De focusflitser staat aan: op deze locaties riskeer je nu €430 boete
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Ffocusflitser-politie-smartphone-telefoon-appen-bellen-430-euro-boete-e1739266586297.jpg)
Hij werd al even getest, maar nu is-ie officieel in gebruik: de focusflitser. Dit nieuwe wapen van de politie is volledig gericht op het opsporen van telefoongebruik achter het stuur. Je gaat ‘m op steeds meer plekken tegenkomen, maar waar precies?
De introductie van de focusflitser is een logische stap om het verkeer in Nederland veiliger te maken. Afleiding door een smartphone is namelijk een van de drie belangrijkste oorzaken van dodelijke verkeersongelukken – naast te hard rijden en rijden onder invloed. En we maken ons er massaal schuldig aan. Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie blijkt dat maar liefst driekwart van de automobilisten weleens hun telefoon gebruikt tijdens het rijden.
Eerste focusflitser staat in Den Haag
De cijfers liegen niet, dus laat alsjeblieft je telefoon met rust als je achter het stuur zit. Dat is beter voor jouw veiligheid, die van anderen én voor je portemonnee. Wie betrapt wordt, riskeert een boete van 430 euro – en dankzij de focusflitser is die pakkans een stuk groter geworden.
Waar je extra moet opletten? In ieder geval op de Ypenburgse Stationsweg in Den Haag. Daar staat de allereerste focusflitser van Nederland. Die is de afgelopen drie maanden uitvoerig getest en sinds maandag 19 mei officieel actief. Boetes worden nu dus echt uitgedeeld.
Waar komen de focusflitsers te staan?
In de Hofstad is het dus opletten geblazen, maar dat is pas het begin. Dit jaar worden er in totaal veertig focusflitsers geplaatst. In 2026 komen daar nog eens tien bij. Exacte locaties zijn nog niet allemaal bekend, maar zeker is dat Utrecht de volgende stad is waar een focusflitser verschijnt.
Verder komen ze vooral te staan op N-wegen en drukke wegen binnen dorpen en steden. Een volledige lijst met locaties? Die gaat er nooit komen. De focusflitsers zijn namelijk eenvoudig te verplaatsen. Dankzij dat roulatiesysteem kun je ze in principe overal tegenkomen. Volgens het OM moet dat zorgen voor een flinke toename van de pakkans.
Laat die telefoon liggen
Meer CJIB-enveloppen is leuk voor de staatskas, maar vooral goed voor de verkeersveiligheid. Want hoewel automobilisten vaak goed beseffen dat door rood rijden of met een slok op achter het stuur stappen levensgevaarlijk is, wordt het risico van een smartphone in je hand zwaar onderschat.
We denken vaak dat een paar seconden geen kwaad kan, maar bij 50 kilometer per uur leg je in die tijd al snel een halve voetbalveld af. Genoeg om een fietser over het hoofd te zien. Dus leg dat ding gewoon weg. Beter voor je veiligheid én je portemonnee.
Hoe werkt de focusflitser?
Toch in de fout gegaan? Dan kun je bijna zeker een boete op de mat verwachten. De nieuwe flitspalen zijn namelijk behoorlijk slim. Ze kunnen het verschil zien tussen een mobiele telefoon en bijvoorbeeld een blik kalfsragout in je hand.
Als het systeem ziet dat je een telefoon vasthoudt, wordt de foto automatisch doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Daar beoordeelt een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) of er daadwerkelijk sprake was van telefoongebruik. Was dat het geval? Dan ligt er snel een prent van 430 euro op je deurmat.
Het advies is simpel: laat je telefoon met rust in de auto. Wil je ook andere boetes vermijden? Lees dan hier waar de kans om geflitst te worden het grootst is.