Redactie
Redactie Life 1 mei 2017

Mannen die vrouwen lastigvallen in het uitgaansleven? Dit vindt ons vrouwenpanel

Dagelijks adresseren wij vraagstukken voor mannen en behandelen wij masculiene topics, maar ja: wij zijn óók maar mannen en wie kan ons af en toe nu een betere realitycheck geven dan een vrouw? Precies. En daarom: het Manners Vrouwenpanel, bestaande uit Eva, Laura en Meike. Drie slimme, getalenteerde en hippe dames met een vinger aan de pols die ons voorzien van een inkijkje in de psyche van de vrouw als het op mannenzaken aankomt. In deze editie: mannen die vrouwen lastigvallen in het uitgaansleven en de rol die kleding daarin al dan niet speelt.


Eva is 26 en freelance lifestyle journalist, traveling the world chasing her curiosities. Gaat momenteel al reizend en schrijvend de wereld over, op zoek naar nieuwe plekken, verhalen en ontmoetingen. En dat levert niet alleen een hoop kersverse artikelen op, maar vooral ook nieuwe perspectieven op het altijd fascinerende en onmisbare manvolk.


Meike is 30 jaar en freelance journalist. Nieuws houdt haar dagelijks bezig en van een beetje gossip is ze ook niet vies. Naast haar oneindige liefde voor Twitter, is ze ook altijd te porren voor een zak chips. AZ-fan, ondanks de bekerfinale. De mannen in haar leven laten haar meestal in verwarring achter. Ze zoekt nog uit aan wie dit ligt.


Laura is 27 en single. Ze schrijft stukjes en maakt video’s voor NSMBL, Louis Theroux is haar grootste celebrity crush en ze weet op de meeste plekken ter wereld binnen recordtempo de dichtstbijzijnde McDonald’s te vinden.

Doe even een kort zoekrondje op Internet en het is je direct duidelijk: mannen die vrouwen lastigvallen tijdens het uitgaan vormen een serieus probleem voor dames. Hoe ervaren onze dames dit?

Is het echt zo erg gesteld met ons mannen? Wat zijn jullie ervaringen met ongewenste opmerkingen, nafluiten en zelfs lastigvallerij?

Laura: Ik denk dat vrouwen best goed een verschil kunnen maken tussen onhandige jongens die niet weten hoe ze een dame moeten benaderen, en vuile goorlappen zonder respect voor vrouwen. Als een jongen mij naroept kun je een ‘DAN WAT!?’ naar je hoofd krijgen, terwijl er ook meisjes zijn die wel van dat macho-gedrag houden (dit weet ik alleen omdat ik Temptation Island kijk).

Met sissen, met je tong klikken of ‘meisje’ roepen moet je bij mij niet aankomen. Wat verwacht je dan dat er gebeurt? Ook hebben dat soort voorvallen vaak de vibe dat als je doorloopt, je ‘hoer’ genoemd word, alleen maar omdat die gastjes zo onzeker zijn.

Is naroepen dan altijd verkeerd? Nah. Het gaat allemaal om de manier waarop. Ik kan er soms best om lachen als je op een sympathieke manier wordt nageroepen. Laatst zat ik op de fiets en toen stapten er twee best-leuk-uitziende-jongens de weg op: ‘Halt! Mooie vrouw in aantocht!’, riepen ze. Ze applaudisseerden toen ik ze een zwaaitje gaf en verder fietste. Dat vind ik lachen.

Meike: Ik moet zeggen dat ik hier nauwelijks ervaring mee heb. Er wordt weleens iets geroepen op straat, maar dat is zelden iets wat ik ongewenst vind. Een ‘hey schatje’ vind ik niet hinderlijk. Het is vaak een bepaald type man die dat soort dingen roept. Ik vind het vervelender als iemand tegenover je in de trein extreem veel kijkt of te dicht tegen je aan staat of zit. Dan voel ik me vaak minder op m’n gemak.

Eva: Ja, jullie zijn echt een verschrikkelijk volk. Nee hoor, grapje. Maar soms zijn jullie inderdaad wel een beetje lompig als het op vrouwen benaderen aankomt. En dat uit zich dan in ongewenste opmerkingen of gestures als stiekem in je billen geknepen worden. Niet de meest charmante manier. Maar er is een groot verschil tussen de mannen die het uit onzekerheid doen en gewoon echt niet zo goed weten hoe het aan te pakken én de mannen die het erom doen. Die dat foute juist wel geinig vinden en hun testosteron op peil willen houden.

Houd je rekening met je kledingkeuze als je bijvoorbeeld uitgaat? Voel jij je beperkt?

Eva: Ik hou zeker rekening met mijn kledingkeuze, maar niet voor mannen, meer voor de gelegenheid. Of voor mezelf. Welke vrouw houdt er niet van zichzelf af en toe even flink op te doffen voor een avond uit. En als je dan ook nog een compliment krijgt of je ziet wat ‘goedkeurende’ blikken, dat doet je ego altijd goed. Maar het zou als vrouw naïef en zeer ongeloofwaardig zijn om te zeggen dat je je totaaaal niet bewust bent van het feit dat een blote schouder of decolleté het hoofd van menig man op hol kan brengen, of dat je billen toch wel héél goed uitkomen in die ene jeans of kokerrok. Daarin ben ik ook geen heilig boontje. Us women can pull a lot of strings if we really want to 😉

Meike: Nee. Ik heb ook geen bijzondere kledingstijl, dus ik kies gewoon waar ik zin in heb. Dat is de ene keer gewoon jeans en een shirt en de andere keer een jurkje. Waar mijn pet (woordgrapje) naar staat.

Laura: Ik draag wat ik wil. Mijn stijltje kan van dag tot dag variëren, en natuurlijk peil je met uitgaan even de sfeer van de avond en kleed je je zelf wat sexier als je ‘op jacht’ gaat. Ik kan nu wel gaan roepen ‘vrouwen kleden zich alleen voor vrouwen’, maar dat is gewoon niet de volledige waarheid. Natuurlijk kleed je je ook op een bepaalde manier om er leuk uit te zien voor mannen. Geeft ze dan op welke manier dan ook toestemming om je op een ongepaste manier te benaderen? Never. Het scheelt bij mij ook wel dat ik verre van een sekssymbool ben, dus ik kan best wat huid laten zien zonder dat geheel te onweerstaanbaar wordt voor mannen. Het is een vloek en een zegen.

Wat vind je van de mensen die min of meer stellen dat vrouwen ‘er om vragen’ als zij zich sexy kleden?

Meike: Niemand vraagt erom, ongeacht wat iemands outfit is. Een man heeft nooit ‘het recht’ om iets te doen als er geen wederzijds goedkeuren is. Dat zij moeite hebben met het in toom houden van hun testosteron, moet niet iets zijn wat uiteindelijk de schuld is van de vrouw. Anderen blijven zich ook netjes gedragen, dus het is vooral een mentaliteitsprobleem. Ik denk wel dat mannen na wat alcohol elkaar erg kunnen ophitsen en dan vertroebelen de grenzen een beetje door de groepsdruk.

Laura: Bullshit. Optyfen, gauw. Geen enkele vrouw geeft je toestemming voor anything door de manier waarop ze zich kleedt.

Eva: Nogal een lame excuse. Zoals ik eerder al zei, natuurlijk zijn een hoop vrouwen zich er bewust van dat ze er sexy bijlopen. Soms om te provoceren, soms maakt het ze gewoon echt niks uit wat anderen van ze denken en anderen zullen ongetwijfeld van de (extra) aandacht genieten. Maar dat geeft jou als man niet het recht om haar respectloos te behandelen of ongepaste opmerkingen te maken.

Wat is de meest kansloze opmerking of actie die je zelf van een man hebt meegemaakt?

Laura: Je ziet zo veel gluiperds, hee. Vooral op plekken waar gedanst wordt, denken mannen ineens dat het een free for all buffet is. Het is regelmatig voorgekomen dat ik met mijn vriendinnen ga dansen en dat één van ons ineens betast wordt. Een hand op je heup, een arm om je middel… Veel vrouwen draaien met hun ogen en gaan dan ergens anders staan. Ik word een soort wolvenmoeder en laat die jongens niet zomaar wegkomen voordat ze uitleggen waarom ze denken dat ze een vrouw zomaar vast kunnen pakken. Ik kom altijd voor mij en mijn vriendinnen op.

Meike: Kan me niet zo snel iets herinneren. Ik denk dan eerder aan types die op datingapps meteen beginnen te praten over seks of bij een eerste date thuis willen afspreken. Er zijn vast vrouwen die dat prima vinden, maar ik laat die mogelijkheid graag aan me voorbij gaan.

Eva: Oef, dat weet ik echt niet meer. Maar ik vind het altijd wel een beetje vreemd als een gast je na drie woordenwisselingen al gelijk wil zoenen. En ik weet wel dat ik een keer met een gast digitaal aan het kletsen was (de get-to-know-you-fase praat ik dan over) en vervolgens maakte hij echt zo’n weirde opmerking over een van mijn foto’s waarin ik in een complexe maar doodnormale yogapose zit. Hij zei namelijk iets in de trant van: ‘Dus dit is de beste manier om baby’s met jou te maken. Spannend.’ Nou, dat was gewoon Control+Alt+Delete hè.

En de mooiste of tofste?

Laura: Ik ben eigenlijk iemand die doorgaans zelf op jongens afstapt als ik iemand interessant vind en merk dat we oogcontact hebben, dus eh… Niet méga veel ervaring mee. Ik heb wel een voorbeeldje waarvan ik nooit dacht dat het op me zou werken, maar een jongen die ik al een tijdje van een afstandje bewonderde stapte op me af met ‘Jij hebt óók best een asymmetrisch gezicht! Ik heb dat ook, kijk!’ Ik ben normaal niet van de backhanded compliments, maar we kregen daarna wel verkering.

Eva: Toevallig bood een gast me laatst, tijdens het koken, uit het niets een glas rode wijn aan. Vond ik best een leuke actie en het was een goede gespreksopener. En ik hou van rode wijn, dus ja: aanbod geaccepteerd. Wat overigens niet gelijk betekent dat ik ook iets van hem wil. En de ultieme klassieker van een simpel compliment blijft ook werken. Zo is het bijvoorbeeld vleiend als iemand je vergelijkt met een andere mooie vrouw (in mijn ogen dan). Hij vond me op Julianne Moore lijken.

Meike: Als iemand je een compliment geeft, is dat natuurlijk altijd leuk. Maar kan weer geen concreet voorbeeld geven.


Kun je jouw do’s & dont’s delen? We weten allemaal (of behoren inmiddels te weten) dat het je als man niet in dank wordt afgenomen wanneer je een vrouw nafluit in haar bikini op het strand. Maar stel dat jij die vrouw was: wat is dan wél een acceptabele manier voor een man om jou te benaderen?

Meike: Nafluiten is inderdaad wel heel sneu. Maar als je een vrouw rustig benaderd en zegt dat ze er goed uitziet, dan zie ik daar geen probleem in. Het gaat dus vooral om de manier waarop en de woordkeuze. Niet ‘jezus, wat ben jij een lekker wijf’, maar ‘mag ik tegen je zeggen dat je er goed uitziet’. Dat vind ik een wereld van verschil. Gretigheid is in zo’n situatie altijd dodelijk. Doe gewoon rustig. Ik wacht nog steeds op de man die me aanspreekt terwijl ik een broccoli sta uit te zoeken in de supermarkt. Er wordt te weinig geflirt in supermarkten terwijl er van alles rondloopt. Ook bij de broccoli.

Eva: Een goede binnenkomer kan al héél simpel zijn, dat vraagt helemaal niet om complexiteit en duizend rozenblaadjes die door de lucht dwarrelen. Dingen als een vriendelijke blik (en dan natuurlijk net even íets te lang kijken) en een dikke glimlach kan al de perfecte opener zijn. Een lách kan bij mij bijvoorbeeld al zoveel doen. Maar soms kan ik een lekkere scherpe of humoristische opmerking ook erg waarderen. Ik zou bijvoorbeeld heel hard lachen als een man expres de foute gespreksopener ‘How you doin?’ gebruikt, de Joey Tribiani way. Lekker fout, maar op de goede manier. Snap je?

Laura: Eerlijk, ik vind het wel altijd heel lief als een gast gewoon op me afkomt en een praatje maakt zonder te duidelijk te zijn over wat zijn intenties zijn. Je kan dan echt weinig verkeerd doen. Vertel me een slechte mop. Zeg dat ik leuke schoenen aan heb. ‘Biertje?’ werkt meestal ook gewoon. I don’t care, als het maar niet iets is als ‘wat ben je knap’ of ‘wat doet een mooie vrouw als jij… etc etc’. Dan zijn vrouwen héél snel weg, omdat je gewoon niet authentiek overkomt.

Er is geen gegarandeerde succesformule om een vrouw te benaderen. Soms heeft ze gewoon zin in een avond met haar vriendinnen, en zit ze niet te wachten op mannelijke aandacht. Misschien vindt ze je niet aantrekkelijk. Kan gebeuren, maar zolang je gewoon jezelf bent en geen geforceerde dingen gaat roepen, zul je echt de beste kans maken.

Onze dames over hun ervaringen.

Geplaatst door Manners op maandag 1 mei 2017

Reageer op artikel:
Mannen die vrouwen lastigvallen in het uitgaansleven? Dit vindt ons vrouwenpanel
Sluiten