Sander van den Berg
Sander van den Berg Gezondheid 14 jul 2019

Voor de duidelijkheid: kun je vet verbranden op een plek naar keuze?

Je hoort het nog vaak genoeg in de gym: “Ik doe even een extra rondje buikspieren, want daar moet nog wat van af…” Plaatselijk vet verbranden dus. Alleen, is dit ook echt een reële mogelijkheid of verdoe jij jouw tijd? Laten we er maar niet omheen draaien: het is klinkklare onzin en voltrekt onmogelijk.

Echt waar: afvallen naar keuze kan niet

Of het nu komt door types die het weer ergens gehoord hebben of door ‘het nieuwste wondermiddel op de markt’: de mythe dat je vet kan laten verdwijnen op een plek naar keuze verdwijnt nooit helemaal uit de wereld. Net zoals dat vet, dus. Dat veel mensen nog zo denken, is ondanks de vele onderzoeken die het tegendeel al hebben bewezen.

Het is heel simpel: je lichaam werkt zo gewoon niet. Om vet te verliezen op die vervelende plekken zul je – jammer genoeg – over je hele lichaam moeten afvallen. Waarschijnlijk nog meer dan je denkt. Jij kunt niet voor je lichaam bepalen waar het haar vet kwijt raakt. De een slaat dan ook nog eens meer vet op bij de heupen, de ander bij de buik, et cetera. Dit maakt het lastiger om lokaal vet te verliezen op diezelfde plekken.

Waarom het niet kan

Heel kort en makkelijk uitgelegd is dit de reden waarom je niet plaatselijk vet kan verwijderen: vetcellen hebben verschillende structuren en de verhouding hiertussen verschilt per lichaamsdeel. De delen van het lichaam met relatief veel vetcellen met een bepaalde structuur vormen meestal de probleemgebieden. Als je meer duidelijkheid wil, raden we je dit artikel van Fit Zonder Fabels aan.

Vet op bepaalde lichaamsdelen, zoals de heupen en benen, is om deze reden vaak ‘hardnekkig’ van aard. Dit is overigens pas echt merkbaar, wanneer het vetpercentage al vrij laag is. Ondanks dat de mobilisatie van vet uit deze vetcellen moeilijker is, blijft het simpelweg een kwestie van een negatieve energiebalans. En hoe jij dit kan veroorzaken, hebben wij gelukkig al meer dan eens over geschreven.

Kortom: ondanks dat het een lange tijd kan duren, is het hele proces in de essentie doodeenvoudig. Gelukkig maar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fit Zonder Fabels

Reageer op artikel:
Voor de duidelijkheid: kun je vet verbranden op een plek naar keuze?
Sluiten