Redactie
Redactie Auto's 28 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen’s Pikes Peak trekt sneller op dan een Formule 1 auto

Pikes Peak is een berg in de Rocky Mountains in Colorado en dient jaarlijks als decor voor de wereldberoemde bergrace Pikes Peak International Hill Climb. Speciaal om deze race te winnen heeft Volkswagen zijn elektrische I.D. R Pikes Peak raceauto ontworpen. Na maanden van getease is de racer nu eindelijk onthuld en is het wachten op wat hij laat zien op de uitdagende berg.

Het huidige Pikes Peak record voor een elektrische auto staat op 8 minuten en 57 seconden en is behaald met een eO PP100 race auto die ook speciaal is ontwikkeld voor de bergrace. Deze weegt zo’n 1200 kg en is goed voor 1.596pk. Volkswagen’s Pikes Peak produceert daarentegen “slechts” 680pk, maar de auto is ook niet ontworpen om het te winnen op brute kracht.

Minder pk, maar een stuk lichter

Pikes Peak moet het namelijk hebben van de perfecte balans tussen gewicht en power. De racer weeg namelijk een stuk minder dan de huidige recordhouder en komt met een gewicht van onder de 1134 kg. Dit lagere gewicht zou samen met de betere aerodynamica ervoor moeten zorgen dat de auto ondanks het verschil in pk, toch als snelste over de finish zou racen.

Remmen voor energie

Het lagere gewicht wordt mogelijk gemaakt, dankzij het energieopwekkend vermogen van de Pikes Peak. Hoewel de meeste elektrische auto’s een klein beetje energie kunnen herwinnen bij het remmen, krijgt de Volkswagen het voor elkaar om met remmen alleen al 20 procent van de benodigde energie op te wekken. Hierdoor hoeft de batterij ook minder groot te zijn en dat is nu juist wat elektrische auto’s zoveel zwaarder maakt.

Sneller dan een Formule 1 en E auto

Iets anders dat de Pikes Peak een groot voordeel geeft, is dat het sneller zou optrekken dan een Formule 1 of Formule E auto. Dat is vooral belangrijk tijdens de bergrace waar het minder belangrijk is om hard te kunnen gaan, maar snel weer optrekken van groot belang is. De racer zou vanuit stilstand binnen 2,25 seconden een snelheid van 97 km per uur kunnen bereiken.

Pikes Peak here we come

Op papier zou het heel goed mogelijk zijn dat Volkswagen er dit jaar met de eer vandoor gaat. Het licht echter niet alleen aan de specificaties van de auto, maar onder ander het weer en de bestuurder spelen natuurlijk een een belangrijke rol. Op 24 juni zullen we weten hoe de Volkswagen het ervan af brengt. Dan laat de auto zijn kunsten zien tijdens de Pikes Peak International Hill Climb.

Tijdens de bergrace komen allerlei gelikte auto’s voorbij. Zo werd de luxe FF91 van Faraday Future tijdens het ontwikkelen onderworpen aan allerlei testen, waaronder het doorstaan van de Pikes Peak race. De auto zette meteen een record neer en verbrak hiermee het snelheidsrecord van de Tesla Model S.

Dit artikel verscheen al eerder bij onze collega’s van WANT.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volkswagen’s Pikes Peak trekt sneller op dan een Formule 1 auto
Sluiten