Redactie
Redactie Life 17 juni 2017

Vragen die een echte gentleman zichzelf nooit stelt

Een groot gedeelte van jouw gentlemanship bestaat uit het maken van de juiste keuzes. Hierdoor stel jij jezelf zo nu en dan vragen. De onderstaande vragen hoort een echte gentleman zichzelf echter nooit te stellen, simpelweg omdat hij het antwoord hierop behoort te weten.

Kan ik dit wel betalen?

Een echte gentleman zit bovenop zijn financiën. Hij weet wat er binnenkomt en hij weet wat eruit gaat. Hij spaart doelgericht en bouwt vermogen op. Natuurlijk is er ruimte voor een extraatje zo nu en dan, maar hij weet te allen tijde wat wel en wat niet kan. Een keer uit de bocht vliegen met een exorbitante aankoop mag; dit maakt het leven mooi, maar nooit hoeft hij zich af te vragen of iets wel kan. Hij weet namelijk precies wat hij wel en niet uit kan geven en houdt zich hieraan.

Wat moet ik aantrekken?

Een echte gentleman heeft een garderobe waar hij op kan bouwen. Natuurlijk vraagt hij zich wel eens af wat hij aan zal trekken, maar dit komt voort uit een luxeprobleem omdat hij meerdere geschikte opties heeft. Nooit zal dit geschieden omdat hij simpelweg geen geschikte kleding heeft om aan te trekken. Dit is geen poenerig gedoe; het wijst louter op het belang van een garderobe die is gebouwd op solide basics.

Moet ik met gelijke munt terugbetalen?

Een echte gentleman laat zich niet verlagen tot handelingen waar hij normaal gesproken niet achter staat. Always be the bigger man. Hoe onheus, vals of laag iemand hem ook behandelt: hij verlaagt zich niet tot het niveau van zijn opponent. Hij behoudt altijd zijn waardigheid en blijft een voorbeeld voor anderen. Ook al dweept de tegenstander met zijn gedrag en heeft hij het idee dat hij ‘wint’: een echte gentleman weet dat hij zich niet tegenover dit soort mensen hoeft te bewijzen. Weglopen is geen teken van zwakte: het is simpelweg inzien dat doorgaan hem geen voordeel brengt en dat er niets meer te halen valt.

Help ik die vriend ondanks dat het nu even niet uitkomt?

Een echte gentleman hecht waarde aan zijn vriendschappen. Bijzonder veel waarde zelfs en daarom spant hij zich in om een goede vriend te zijn. Hij weet ook dat opofferen hier soms ook onderdeel van uitmaakt. Er zijn momenten waarop hij het belang van een goede vriend boven zijn eigenbelang stelt. Hij komt in actie when called upon, wat dat is wat een goede vriend doet.

Vertel ik haar de waarheid?

Een echte gentleman houdt nooit de waarheid achter voor zijn vriendin of vrouw; hoe pijnlijk deze ook mag zijn. Ook al schaadt de waarheid hem of haar: hij kent het belang van eerlijkheid. Stelt de waarheid hem in een kwaad daglicht, dan neemt hij zijn verantwoordelijkheid als man en komt hij er eerlijk voor uit. Dat is nog altijd waardiger dan liegen of belangrijke dingen achterhouden.

Moet ik die collega even apart nemen?

Een echte gentleman geeft nooit toe aan de verleiding om zijn gelijk te halen ten koste van een ander. Nooit zal hij zijn eigen positie versterken terwijl een ander hierdoor vernederd wordt. Uiteraard laat hij zich de kaas niet van het brood eten maar een geschil lost hij onder vier ogen op. Ook al zit de ander nog zo fout; een echte gentleman betuttelt een ander niet, maar corrigeert hem/haar wanneer anderen dit niet zien of horen.

Moet ik boos terugAppen?

Een echte gentleman lost ruzies nooit, maar dan ook nooit via tekstberichten op. Ook voor andere belangrijke kwesties maakt hij een afspraak, komt hij langs of pakt hij simpelweg de telefoon.

Meer voor de gentleman

Wil je meer lezen over wat nu een echte gentleman maakt? Lees dan deze artikelen, met onder andere:

De items waarin een echte gentleman investeert
Geboden van een gentleman anno 2016
15 Dingen die een gentleman nooit zou doen

Reageer op artikel:
Vragen die een echte gentleman zichzelf nooit stelt
Sluiten