Redactie
Redactie Food & Drinks 15 apr 2018

Waarom blended whisky even waardevol is als single malt

Malt Whisky is voor veel mannen het summum van genot. De zuiverheid van de drank, de unieke tonen en de authenticiteit geven de whisky een absoluut uniek karakter. Volgens de liefhebbers dus, maar is dit ook zo? Er is immers ook de blended whisky, het samengestelde alternatief.

Ondanks de mening van de zelfbenoemde connaisseur, is de blended variant zeker geen mindere drank. Sterker nog: het is een ondergewaardeerde drank die zeker meer aandacht verdient. In veel gevallen is het zelfs meer toegankelijk door de verfijnde smaak en de manier waarop het is gemaakt.

We zullen het niet ontkennen, een goede malt whisky vergt een gedegen kennis en ervaring van de whisky stoker. Dit gaat echter zeker ook op voor de master blender die verantwoordelijk is voor het samenstellen van een goede blended whisky, je kan immers niet even lukraak wat wisky’s bij elkaar gaan gooien. Een whisky zoals de 21 jaar oude Royal Salute vergt vakmanschap die je pas krijgt na jarenlange ervaring.

De kunst van het mixen

In sommige gevallen vergt het zelfs decennia ervaring om het vakmanschap te perfectioneren. Het gaat bij het blenden van whisky om een complexe procedure. Zo is de leeftijd van de afzonderlijke whisky’s van belang, net als de manier waarop de whisky is gerijpt. Het blenden is de kunst van het creëren van de juiste balans. Elke whisky is immers uniek en niet elke whisky kan goed samengaan met een andere. Achter dat lekkere glaasje Johnnie Walker of Ballentines gaat dus een wereld aan ervaring en kennis schuil. Iets wat je als consument wellicht niet altijd beseft.

De al eerder genoemde Royal Salute, is een goed voorbeeld van de kennis die nodig is om een goede blended whisky te maken. De geschiedenis van deze whisky gaat terug tot 1953. Destijds werd deze whisky ontwikkeld om de troonsbestijging van de Britse Koningin Elizabeth II luister bij te zetten. De 21 kanonschoten die werden afgevuurd, waren destijds de inspiratiebron van Sam Bronfman om deze bijzondere blended whisky te ontwikkelen.

De kunst van een goede blended whisky zoals de Royal Salute bestaat uit het vinden van de juiste grain whisky’s en malt whisky’s. Ze moeten elkaar aanvullen en, in het geval van de 21 jaar oude Royal Salute, dienen alle gebruikte whisky’s minimaal 21 jaar te zijn gerijpt op houten vaten. Dat scala aan voorwaarden maakt het zo complex. Als je de volgende keer een blended whisky bestelt, geniet dan dus niet alleen van de smaak, maar zeker ook van het vakmanschap wat aan deze prachtige drank ten grondslag ligt. De blended whisky is dus zeker je aandacht waard.

Reageer op artikel:
Waarom blended whisky even waardevol is als single malt
Sluiten