoewel we vooral genoten van de ‘pro-opties’. Lekker rommelen met de instelling en daarna een unieke plaat schieten. De Note9 is met recht de Black Pearl in de smartphone-markt: een magisch vlaggenschip. Laat Jack Sparrow maar komen.

Galaxy Note9: Official Introduction

With Note, our focus has always been to deliver a cutting-edge smartphone experience like no other, and that’s why today, the Samsung #GalaxyNote9 is the most powerful Note ever. [Powerful all day battery] Galaxy Note9 introduces a whole new level of powerful performance.

In samenwerking met Samsung

Reageer op artikel:
We gingen een week met de Samsung Galaxy Note9 aan de slag: wat een performance-beest!
Sluiten