Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Films & Series 18 jul 2018
Leestijd: 5 minuten

VR Arcade Amsterdam: de meest intense game-beleving van je leven

Veel mensen zien virtual reality in games nog vooral als een gimmick. Logisch in negen van de tien gevallen sta je minigames te spelen die na een kwartiertje al beginnen te vervelen. Hoe kan dit de toekomst van gaming zijn? Dat gaan we je vertellen, want we hebben zelf mogen ondervinden hoe vet Virtual Reality kan zijn bij VR Arcade in Amsterdam.

Het probleem van VR gaming is dat veel games niet het maximale uit de techniek halen. Deze techniek heeft zo veel potentie, maar dat komt er simpelweg niet uit wanneer je thuis voor de buis zo’n kekke bril opzet. Nee, voor de echte ervaring heb je wel wat meer nodig en dat ga je vinden bij VR Arcade in Amsterdam Noord. Zij hebben er namelijk alles aan gedaan om de ervaring te optimaliseren en het maximale uit Virtual Reality te halen. En dat is gelukt.

De potentie van Virtual Reality

Mocht je nog steeds sceptisch zijn, dan begrijpen we dat. Ook wij hadden na al die generieke en vooral inspiratieloze games ook zo onze twijfels. Deze werden bij binnenkomst al direct een stuk minder. Hier worden namelijk geen concessies gedaan. Alles moet optimaal zijn om de ervaring zo intens mogelijk te maken. Vooral toen we het wapen in handen kregen begon het kind in ons wakker te worden.

De twee games die je kunt spelen zijn namelijk beide shooters. Het geweer is hierbij één van de drie onderdelen van je uitrusting die je nodig hebt. De andere twee zijn een lichtgewicht, maar krachtige pc die je op je rug draagt en natuurlijk de VR-bril. Toch is het vooral het wapen dat onze interesse trok. Een strak uiterlijk, solide en met force feedback zodat je ieder schot ook daadwerkelijk voelt.

Eenmaal in gevechtsuitrusting nemen we plaats in een grote kale ruimte. Dit speelveld wordt in de gaten gehouden door camera’s. Door middel van motion tracking (de techniek met de witte bolletjes) weet de game waar we staan en waar we op richten. Om je te verplaatsen in de game zul je dus fysiek moeten bewegen. Eenmaal geïnstrueerd staan we klaar om te beginnen. We zeggen ‘we’, want de games die je speelt zijn co-op games waarin je het samen (twee tot vijf spelers) opneemt tegen vijanden.

Zombies jagen en aliens slopen in VR

De eerste game die we proberen is Zombie Apocalypse. Deze is nog het beste te vergelijken met de eerste zombie-mode uit Call of Duty: World At War. Je kiest een wapen (machine geweer, shotgun of sniper) en neemt vervolgens plaats in een kamer om hordes zombies te verslaan, en dat is behoorlijk intens. Hoewel de graphics niet zo mooi zijn als je gewend bent van de huidige generatie consoles, is het meer dan goed genoeg om jezelf te verliezen in de game.

VR Arcade Amsterdam

Binnen no-time vlogen we als een groep goed getrainde commando’s door de verschillende levels en sloopten we zombie na zombie. Na iedere ronde krijg je de score te zien zodat je vervolgens kunt opscheppen over je bijna onmenselijke precisie. Vervolgens ga je naar een nieuwe map die, afhankelijk van je prestaties, moeilijker of gemakkelijker is. De game is namelijk zelflerend zodat de ervaring voor iedere speler optimaal is.

Stevige workout

Na het omleggen van honderden zombies is het tijd voor de tweede game. Ditmaal zijn het niet ondoden, maar aliens die je het leven zuur maken. Opnieuw een shooter dus, maar wel een totaal ander soort. Het kostte ons ook echt even tijd om te wennen aan de opzet van de game. Waar in de vorige game de vijanden op je af kwamen rennen, zoeken ze nu dekking op een afstandje en schieten ze terug. Dit zorgt voor een totaal andere ervaring.

Als een soort rambo rondrennen en schieten op alles wat beweegt, gaat niet meer werken. Je zult tactisch samen moeten werken en dekking zoeken achter verschillende voorwerpen in de map. Voordat we het wisten, lagen we achter een muurtje en opende we het vuur op snipers en tanks. Eenmaal aangekomen bij het laatste leven trapten we de Aliens weer terug de ruimte in en was het tijd om de bril weer af te zetten. Bezweet, hijgend en nog vol adrenaline is het tijd om een punt te zetten achter deze bijzondere ervaring.

Beide games duren twintig minuten en we zijn dus nog geen drie kwartier bezig geweest. Toch voelt het veel langer en dat is ook precies de kracht van deze VR game-ervaring. Bij karten en lasergamen heb je vaak het gevoel dat het te snel voorbij is, maar dat gaat hier niet op. De ervaring is zo intens en er gebeurt zo veel dat je voor je gevoel twee keer zo lang bezig bent geweest.

En het wordt alleen nog maar beter

We raden je dan ook aan om snel naar de VR Arcade te gaan en het zelf te ervaren. Neem een paar vrienden of collega’s mee en je hebt een geweldige middag/avond. Het loont daarnaast ook om vaker te gaan. De techniek maakt namelijk grote sprongen en VR Arcade doet er alles aan om de best mogelijke ervaring voor je te creëren.

Zo worden de games steeds mooier, uitdagender en diverser, maar niet alleen softwarematig wordt het beter. Ook de hardware gaat met sprongen vooruit. Zo is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat je niet alleen ziet dat je geraakt wordt, maar het ook echt gaat voelen. In de aankomende jaren zal VR gaming in deze vorm dus zeker verder gaan groeien. Wij kunnen dan ook niet wachten om opnieuw in dit virtuele avontuur te duiken.

Meer over VR Arcade?

Wil je meer weten over VR Arcade, de prijzen of gewoon meteen een sessie boeken? Ga dan naar de website van VR Arcade.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VR Arcade Amsterdam: de meest intense game-beleving van je leven
Sluiten