Pim Jansen
Pim Jansen Life 6 okt 2018

Voorspelling #2: deze 5 crypto’s gaan het nog maken in 2018

Als je nog steeds van mening bent dat alleen Bitcoin en Ethereum de moeite van het investeren waard zijn, dan is hier jouw wake-up call: de minder bekende crypto’s zijn minstens zo interessant en bieden zelf betere rendementen op de lange termijn. Het gaan dan vaak om coins die zich specifiek richten om marktsegmenten die de komende jaren booming kunnen zijn door hun specifieke aanpak. Welke coins zijn dus de moeite van het ontdekken waard? We hebben de eerste vijf al voorspeld, maar ook van deze vijf kun je nog een hoop verwachten.  

Ripple (XRP)

Ripple is ondertussen een van de bekendere cryptocoins. Ooit beginnen in 2012 onder de naam OpenCoin, onderging het in 2015 een naamsverandering en heet het sinsdien Ripple. Het achterliggende softwarebedrijf Ripple Labs werd opgericht door Ryan Fugger, Chris Larsen en Jed McCaleb met de bedoeling om een ​​gedecentraliseerd monetair systeem te creëren dat individuen in staat zou stellen om hun eigen geld te maken. Saillant detail: McCaleb vertrok in 2014 om Stellar op te starten, inmiddels ook al een van de meer populaire coins.

Het is gebruikelijk dat crypto HOLD’ers en speculanten Ripple vaak gelijkstellen met het tickersymbool, XRP, maar het is belangrijk om het verschil tussen beide te onderscheiden, en te weten wat dat betekent voor investeerders. Ripple bestaat uit 3 producten, maar slechts 1 product maakt daadwerkelijk gebruik van de XRP-munt.

xCurrent

Het kernproduct van Ripple Labs. Banken kunnen tijd en geld besparen door geld te verzenden en te ontvangen, zonder uitgebreide upgrades die hun workflow beïnvloeden en mogelijk risico’s met zich meebrengen. xCurrent gebruikt de blockchain van Ripple, maar niet XRP.

xRapid

Wanneer een bank besluit om opkomende markten te betreden, zoals crypto, verbetert dit product hun liquiditeit. Het nadeel is dat ze vervolgens worden blootgesteld aan marktschommelingen. xRapid is het enige product dat RippleNet aanbiedt wat daadwerkelijk XRP gebruikt.

xVia

Hiermee kunnen bedrijven en betalingsproviders geld via banken verzenden, maar de XRP munt  wordt niet gebruikt. Dit is een belangrijk onderscheid. Ripple zou 1000+ bankpartnerships kunnen hebben, maar alleen degenen die xRapid gebruiken, zouden een positieve impact kunnen hebben op de prijs van XRP.

Waarom XRP de moeite van het kijken waard is

Ripple is een van de snelst groeiende cryptofondsen. Doordat Ripple zicht specifiek bezig houdt met innovatieve ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor de financiële sector, heeft men een solide basis weten te realiseren. Deze benadering wordt gewaardeerd en dit verklaart dan ook waarom de munt, als we kijken naar de marktcapitalisatie een 2e plek inneemt achter bitcoin.

Enkele opvallende ontwikkelingen binnen Ripple zijn de volgende twee:

 • xRapid Launch

Sagar Sarbhai, hoofd van Government & Regulatory Relations bij Ripple, verklaarde in een CNBC-interview dat de lancering van xRapid voor commerciële toepassingen een behoorlijk positieve impact kan hebben op de prijsontwikkeling van XRP. Nu het ook inderdaad zover is (per 2 oktober 2018) zal dit ongetwijfeld te zien zijn in de prijsontwikkelingen op korte termijn.

 • Saoedi-Arabië sluit zich aan bij RippleNet

Het Ripple-team maakte medio september 2018 in een blog bekend dat zij de krachten gaan bundelden met de National Commercial Bank (NCB) van Saoedi-Arabië. In de post wordt de Wereldbank genoemd, waarin wordt beschreven dat in 2016 37 miljard dollar werd verzonden vanuit Saoedi-Arabië, waardoor het een van de grootste geldovermakingsmarkten ter wereld is.

De NCB was de eerste bank die in 1953 in het land was gevestigd en biedt momenteel wereldwijd meer dan 5 miljoen klanten. Ripple Labs richt zich specifiek op het helpen van kleine en middelgrote ondernemingen (MKB).

SelfKey

Dat het internet een steeds meer grote invloed heeft in de maatschappij is geen groot nieuws. Door die ontwikkeling staat de privacy van het individu wel steeds meer onder druk. De kern van blockchain-technologie ligt in veiligheid en SelfKey is bezig met het herdefiniëren van de manier waarop we gevoelige informatie opslaan.

Het SelfKey-team lanceerde KEY, hun oorspronkelijke token, in januari 2018 en haalde meer dan 22 miljoen dollar op nadat hun ICO in 11 minuten uitverkocht was. Tijdens Q2 en Q3 van hetzelfde jaar is het momentum voor het project gebouwd, nadat het een notering op Binance en andere beurzen kreeg.

Edmund Lowell

De SelfKey-basis is gemaakt door Edmund Lowell en toen hem in maart 2018 werd gevraagd naar zijn concurrenten in de SelfKey-uitgave, leek Lowell het goed te hebben begrepen:

“Zoals CEO van een blockchain identity startup het knap formuleerde, we zijn allebei als muggen in een nudistenkamp.”

Waarom KEY de moeite waard is

Hun momentum behoudend, stelt SelfKey zich op voor een productief vierde kwartaal van 2018  en tot ver daarna. Tot nu toe hebben ze het goed gedaan en hebben ze hun community up-to-date gehouden met behulp van een gemakkelijk te lezen routekaart. De toekomstplannen zijn dan ook uitdagend te noemen:

 • Trezor-ondersteuning

Op de top van hun wensenlijst staat de volledige integratie met de Trezor hardware wallet, die op het moment van schrijven bijna operationeel lijkt te zijn. De release van de SelfKey Identity Wallet Beta aan het einde van juni 2018 onthulde dat de “Trezor hardware wallet zal worden ondersteund in de volgende update.”

 • SelfKey Marketplace

De SelfKey Marketplace is een alles-in-één platform wat een breed scala aan financiële producten en crypto-diensten biedt voor meer dan 10 marktsegmenten. Gebruikers krijgen hierdoor een groot scala aan mogelijkheden tot hun beschikking. De belangrijkste functies staan al op de website vermeld waaronder:

 • Exchange-accounts
 • Bankrekeningen
 • Residency by Investment & Entrepreneurship
 • Burgerschap door investeringen
 • Oprichtingen van legale identiteiten
 • Stichtingen
 • Trust Funds
 • E-Wallets
 • Edele metalen
 • Internationale ziekteverzekering

Swarm (SWM)

Swarm is een bijzonder fonds binnen de wereld van de cryptomunten. Als het totale inkomen van je huishouden namelijk 60.000 dollar per jaar genereert, dan behoor je tot de rijkste 1% ter wereld. Daar heb je echt geen doctorale studie voor nodig, hooguit een goede baan met incidenteel wat overuren.

Mocht niet tot die 1% van de bevolking behoren, dan kan Swarm de ontbrekende schakel zijn. Je bent dan namelijk vanuit een underdog positie genoodzaakt om op een andere manier naar geld te kijken. Meer uren gaan werken is vaak niet de oplossing, het effectief besteden van de tijd is dat wel. Swarm hanteert daarbij 3 verschillende soorten investeerders:

Crypto Investors

A.I. technologie beperkt automatisch het risico namens de belegger zonder dat het nodig is om fiat te verzilveren.

Wealth Investors

Swarm’s workflowautomatisering en toegang tot exclusieve opportunities creëren een eenvoudige oplossing voor private wealth managers.

Dagelijkse beleggers

Dit zijn de mensen die het meest profiteren van wat Swarm te bieden heeft, waardoor ze toegang hebben tot dezelfde kansen die traditioneel alleen zijn voorbehouden aan rijke beleggers.

Waarom SWM de moeite waard is

Simpel gezegd, het project heeft een enorm potentieel. Terwijl de cryptomarkt internationaal sterke schommelingen kent, zal een steeds groter deel van de ‘gewone’ bevolking willen profiteren van de mogelijkheden die het internet biedt.

Met de mogelijkheid om ook de activiteiten van ervaren investeerders te ondersteunen, stijgt de populariteit van Swarm. Zo was augustus 2018 een zeer productieve maand. Dit was de periode waarin ze hun Market Access Protocol uitbrachten, een samenwerking met OpenFinance Network aankondigden en de populaire investment app, Robinhood werd gelanceerd.

Theta Token (THETA)

Theta is bezig met het creëren van een netwerk dat de groei van de videostreaminggiganten zoals Netflix verstoort. Nu videostreaming in opkomst is en virtual reality op de rand staat van iets groots, zal de toenemende vraag, een proactieve inspanning vereisen van een deel van de marktleiders. Dat is waar een specifieke rol voor Theta is weggelegd.

Content Delivery Networks & dataverbruik

De huidige infrastructuur maakt gebruik van Content Delivery Networks (CDN) om de video aan eindgebruikers te leveren. De CDN’s vereisen dat grote datacenters, Point-of-Presences genaamd, geografisch gezien, dicht bij de kijkers worden gebouwd om de videostream optimaal  te laten werken. Dit is vooral een probleem in ontwikkelingslanden, wat leidt tot een minder aangename kijkervaring.

Naarmate de videokwaliteit toeneemt, neemt ook het dataverbruik toe. Alles bij elkaar opgeteld leidt deze cyclus tot hogere kosten voor de eindgebruiker, een ontwikkeling die een rem zet om de groeimogelijkheden. Het Theta-netwerk is van plan om deze problemen op te lossen door gebruikers te stimuleren, met Theta Token-beloningen, om hun overbodige computerresources om te zetten in videostream-cacheknooppunten.

Volgens hun whitepaper zal dit de bandbreedtekosten aanzienlijk verminderen, waardoor adverteerders tegen lagere kosten kunnen werken en “influencers op een meer transparante manier belonen” door het gebruik van het Proof-of-Engagement-protocol.

Waarom THETA de moeite waard is

Het Theta-project werd gelanceerd in het tweede kwartaal van 2017 en na hun token-verkoop begonnen ze hun eigen blockchain te ontwikkelen. ERC-20 tokens werden uitgegeven in december 2017, waarna ze snel hun testnet lanceerden en het konden testen met SILVER.tv. Dit is een platform waarmee gebruikers eSports kunnen opnemen, bekijken en streamen.

Public Mainnet Release

In een blogpost in maart 2018, vat Theta de resultaten samen die ze tot nu toe hebben bereikt, evenals hun plannen voor de rest van het jaar. Hoewel ze niet uitvoerig zijn ingegaan op de testresultaten, hebben ze hun community geïnformeerd dat ze het Native Theta-netwerk op hun eigen blockchain zullen lanceren.

Zilliqa

Zilliqa heeft zich ten doel gesteld om tot nu toe het snelste, meest gedecentraliseerde platform op de markt te maken, waarmee gebruikers op hun platform slimme contracten en dapps kunnen ontwikkelen. De ‘game changer’ voor Zilliqa is hun hoge transactiesnelheid en relatief lagere prijs dan de meeste platforms in de branche.

Om de gewenste snelheid van transactieverwerking te bereiken, zal het Zilliqa-team een ​​methode gebruiken die sharding wordt genoemd. Dit is een type partitionering die databases opsplitst in beter hanteerbare segmenten. Een ander voordeel is de mogelijkheid om databases ook op meerdere servers op te slaan. Het platform werkt met een hybride consensus-algoritmemodel, waarbij Proof-of-Work wordt gecombineerd met praktische Byzantijnse fouttolerantie. Hierdoor is een hoge doorvoercapaciteit mogelijk zonder concessies te doen aan de decentralisatie.

Geschiedenis in een notedop

Zilliqa begon in 2016 door Xinshu Dong, die internationaal erkend is vanwege zijn expertise op het gebied van cyberbeveiliging, en ook vanwege zijn betrokkenheid bij meerdere nationale beveiligingsprojecten voor de Singaporese overheid.

Waarom ZIL de moeite waard is

ZIL is sinds de introductie in januari 2018 op de 34e plek gelanceerd wat betreft marktkapitalisatie. Het team van academici is druk bezig geweest met het bouwen van de eerste versie van hun testnet in maart 2017. Kort na dze datum werd v2.0 gelanceerd.  Door deze update werd het gebruik van ‘smart contracts’ mogelijk.

Reageer op artikel:
Voorspelling #2: deze 5 crypto’s gaan het nog maken in 2018
Sluiten