Goede vrienden maken je gelukkiger dan je familie

Als je moet kiezen tussen je vrienden of je familie, wat is dan je keuze? Een lastige vraag, want beide spelen waarschijnlijk een belangrijke rol in je leven. Toch is er, volgens wetenschappers, maar één juiste keuze. Het zijn namelijk je vrienden die je gelukkig en gezond maken, niet je familie.

De man die deze conclusie trok is de Amerikaan William Chopik. De beste man is een professor op het gebied van psychologie en tevens de schrijver van het onderzoek: Friends are a conscious choice. Family relationships can be serious, negative and monotonous. De titel windt er in ieder geval geen doekjes om.

Door goede vrienden om je heen te verzamelen krijg je meer zelfvertrouwen en ben je minder gevoelig voor stress

Het onderzoek

Voor dit onderzoek combineerde hij twee studies om te bepalen wie de grootste invloed heeft op je gezondheid en je geluksgevoelens: familie of vrienden? Bij de eerste studie werden driehonderdduizend mensen tussen de 15 en 99 jaar van over de hele wereld ondervraagd over familie, vriendschap en gezondheid.

Voor de tweede studie kregen 7.481 Amerikanen verschillende vragen over de kwaliteit van hun vriendschap. Hebben ze het gevoel dat ze begrepen worden door hun vrienden? Of worden ze vaak teleurgesteld door hen? Daarnaast werd ook gevraagd of ze gelukkig zijn met hun leven en of ze last hebben van bepaalde lichamelijke klachten en ziektes.

Vrienden boven familie

De uitkomst is duidelijk: vrienden hebben een grote invloed op je gezondheid, zowel negatief als positief. De kleine groep ondervraagden die hun vriendschappen zien als stressvol en vermoeiend, hadden meer last van fysieke ongemakken en ziektes. Mensen die positiever zijn over hun vriendschappen waren juist gezonder. Zij die zich door vrienden gesteund voelen, hebben minder last van ziektes.

Opvallend is dat familie een veel minder grote invloed heeft op de gezondheid en welzijn. Partner en kinderen hadden nog wel een klein effect, maar de rest van je familie heeft amper invloed op je welzijn en gezondheid.

Waarom vrienden vaak een meer positieve invloed hebben komt door Chopik waarschijnlijk doordat we vaker activiteiten met ze ondernemen. De momenten die je met ze doorbrengt, brengen op die manier meer variatie aan in je leven en fungeren daardoor beter als uitlaatklep.

Ook is het gemakkelijker om eerlijk te zijn tegen vrienden. De drang om je beter voor te doen dan je bent, is minder sterk aanwezig. Bij contact met familieleden denken mensen vaak meer na over hun voorkomen, wat een remmend effect heeft.

Een goede vriendschap maakt je sterk

Door goede vrienden om je heen te verzamelen, krijg je meer zelfvertrouwen en ben je minder gevoelig voor stress. Dat dit voor familie minder geldt, komt door het feit dat je geen keuze hebt wie je familieleden zijn. Vrienden kies je zelf uit op basis van hun persoonlijkheid en hoe deze matched met de jouwe. Als jij je niet goed meer voelt bij een bepaalde vriendschap kun je deze beëindigen, met familie is dat een stuk lastiger.

Chopik wil met dit onderzoek niet zeggen dat familie niet belangrijk is, integendeel zelfs. Familie heb je voor het leven, ook als je een periode minder contact hebt. Ze vormen daardoor een betrouwbare basis waar je op terug kunt vallen. Bij vriendschappen zie je vaak dat je maar twee of drie vrienden hebt waarmee je langdurig een band hebt. Overige vriendschappen komen en gaan.

Wat we kunnen leren van het onderzoek is dat vrienden goed zijn je gezondheid en welzijn, maar dan moeten het wel goede vrienden zijn. Het is daarom belangrijk om te investeren in de relaties die je hebt, want dat is volgens Chopik het geheim voor een lang en gelukkig leven.

Reageer op artikel:
Goede vrienden maken je gelukkiger dan je familie
Sluiten