Martyn de Jong
Martyn de Jong Auto's & Motoren 19 jan 2016

Vozz: Een briljant herontwerp van de motorhelm

Wanneer je met de motor ten val komt, maakt een helm het verschil tussen leven en dood; bezuinig daarom nooit op dit onderdeel. Echter hoe duur je ook gaat, er blijft altijd een risico dat je zelfs met de beste helm na een ongeluk nog schade aan jouw lichaam kunt berokkenen. Wanneer er letsel aan de nek- en ruggenwervels is, is het van belang dat de helm zo roerloos mogelijk wordt verwijderd om hiermee nóg meer (blijvend) letsel te voorkomen. Het probleem is echter dat een goede helm tamelijk strak op het hoofd zit, wat dit een lastige en risicovolle handeling kan maken.

De ‘Vozz’ helm zou hier daarom wel eens een behoorlijke gamechanger kunnen worden. Dit slimme herontwerp komt van Australische uitvinders John Vozzo en Mark Bryant. Zij haalden inspiratie uit een skydivehelm en itereerden dit ontwerp tot de revolutionaire Vozz: Een gesploze helm die je in tweeën splitst om deze makkelijk op en af te kunnen zetten.

Deze USP klinkt niet zó heel bijzonder voor dagelijks gebruik. Wellicht dat je hierdoor iets minder last van helmet-hair zult hebben. Maar in het geval van een motorongeluk zou dit de kans op een dwarslaesie aanzienlijk kunnen verkleinen.

In plaats van dat de helm van het hoofd getrokken moet worden, kun je met de Vozz simpelweg het voorste deel in zijn geheel verwijderen. Waardoor het hoofd ondersteund blijft in de achterkant en de nek wordt ontzien van ongewenste bewegingen. Zo simpel en toch bijzonder effectief.

We moeten nog wel even wachten voordat we in Europa met een Vozz rond kunnen toeren. Al zegt de site van de fabrikant dat de helm momenteel ‘Coming soon’. Desalniettemin laat deze helm al wel zien dat er altijd ruimte voor verbetering is, met name op het gebied van veiligheid. Over een paar jaar kijken we terug en denken: ‘Waar waren we toentertijd in godsnaam mee bezig?!’

[FB_AANJAGER]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vozz: Een briljant herontwerp van de motorhelm
Sluiten