Stijn Kuster
Stijn Kuster Gezondheid 3 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

5 producten die voor 90% uit eiwitten bestaan qua voedingsstoffen

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam en voor ieder mens essentieel. Fanatieke (kracht)sporters hebben om hun spieren zo snel mogelijk te herstellen meer proteïne nodig dan de gemiddelde mens. Maar het eten van eiwitrijke voeding heeft voor ieder gezond mens voordelen.

Hoeveel proteïne je nodig hebt per dag, verschilt van persoon tot persoon. Om je een indicatie te geven van wat jij nodig hebt, doken we eerder in de materie. Lees hier hoeveel gram proteïne voor jouw lichaam het best is.

Voeding met bijna alleen maar eiwitten

Het is niet altijd makkelijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen en niet te veel calorieën te eten. Zo zijn bijvoorbeeld eieren erg eiwitrijk, maar bevatten die ook veel calorieën. Om calorieën te besparen en je eiwitinname te verhogen, selecteren we vijf voedingsmiddelen met bijna alleen maar eiwit

Dit betekent niet dat een hoog percentage van het gewicht van een product uit eiwitten bestaat. Zo beschikt tonijn uit blik per 100 gram over zo’n 25,9 gram proteïne. Maar het product bestaat voor zo’n 72 gram uit water en heeft 1,1 gram vet. Dit betekent dat 91 procent van de calorieën in het product eiwitten zijn. Dit is voeding die dus een extreem goede calorie-eiwitverhouding heeft.

1. Tonijn

Tonijn is altijd erg eiwitrijk en gezond. Let wel, als je tonijn uit blik koopt en deze zwemt in de olie, dan krijg je veel meer vetten binnen.

90 procent eiwit, eiwitten
(Afbeelding: Unsplash)

Wil je calorieën besparen, maar wel de eiwitten binnenkrijgen? Kies dan voor tonijn in water of voor verse tonijn zonder toevoegingen. Volgens het Voedingscentrum levert een tonijnsteak van 120 gram je 28,4 gram proteïne op. Dit terwijl je hiermee maar 121 kcal binnenkrijgt.

2. Whey isolate

Waar eiwitpoeder eerst enkel voor sportschoolliefhebbers was weggelegd, maken steeds meer amateursporters ook gebruik van de eiwitbron. Hoewel gewoon weipoeder al erg rijk is aan eiwitten, is whey isolate nog hoger in eiwitpercentage. Vaak komt dit percentage zelfs boven de 90 procent uit.

Kijken we bijvoorbeeld naar de whey isolate van XXL Nutririon, dan krijg je per scoop  109,35 kcal binnen, waarvan 26,82 gram proteïne.

3. Eiwit in ei (vloeibaar eiwit)

Je zou denken dat het eiwit van een ei de meest pure vorm van proteïne is. Hoewel de naam dit doet vermoeden, zitten er vaak toch nog iets van vetten en koolhydraten bij.

90 procent eiwit, eiwitten
(Afbeelding: Unsplash)

Dit percentage brandstoffen is wel heel klein. 100 gram eiwit van een ei heeft 44 kcal, hiervan is 10,5 gram proteïne.

4. Garnalen

Net als bij tonijn moet je bij garnalen goed opletten. Ze worden namelijk nog wel eens in de (knoflook)marinade gelegd, waardoor het percentage eiwitten daalt en de calorieën snel oplopen.

90 procent eiwit, eiwitten
(Afbeelding: Unsplash)

Ga je voor verse garnalen zonder toevoegingen, dan heb je een product met bijna enkel proteïne te pakken. Per 100 gram garnalen krijg je 70 kcal binnen. Hiervan bestaat 15,4 gram uit eiwitten. Dit geldt niet voor alle garnalen, check dus altijd even de verpakking als je jouw voeding aanschaft.

5. Kabeljauw

Ook bij kabeljauw moet je goed opletten. Mijd sowieso alles met een paneerlaag, wanneer je een zo hoog mogelijk eiwitpercentage wil.

(Afbeelding: Unsplash)

Doe je dit, en heb je een stuk verse kabeljauw of een stuk uit de vriezer zonder toevoegingen, dan levert een stuk van 150 gram je slechts 112 kcal op. Hiervan is 26,2 gram proteïne. Vis is duidelijk de ultieme voeding om veel eiwitten binnen te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
5 producten die voor 90% uit eiwitten bestaan qua voedingsstoffen
Sluiten