Redactie
Redactie Life 12 sep 2018

6x waarom de hardware wallet onmisbaar is voor iedere crypto-belegger

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in cryptocurrencies en willen hun spaargeld investeren. Het merendeel met het uitgangspunt om winst te maken op hun investering. Sommigen zien het daarnaast ook als veilige haven voor een volgende financiële crisis. Ongeacht het uitgangspunt is het van groot belang om deze investering zo veilig mogelijk te bewaren. Welkom: de hardware wallet!

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een cryptografisch versleuteld en beveiligd hardware apparaat en is de veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren, verzenden en ontvangen. Het hoofdprincipe van de apparaatjes is het bieden van volledige isolatie tussen de cryptografische geheimen (‘private keys’) en jouw makkelijk te hacken computer of smartphone. Beschouw een hardware wallet als jouw bankrekening voor cryptocurrencies.

Een hardware wallet wordt doorgaans aangesloten op de computer via een USB-poort. De apparaten zijn daarmee geschikt voor dagelijks gebruik. In de nabije toekomst wordt er ondersteuning voor tablets en smartphones verwacht. Het beheren van cryptocurrencies op een hardware wallet gebeurt via software van de fabrikant die je op een computer installeert. Na installatie van de hardware wallet en de software is het apparaat klaar voor gebruik.

Hardware wallets zijn gemakkelijk te gebruiken, betaalbaar, mobiel en hebben een paper wallet backup (‘seed phrase’), wat makkelijk herstel van de wallet mogelijk maakt in geval van verlies of defect. Als je een groter bedrag aan cryptocurrencies bezit, dan zou het gebruik van een hardware wallet een no-brainer moeten zijn.

Waar staan mijn cryptocurrencies opgeslagen?

Technisch gezien staan jouw cryptocurrencies niet opgeslagen op de hardware wallet. De coins zelf zijn niet echt iets specifieks wat opslag nodig heeft. Het aantal cryptocurrencies dat jij hebt, bestaat puur uit de geschiedenis en het berekende balanstotaal van jouw transacties op de blockchain. Stel jij koopt één Bitcoin, dan staat op de blockchain alleen dat naar jouw adres één Bitcoin (BTC) is overgeschreven. Omdat jij beschikking hebt tot dit adres met jouw private key, die versleuteld zit in de hardware wallet, ben jij in het bezit van deze éne BTC op de blockchain. Het bezitten van cryptocurrencies is dus eigenlijk puur iets administratiefs op de blockchain, je bezit niet ergens een bestandje met cryptocurrencies.

Ledger Nano S - Lifestyle
Ledger Nano S hardware wallet

Cold storage en private keys

Een hardware wallet is een vorm van cold storage (‘koude opslag’). Cold storage is een verwijzing naar het offline (‘koud’) bewaren van jouw private keys. Deze keys blijven zelfs geïsoleerd als het apparaat aangesloten is op computer met internet.

Een private key is een geavanceerde vorm van cryptografie dat gebruikers toestaat om toegang te verkrijgen tot zijn of haar cryptocurrencies. Hiermee zijn private keys een integraal onderdeel van Bitcoin en altcoins. Je gebruikt jouw private keys om jouw transacties te ondertekenen en jouw adressen te herstellen. Het is daarom belangrijk om private keys zo goed mogelijk af te schermen.

Recovery phrase (‘seed phrase’)

De recovery phrase is een belangrijke eigenschap van hardware wallets en is een backup van jouw account en adressen. Iedere keer als jij een nieuwe account installeert op een hardware wallet krijg je een nieuwe recovery phrase voorgesteld door het apparaat. Deze bestaat uit een reeks van 12- of 24- woorden (afhankelijk van de hardware wallet en technologie) en deze moet uiterst zorgvuldig en in de juiste volgorde overgenomen worden op de meegeleverde ‘recovery sheet’. Als je de woorden niet correct overneemt dan is de phrase niet bruikbaar.

Met een recovery phrase kan de eigenaar van een hardware wallet in het geval van verlies, defect of diefstal zijn of haar account herstellen op een nieuw apparaat. Deze eigenschap maakt de seed phrase zo krachtig en daarom moet je deze altijd offline en op een veilige plek bewaren waar alleen jij toegang tot hebt. Deel de seed phrase NOOIT met iemand anders en bewaar het NIET op een computer of smartphone. Iedereen die jouw seed phrase vind en weet hoe hij of zij deze moet gebruiken kan alle beheerde cryptocurrencies stelen. De seed phrase beschermt je dus niet tegen je eigen onzorgvuldigheid; als iemand jouw cryptocurrencies steelt ben je ze kwijt!

De belangrijkste spelers

De twee meest toonaangevende fabrikanten van hardware wallets zijn Ledger en TREZOR. Waar TREZOR (Tsjechisch) het eerste bedrijf was dat met een hardware wallet op de markt kwam, is concurrent Ledger (Frans) langszij gekomen. Ledger is momenteel de grootste speler op de markt en heeft met een Series A+B bij elkaar $82 miljoen aan investeringen opgehaald. Dit is terug te zien in de ontwikkeling van het bedrijf. Een derde fabrikant die zijn betrouwbaarheid heeft bewezen is het Amerikaanse KeepKey.

Op het gebied van veiligheid doen de verschillende hardware wallets van Ledger, TREZOR en KeepKey niet voor elkaar onder. Echter, op gebied van gebruiksvriendelijkheid, ondersteuning van cryptocurrencies en prijs is er wel verschil op te maken tussen de merken.

De populairste modellen

Fabrikant Ledger heeft zonder twijfel de populairste hardware wallet van dit moment in handen met de bekende ‘Ledger Nano S’. Het apparaat biedt de meeste ondersteuning voor verschillende cryptocurrencies. Daarnaast onderscheid Ledger zich door de Ledger software op de computer in gebruiksvriendelijkheid en gemak. Na de Ledger Nano S komen de TREZOR One, TREZOR Model T, en de KeepKey.

De Ledger Nano S heeft in de TREZOR One een geduchte concurrent. Echter, de TREZOR app ondersteund minder verschillende cryptocurrencies direct via de eigen software, waardoor er vaker gebruik moet worden gemaakt van derde partijen om bepaalde cryptocurrencies op de hardware wallet te beheren. Hier heeft TREZOR dus nog wat in te halen op Ledger. Hetzelfde geldt voor de TREZOR Model T, die wel torenhoog boven de andere modellen uitsteekt met het geïntegreerde touch screen en kleurenscherm. De prijs van de TREZOR Model T ligt door deze extra features dan ook wel beduidend hoger.

Waar koop ik betrouwbaar een hardware wallet?

Koop een hardware wallet altijd enkel en alleen via de fabrikant zelf of een geautoriseerde reseller zoals Hardware Wallet Shop. Geautoriseerde resellers staan altijd vermeld op de website van de fabrikant en staan onder toezicht om betrouwbare producten te leveren aan hun klanten.

De voordelen van hardware wallets op een rij:

   • Private keys worden nooit blootgesteld aan de computer en het internet.
   • De hardware is immuun tegen computervirussen, keyloggers en malware.
   • De hardware vereist dat jij transacties bevestigd op het apparaat (en niet op de app op je computer) voordat er coins uitgegeven kunnen worden.
   • De apparaatjes zijn uitgerust met een versleutelde PIN code die jij zelf kiest tijdens de installatie van het apparaat.
   • Tijdens de installatie van het apparaat wordt er direct een back-up gemaakt van de gebruiker zijn of haar fondsen door middel van een recovery phrase. Met deze phrase kan de eigenaar de fondsen die op de hardware wallet staan ten alle tijden herstellen op een nieuw apparaat in geval van verlies, defect of diefstal van het apparaat.
   • Hardware wallets kunnen een veelvoud aan cryptocurrencies opslaan en er wordt constant nieuwe ondersteuning toegevoegd door de fabrikanten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6x waarom de hardware wallet onmisbaar is voor iedere crypto-belegger
Sluiten