Redactie
Redactie accessories 28 aug 2014

Waar let je op bij het kopen van een horloge?

Er zijn maar weinig items en accessoires waar een man écht blij van kan worden. Wij zijn niet de types van jaloezie maar wanneer het op dit onderwerp aankomt, zijn vrouwen best wel te benijden. Voor dames valt er zoveel te dragen, sparen en decoreren. Wij mannen komen er bekaaid af. Toch – misschien zijn wij niet helemaal objectief – hebben wij mannen de beschikking over hét ultieme collectors’ item: het herenhorloge. Een mooi horloge is wat ons betreft een must voor elke man. Een mooie horlogecollectie is iets waar veel heren naar streven. Hoe pak je dit aan? Waar let je op bij het kopen van een horloge en nog belangrijker: moet een luxe horloge wel altijd de hoofdprijs kosten?

Welk type horloge?

Laten wij er vanuit gaan dat je op zoek bent naar een ‘mooi horloge’. Deze term slaat in dit geval niet op esthetiek maar meer op de prijsklasse waarin je kijkt. Ook deze prijsklasse staat wat ons betreft niet vast: wat voor de één een hoop geld is, is voor de ander eenvoudig te betalen. Ons uitgangspunt is dan ook dat jij op zoek bent naar een horloge waarvoor je eventjes hebt moeten sparen; een exemplaar dat je met trots wilt dragen. Voor welk type horloge ga je?

We maken onderscheid tussen drie typen horloges: de dress watch, de chronograaf en het sportieve horloge. Elk stijlen met een geheel eigen aantrekkingskracht maar ook voor- en nadelen. Zeker als je voorlopig één horloge wilt dragen, is het zaak om te gaan voor een model dat niet alleen bij jou past maar ook bij de omgevingen waarin jij het vaakst vertoeft, zeker in de werksfeer.

De chronograaf

Een chronograaf is een veelzijdig horloge, zowel qua functionaliteiten als qua uitstraling. Met een chronograaf kun je eigenlijk niet verkeerd gaan. Dit type horloge kent zo’n grote variëteit dat er altijd wel een exemplaar te vinden is dat past bij jouw stijl, uitstraling en wensen.

De dress watch

De dress watch kenmerkt zich door een doorgaans wat rustigere look. Sommige heren verkiezen op het werk of op formele gelegenheden een stijlvolle dress watch boven een chronograaf omdat een dress watch vaak wat minder uitgesproken is. Vaak wordt bij een dress watch gekozen voor een iets meer klassieke stijl die eenvoudig blend met een casual maar vooral ook een zakelijke outfit.

Het sportieve horloge

Met een sportief horloge maak je (meestal meer dan met een stijlvolle chronograaf of dress watch) een statement. Vaak is dit horloge gemaakt om gezien te worden. Hiermee bedoelen wij dat het horloge minder fungeert als accessoire bij je outfit en aankleding van je look, maar meer als blikvanger. Dit wil niet zeggen dat een sportief horloge niet stijlvol kan zijn (meerdere van ’s werelds meest vooraanstaande horlogemerken leveren sportieve horloges), maar wees je er wel van bewust dat een sportief horloge eerder zal opvallen. Wij adviseren voor veelvuldig zakelijk gebruik een chronograaf of dress watch. Wil je vooral in je vrije tijd een mooi horloge dragen, dan is een sportieve variant wel zeer geschikt.

Nieuw of gebruikt?

Laat je niet misleiden: niet iedereen met een dure klok om de pols, heeft deze nieuw gekocht. Dat hoeft namelijk ook helemaal niet. Bij een bepaald budget, kan het interessant zijn om te kijken naar een gebruikt horloge. Vanaf een budget van ongeveer 1.000 euro kom je in een interessant segment terecht. Je koopt dan niet alleen een mooi nieuw horloge, maar óók een fraai gebruikt exemplaar van één van de vele haute horlogerie merken. Op Internet en ook in fysieke vorm, zijn er meerdere winkels te vinden waar je een fraai gebruikt horloge kunt kopen: onder andere Chrono24 en de Amsterdam Watch Company.

Fashion of original?

Een andere overweging die je kunt maken, is of je gaat voor een ‘authentiek merk’ of een fashion merk. Veel modemerken bieden horloges: mooie horloges en vaak ook kwalitatief prima horloges. Wij vellen geen waarde-oordeel maar de meeste horlogeliefhebbers gaat toch voor een dedicated horlogemerk. Waarom? Deze specialisten bestaan om horloges te maken en de duurdere merken vervaardigen hun horloges dikwijls in eigen huis. Fashion merken kopen hun onderdelen in bij leveranciers (horlogemerken). Hoewel dit niet direct iets zegt over de kwaliteit, kan het gevoelsmatig een verschil voor jou maken.

Kleuren en bandjes

Erg belangrijk bij de aankoop van een horloge, zijn de gebruikte kleuren en het materiaal van de bandjes. Waar jij voor gaat, is puur aan jou, maar je keuze moet grotendeels worden ingegeven door draagbaarheid. Bedenk goed dat opvallende of felle kleuren misschien minder goed samengaan met je zakelijke outfit. Kijk goed of de kleur van de band matcht met de kleding die jij het meeste draagt. Een bruin horloge onder een zwart pak, staat in de meeste gevallen niet zo mooi. Laat ook jouw keuze van het materiaal van het bandje (leer, suede, rubber, staal) afhangen van hoe en wanneer je het horloge draagt.

Wat koop ik voor mijn geld?

Je hebt een budget en je hebt een idee van wat voor soort horloge je wilt: wat koop je nu voor je geld? Onderstaand volgen enkele voorbeelden van horloges die binnen bepaalde budgetten vallen. Dit is zeer zeker geen definitieve selectie, noch een advies; wij geven puur voorbeelden om jou een goed idee te geven van wat met jouw budget mogelijk is.

Tot 500 euro

Tot 1000 euro

Tot 2500 euro

Tot 5000 euro

Reageer op artikel:
Waar let je op bij het kopen van een horloge?
Sluiten