Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Waarom een vrouwelijke Thor het beste is wat de Marvel-films kan overkomen

Jane Foster, gespeeld door Natalie Portman, wordt de nieuwe vrouwelijke Thor. Dat onthulde Marvel tijdens het aankondigen van de film Thor: Love and Thunder. De comics vertellen ons hoe.

Thor: Love and Thunder

Tijdens San Diego Comic-Con onthulde Marvel vorig jaar zijn plannen voor de komende jaren. Tussen een barrage aan nieuwe films en series stond Thor: Love and Thunder.

Taika Waititi staat opnieuw aan het roer. Met Thor: Ragnarok liet hij een andere kant van de anders vrij cliché superheld zien, met als resultaat een van de meest verfrissende en ronduit beste Marvel films tot nu toe. Een groot contrast met de eerste twee Thor films.

Marvel Thor love and Thunder
Thor: Love and Thunder (Afbeelding: Marvel)

 

Tijdens het panel waarin dat nieuws werd gedeeld, stapte ook Natalie Portman het podium up. Zij gaat in de vierde Thor film namelijk opnieuw de rol van Jane Foster vertolken.

Dat is niet zo schokkend, maar wat Jane in de film gaat doen is dat wel: Foster gaat de mantel overnemen van haar ex. Ja, dat lees je goed: Jane wordt een vrouwelijke Thor.

Jane Foster als Thor in de comics

Het halve internet viel logischerwijs over dat nieuws. In de barrage aan aankondigingen was er geen tijd om meer context te geven, waardoor het haast over kwam als geforceerd Hollywood-feminisme. Niks is echter minder waar. Jane als Thor leverde in de comics misschien wel de beste Thor verhalen op. Ooit.

Thor: Love and Thunder is gebaseerd op de recente Thor avonturen uit de comics, die van start gingen in 2014 toen schrijver Jason Aaron de touwtjes in handen nam. Hij deed eigenlijk voor de comics wat Waititi op het witte doek deed: de anders vrij cliché en saaie superheld in een fris en modern jasje steken.

Thor Love and Thunder Marvel
Jane in de comics (Afbeelding: Marvel)

Jane Foster als Thor is echter niet iets wat pas in 2014 gebeurde. Foster maakte in 1962 haar debuut in de comics van Marvel. In 1978 raapte ze al Thors hamer op, Mjölnir. Dat was echter in een speciale What If-serie. Oftewel, de gebeurtenissen uit die comics zijn niet canon. Een spin-off.

De verhaallijn van Jason Aaron, die in 2014 van start ging, is dat wel.

Niet meer waardig

Na de gebeurtenissen uit de epische crossover Original Sin is Thor in de comics niet langer worthy. Oftewel, hij kan niet langer Mjölnir dragen. De mythische hamer blijft achter op de maan.

Daarna lezen we in de comics hoe de zogenaamde Frost Giants de aarde komen overvallen. Zonder Thor lijkt de situatie ronduit hopeloos. Tot… Mighty Thor vanuit het niks opduikt om de aarde te redden. Een vrouwelijke Thor, met Mjölnir als wapen.

Haar identiteit bleef vervolgens zeven comics lang een mysterie. Fans hadden zo hun theorieën, maar de schrijver hield zijn lippen stijf op elkaar. De originele Thor, Odinson dus, probeerde in de eerste paar comics zijn rol terug te eisen.

Thor Love and Thunder Marvel
Thor versus Thor (Afbeelding: Marvel)

Borstkanker

Nadat hij haar in actie ziet, besluit hij echter dat ze volledig waardig is. Worthy dus. Hij heeft zo zijn vermoedens dat het stiekem Jane is, zijn ex. Al snel gooit hij die optie echter overboord, omdat Jane Foster chemotherapie ondergaat voor haar borstkanker.

In issue 8 kregen lezers eindelijk het antwoord: Mighty Thor is inderdaad Jane Foster. Ja, ze sterft langzaam aan borstkanker. Sterker nog, het dragen van de mantel van Thor maakt het alleen maar erger. Elke keer als ze Thor wordt worden de toxins in haar lichaam, ook die van de chemo, namelijk weggevaagd.

Thor Love and Thunder Marvel
Kankerpatiënt of god? (Afbeelding: Marvel)

Na de onthulling van haar identiteit zien we een fragiele foster, een lichaam dat wordt verwoest door een verschrikkelijke ziekte. “Ik ben Dr. Jane Foster. En ik zal niet stoppen als de Mighty Thor. Ook al wordt het mijn dood.”

Vervolgens vecht ze aan de zijde van Thor Odinson, en wordt ze uiteindelijk zelfs lid van de Avengers. Haar kanker blijft zich echter door haar lichaam verspreiden. Doctor Strange waarschuwt Foster op een gegeven moment dat ze hoogstwaarschijnlijk dood zal gaan als ze nog een keer Thor wordt.

Wanneer Asgard wordt aangevallen besluit ze echter toch de hamer op te pakken. Ze offert haar leven op om nog één keer levens te redden.

We hebben het hier over de comics, dus niemand blijft lang dood. Uiteindelijk wordt Foster weer tot leven gewekt door Odin. De originele Thor blijkt weer waardig te zijn na het redden van Asgard en neemt de mantel weer op zich. Foster besluit weer een normaal leven te leiden en focust zich op haar gezondheid. Uiteindelijk wordt ze een Valkyrie nadat ze de originele Valkyrie ontmoet, die we ook kennen uit de films.

Hoe dan ook waren zelfs de meest sceptische fans, die het aanvankelijk als een te geforceerde verhaallijn zagen, uiteindelijk bijzonder enthousiast over de vrouwelijke Thor. Het werkte, het voelde logisch, ongeforceerd, en het leverde ook voor de mannelijke Thor één van de beste verhalen in tijden op.

Thor Love and Thunder Marvel
De strijd barst los (Afbeelding: Marvel)

Spoilers? We hebben nog geen idee

Kijk, het is onduidelijk op dit moment of ik hierboven nu al Thor: Love and Thunder voor je heb gespoiled. Sterker nog, eigenlijk heeft Marvel dat zelf al gedaan. De verreweg grootste cliffhanger uit de comics, de identiteit van de vrouwelijke Thor, gaf de studio al direct op het podium weg toen Natalie Portman de hamer droeg.

Op het moment van schrijven is het nog niet bekend tot in hoeverre Taika Waititi de comics gaat volgen. Wellicht heeft Foster geen ernstige ziekte in de film, of blijft Thor zelf ook waardig. Het kan dus nog alle kanten op gaan. Voor hetzelfde geldt pakt Waititi enkel het basisgegeven uit de comics en vertelt hij zijn eigen verhaal. Na Thor: Ragnarok hebben we er in ieder geval alle vertrouwen in!

?Check dit ook: Maak kennis met Shang-Chi: martial arts baas en de toekomst van Marvel films

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom een vrouwelijke Thor het beste is wat de Marvel-films kan overkomen
Sluiten