Redactie
Redactie Life 14/04/2016

Voor jezelf beginnen? Deze tips helpen jou op weg

Het starten van een nieuw bedrijf in deze economie kan moeilijk zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Deze 7 punten kun je zeker meenemen voor je besluit om de grote sprong te wagen. Mocht je wat motivatie nodig hebben, dit is hoe grote jongens als Instagram en Airbnb ooit zijn begonnen

Timing

Een goede timing is belangrijk vanwege twee redenen. Allereerst is het moment van lanceren van groot belang. Dit is en blijft een evenwichtsoefening, die beïnvloed wordt door een groot aantal factoren. Denk aan: de eb en vloed-beweging binnen de betreffende branche, het succes of falen van concurrenten, de beschikbare fondsen en je persoonlijke omstandigheden (verwacht je een baby binnen een maand, wacht dan nog even).

Daarbij is timing belangrijk, omdat het zaak is om je businessplan tijdig af te hebben. Haasten is absoluut niet nodig – een goed plan moet zorgvuldig ontwikkeld worden – maar ontzettend veel start-ups falen simpelweg omdat ze te lang blijven hangen in de ontwikkelfase.

Gebalanceerd budget

Een veelgemaakte fout die nieuwe ondernemers maken, is denken dat een grote zak met geld alle problemen oplost. Ja, geld helpt, maar een gulle investeerder staat niet gelijk aan een succesvolle onderneming. Het is enorm belangrijk om de budgettering tot in de puntjes uit te werken, voor je ook maar een cent uitgeeft. Als je geen expert bent in budgettering, kun je het beste de hulp inroepen van iemand die dat wel is. Gezien het feit dat veel start-up CEO’s de neiging hebben om in the bigger picture te denken, is het kraken van cijfers vaak geen hobby.

50k of een paar miljoen: zorg dat je exact weet waar je het geld vandaan wil halen

Flexibiliteit

Als er iets consequent is bij de lancering van een start-up, dan is het wel dat er weinig consequent is. Als je enorm veel bloed, zweet en tranen in een businessplan hebt gestoken, is het soms lastig om te accepteren dat het moet worden aangepast. Of nog erger: volledig gesloopt moet worden, waardoor je het opnieuw mag beginnen. Verandering is een essentieel onderdeel in het leven van een ondernemer. Keihard werken voor het perfecte businessplan is wat een goede ondernemer doet, trouwen met één specifieke methode of manier van handelen is dat niet. Je moet constant zoeken naar manieren om meer succes te boeken en absoluut niet bang zijn om veranderingen te ondergaan

Sterke sociale vaardigheden

Als jij en je team al goede connecties hebben met ‘belangrijke’ mensen; thumbs up! Een goed netwerk zorgt voor een grote voorsprong op anderen.  Nog geen goede connecties? Zet dan alle zeilen bij om gebruik te maken van je bestaande netwerk en het zoeken naar nieuwe contacten. Het is immers een van de belangrijkste onderdelen van je functieomschrijving. Het vermogen om nieuwe relaties te vormen en bestaande te behouden, is belangrijk voor een vitaal bedrijf.

Geld

Een no-brainer, maar geld is belangrijk. Of het nou om 50k gaat of om een paar miljoen: zorg dat je exact weet waar je het geld vandaan wilt halen en hoe je het gaat besteden. Zonder betrouwbare investeerders of een flinke zak met eigen geld, ben je nergens.

Wees niet bang om je handen uit de mouwen te steken

Discipline

In alle opzichten vereist het runnen van een eigen bedrijf – met name tijdens de opstartfase – veel discipline op verschillende gebieden. Onze tips: bepaal van tevoren je doelen voor een dag, week en maand. In het moment leven is niet iets wat een ondernemer moet doen. Je onderneming hoeft echt niet je volledige leven over te nemen, maar een start-up heeft wel iets meer zorg nodig  (lees: extra uren) dan gevestigde bedrijven. Dwing jezelf om je doelen te bereiken. Het is beter om een paar lange dagen te maken, dan volledig achter op schema te komen.

Oh, en blijf bij je budget.

Doen!

Zelfs de meest doordachte businessplannen, gebaseerd op de meest innovatieve en visionaire ideeën, falen als de personen aan het roer niet in staat zijn om het idee te verwezenlijken. Het is aan hen om te zorgen dat een idee wordt omgezet in een winstgevend bedrijf. Aan het einde van de dag is het belangrijker om te weten hoe je iets moet doen, dan wat je moet doen. Ervaring binnen jouw branche en het niet erg vinden om de handen uit de mouwen te steken, zijn van essentieel belang om je start-up succesvol te maken.

[RELATED_ARTICLE article_id=”269803″]

Reageer op artikel:
Voor jezelf beginnen? Deze tips helpen jou op weg
Sluiten