Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Travel 28 apr 2020

KLM krijgt staatssteun niet zo maar: de voorwaarden van het nieuwe reizen

Of reizen en vliegen na de coronacrisis ooit weer hetzelfde worden? Waarschijnlijk niet. Vliegen wordt naar verwachting duurder en tijdens de herlancering van de industrie zal het terugdringen van de CO2-uitstoot een grotere rol spelen dan ooit. Dat blijkt ook uit de voorwaarden van de staatssteun die de Nederlandse overheid oplegt aan de KLM.

Een voorwaarde voor staatssteun aan de KLM zou moeten zijn dat de vliegmaatschappij vakantiebestemmingen die geen meerwaarde hebben voor de Nederlandse economie, laat vallen. Daaronder behoren onder meer Ibiza en Las Vegas. Dat schrijft Jan Paternotte van regeringspartij D66 in het Financieel Dagblad. Maar er

Voorwaarden staatssteun KLM

Het kabinet maakte eind vorige week bekend dat het tussen 2 en 4 miljard euro wil steken in de koninklijke luchtvaartmaatschappij die door de coronacrisis in grote problemen is gekomen. Over de voorwaarden wordt nog gesproken. Maar in elk geval mag het bedrijf geen bonussen, winsten of dividend uitkeren. Ook wordt gedacht aan het terugdringen van nachtvluchten en de CO2-uitstoot.

Lees ook: Is dit hoe vliegen in Economy Class eruit ziet na de coronacrisis?

Onnodige vakantiebestemmingen

De D66’er vindt dat er ook gekeken moet worden naar de functie die het bedrijf in de toekomst moet vervullen. De KLM heeft de afgelopen jaren bestemmingen als Malaga, Ibiza en Las Vegas aan haar netwerk toegevoegd. Volgens Paternotte hebben deze bestemmingen geen extra meerwaarde voor de Nederlandse economie. “Onderzoeksbureau CE Delft berekende al dat pure vakantievluchten de Nederlandse economie juist benadelen en banen kosten”, aldus Paternotte.

Hij vindt dat de KLM zich moet richten op het netwerk van zakelijke bestemmingen. “Als KLM steun van de staat nodig heeft voor haar voortbestaan, dan moet daar natuurlijk ook iets tegenover staan. Een netwerk dat ons banen en economische groei oplevert, en niet extra geld kost.”

Check ook: Fair Ferry-oprichter Karel de Boer over ‘het nieuwe reizen’

Reageer op artikel:
KLM krijgt staatssteun niet zo maar: de voorwaarden van het nieuwe reizen
Sluiten