Redactie
Redactie Films & Series 29 feb 2016

Waarom de Oscar voor Leo volledig terecht is

Eindelijk is ‘ ie binnen, de Oscar voor Leonardo DiCaprio. Het is geen nieuws dat de acteur het gouden beeldje nog niet eerder op zijn schoorsteenmantel heeft kunnen zetten, ondanks een fantastische acteercarrière. In de afgelopen twintig jaar werd hij drie genomineerd voor Beste Acteur en één keer voor Beste Mannelijke Bijrol. Geen van de nominaties wist hij te verzilveren, maar met The Revenant werd de cyclus doorbroken. Dit is waarom deze Oscar volledig terecht is.

Fysieke toewijding

De Academy houdt van een winnaar die echt werk heeft verricht voor de rol. De laatste drie winnaars – Eddie Redmayne (The Theory of Everything), Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club) en Daniel Day Lewis (Lincoln) – ondergingen allen belangrijke fysieke veranderingen om in de huid van de personages te kruipen. Voor The Revenant heeft Leo zijn fysieke gesteldheid flink geteisterd. Zo is hij aangevallen door een beer, heeft hij in een dood paard geslapen, at hij rauwe bison lever, zwom hij in een ijskoude rivier en veranderde hij in een menselijke sneeuwpop.

Goede film

Een geweldige prestatie is niet altijd voldoende; je hebt ook een goede film nodig om in uit te blinken. De laatste vier winnaars van een Oscar voor Beste Acteur speelden allen in een film die ook werd genomineerd voor Beste Film. Sinds 2000 speelden slechts drie winnaars niet in een genomineerde film. The Revenant was vanaf het eerste moment geliefd bij filmcritici – een voordeel voor DiCaprio. Terecht overigens, want de film is technisch uitstekend en zeer aangrijpend. Samenwerken met regisseur Alejandro Iñárritu was zo’n slecht idee nog niet, vorig jaar won hij namelijk de Best Picture Oscar voor Birdman.

Golden Globes success

De laatste zes winnaars van een Golden Globe voor Beste Acteur wonnen ook een Oscar. Toch is deze formule niet helemaal waterdicht: elk jaar verliest een Golden Globe-winnaar wél bij de Oscars. Je raadt het al: tot twee keer aan toe was Leo de Sjaak. Dit jaar won hij eindelijke beide prijzen.

Zwakke tegenstanders

Laten we eerlijk zijn: de competitie was flauwtjes. In het verleden stonden de prestaties van Leonardo altijd tegenover veel andere sterke rollen. Zo ging de Oscar voor Beste Acteur in 2013 naar McConaughey vanwege zijn vertolking van een AIDS-patiënt, ging het beeldje in 2006 aan zijn neus voorbij vanwege Forest Whitaker’s Idi Amin en mocht hij ook in 2004 de Oscar niet mee naar huizen nemen vanwege Jamie Foxx’s vertolking van Ray Charles. Alle drie de spelers waren award lockdowns. Dit jaar waren Bryan Cranston en Matt Damon serieuze competitie, maar DiCaprio wist ze te verslaan. En terecht!

En je speech Leo, was fantastisch. Let us not take this planet for granted. I do not take tonight for granted.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Waarom de Oscar voor Leo volledig terecht is
Sluiten