Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Human Interest 24 apr 2020

De voordelen van thuiswerken: wordt het de nieuwe norm?

Nu we noodgedwongen massaal aan het thuiswerken zijn, hoor je hier en daar al stemmen klinken: ‘binnenkort wordt thuiswerken het nieuwe normaal’. Maar is dat zo? Zullen werkgevers ons straks daadwerkelijk meer laten thuiswerken?

Hoe de toekomst er precies zal uitzien is moeilijk te voorspellen. Niemand heeft een glazen bol en uiteindelijk zal veel afhangen van de werkgevers zelf. Het was vroeger al zo dat de ene werkgever meer open minded is ten opzichte van thuiswerken dan de andere en dat zal in de toekomst wellicht niet anders zijn.

Maar één ding is zeker: nu we massaal thuiswerken, tekenen de voordelen zich toch wel heel erg duidelijk af. En die vallen, zelfs door de meest ouderwetse werkgevers, niet te ontkennen.

De voordelen van thuiswerken

Thuiswerken is méér dan alleen thuis zijn voor Zalando-pakketjes. Ook voor de werkgever biedt het namelijk een hoop voordelen.

1. Het draagt bij aan een positief werkgeversimago

Intermediair schrijft dat thuiswerken leidt tot een hogere tevredenheid bij werknemers en op die manier bijdraagt aan een positief werkgeversimago. Mensen laten thuiswerken geeft immers blijk van vertrouwen en flexibiliteit, en daarmee kun je jezelf als werkgever behoorlijk onderscheiden ten opzichte van de rest, zeker bij millennials die op zoek zijn naar zingeving en flexibiliteit.

Tip: Jobhoppen, ambitie en hoge verwachtingen: alles over millennials in de nieuwste WorkJuice Podcast

2. Thuiswerken is financieel voordelig

Veel werkgevers beseffen wellicht nu pas hoeveel thuiswerken op financieel vlak kan besparen. Allerlei kosten vallen immers weg: van het vergoeden van woon-werk verkeer tot de lunch op kantoor tot het waterverbruik op de toiletten.

Op deze manier kan behoorlijk wat bespaard worden, en welke werkgever is daar nu niet tevreden mee?

3. Thuiswerken betekent tijdswinst

Niet alleen op financieel vlak wordt er gewonnen, maar ook met tijd kan er heel wat efficiënter omgesprongen worden. Denk bijvoorbeeld aan de reisduur die herleid wordt naar een absoluut minimum, maar ook aan de praatjes aan het koffieapparaat die uitlopen of die zakelijke lunch die durft uit te lopen.

Natuurlijk blijft het de verantwoordelijkheid van de werknemer om efficiënt om te springen met tijd, maar feit is dat alleen al de verminderde reisduur meer tijd vrijmaakt voor andere dingen.

Tip: Moeite met time management? Zo maak je tijd voor de zaken die er écht toe doen

4. Thuiswerkers zijn minder vaak ziek

Onderzoek heeft uitgewezen dat thuiswerken leidt tot een lager ziekteverzuim. De verklaring ligt niet alleen in het feit dat men vanuit huis minder in contact komt met andere mensen (waardoor de kans op besmetting verkleint), maar ook in het feit dat het makkelijker wordt om rust toe te voegen in een dag (bijvoorbeeld door niet meer te moeten reizen in een overvolle trein).

Die rustmomenten boosten het immuunsysteem en geven het lichaam de kans om te vechten tegen ziektekiemen. Een drukke werkomgeving vol prikkels verkleint die kans op rustmomenten aanzienlijk.

Tips om thuis te werken

Je leest het: ook je werkgever is er dus behoorlijk bij gebaat om personeel vaker thuis te laten werken. Vind jij dit nu eigenlijk, tegen alle richtlijnen in, helemaal niet zo fijn?

WorkJuice heeft eerder allerlei tips gedeeld om het thuiswerken zo aangenaam mogelijk te maken. Check bijvoorbeeld deze guide voor thuiswerken met een baby, deze tips om geen rug- en nekpijn te krijgen aan het einde van je thuiswerkdag of dit artikel over productief blijven als je vanuit huis werkt.

You’re welcome.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Geen idee wat je wil met je leven? Doe een persoonlijkheidstest om jezelf beter te leren kennen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De voordelen van thuiswerken: wordt het de nieuwe norm?
Sluiten