Pim Jansen
Pim Jansen Life 27 jul 2020

Vrouwelijke artsen massaal in bikini als protest tegen opmerkelijk onderzoek

Neem je een arts die foto’s van zichzelf in zwemkleding deelt op social media minder serieus? Volgens onderzoek zou dit maar zo eens het geval kunnen zijn. Onderzoekers kwamen namelijk tot de conclusie dat dit niet professioneel is. Vrouwelijke artsen zijn het daar niet mee eens en verzetten zich tegen deze uitkomst. In bikini natuurlijk.

Voor dit onderzoek keken, voornamelijk mannelijke, onderzoekers naar de invloed van mogelijk onprofessionele content van artsen op social media. Met ‘mogelijk onprofessionele content’ werden verschillende dingen bedoeld, maar het ging voornamelijk om drank en ongepaste kleding. Denk hierbij aan foto’s van artsen die een drankje drinken of gekleed zijn in provocerende Halloween-kostuums en dus ook bikini’s/zwemkleding.

Artsen massaal in bikini

Vooral vrouwelijk artsen reageerden al snel op dit onderzoek. Zij vinden het belachelijk dat ze op hun eigen social media niet in bikini met een lekkere cocktail mogen poseren. Dat maken ze duidelijk door de introductie van de hashtag #MedBikini. Op Twitter plaatsen artsen massaal hun “onprofessionele” bikinifoto’s.

En ook de mannen laten van zich horen

Het gaat veel van de vrouwelijke artsen niet eens zozeer om de insteek van het onderzoek. Vertrouwen en respect is voor veel artsen belangrijk en dat kan beïnvloed worden door social media. Daar zijn ze zich maar al te goed bewust van. De vraag in het onderzoek is dan ook terecht, maar het probleem is dat drie mannen in dit vraagstuk bepalen wat onprofessioneel is en wat niet.

Excuses van de onderzoeker

Daar zijn vooral vrouwelijke artsen het bepaald niet mee eens en besloten dus om actie te voeren. Dat heeft ook geholpen. Thomas Cheng en Jeffrey Siracuse, twee van de auteurs, hebben via Twitter al hun excuses aangeboden. Ze laten weten dat dit nooit hun bedoeling was. Ze wilden artsen bewuster maken en het spijt ze dat jonge artsen zich aangevallen voelen en dat ze bevooroordeeld waren.

Lees ook: Van Emily Ratajkowski tot Rihanna: dit was bikini-dag 2020

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouwelijke artsen massaal in bikini als protest tegen opmerkelijk onderzoek
Sluiten