Zo word je niet door de beveiliging uit de rij gepikt op het vliegveld

De vakantieperiode is aanstaande en dat betekent dat we straks weer massaal naar Schiphol afreizen voor een vlucht naar de zon. Deze ervaring is voor sommige mensen een ware hel en voor sommigen juist onderdeel van het vakantiegevoel, maar van één ding wordt niemand gelukkig. We hebben het natuurlijk over de beveiligingscontrole. Geluk kun je er zelf wat aan doen om dit soepel te laten verlopen.

Zeker in deze tijd van terrorisme, drugshandel en andere ellende is het logisch dat er goed gecontroleerd wordt. Je kunt dan ook niet voorkomen dat je alles op de band moet gooien en netjes je laptop en vloeistoffen uit de je tas moet halen.

Wat je wel kunt voorkomen is dat je uit de rij getrokken wordt voor een extra beveiligingscheck. Handig voor als je op Schiphol staat deze zomer, maar vooral op de terugweg. In het buitenland lopen ze vaak nog achter qua techniek en doen ze meer met de hand. In dat geval wil je dus zeker zo min mogelijk opvallen.

Koop je ticket niet last minute

Op het laatste moment een ticket scoren kan je behoorlijk wat geld besparen. Toch kleeft er ook een nadeel aan, want het kan ook verdacht overkomen. Zeker als je alleen reist kan er gedacht worden dat je op de vlucht bent of andere plannen hebt dan een lekkere vakantie. Hier kun je verder niets aan doen, dus zorg ervoor dat als je een last minute boekt dat je verder niet te veel opvalt.

Manners’ Hoofdredacteur: ‘Eenmaal geland wist ik het zeker: ik ga nooit meer vliegen’

Scheer je baard af

Als bezitter van een mooi volle baard ben je waarschijnlijk behoorlijk trots op de gezichtsbeharing die je gekweekt hebt. Dat is natuurlijk niets minder dan terecht, maar werkt op een vliegveld helaas vaker in je nadeel. Het laten staan van een baard is een goede manier om jezelf minder herkenbaar te maken en kan daardoor verdacht overkomen. Niet eerlijk, maar helaas wel de waarheid.

Verberg fysieke problemen

Heb je hulpmiddelen of medicijnen mee vanwege fysieke problemen, dan is de kans groter dat je uit de rij gehaald wordt. Denk aan medicatie bij suikerziekte of speciale zolen in je schoenen. Dit soort dingen wijken af van de standaard en dat betekent dat je opvalt. Dat is niet wat je wil, dus probeer dit zo min mogelijk te tonen. Natuurlijk is dat voor sommige problemen niet te doen. Wees in dat soort gevallen zo open en eerlijk mogelijk. Geef dit meteen aan en laat zien dat je niks probeert te verbergen.

Zorg dat je laptop opgeladen is

Dat is natuurlijk wel zo handig als je tijdens het wachten nog wat werk wil verrichten of vermaak zoekt, maar er is nog een reden. Laptops worden soms gebruikt om een bom in te verhullen. In sommige landen kunnen ze hier behoorlijk streng op zijn en willen ze controleren of je laptop wel echt een laptop is. De beste manier om dat te bewijzen is natuurlijk door hem aan te zetten en dat gaat een stuk gemakkelijk met een volle batterij.

Praat niet over bommen, terrorisme en andere ellende

Je hebt het misschien niet in de gaten, maar op grote vliegvelden wordt je constant in de gaten gehouden. Hierbij wordt gekeken naar gedrag, maar natuurlijk ook goed geluisterd. Als je de verkeerde dingen zegt, kun je de beveiliging triggeren. Pas daar dus mee op, want zelfs een grapje kan genoeg zijn om eruit gepikt te worden. Vooral op Amerikaanse vliegvelden kan niet iedereen je humor waarderen.

Werk netjes mee en ga niet in discussie

Je kent ze vast wel. Van die reizigers die iedere opmerking verkeerd opvatten en meteen de confrontatie opzoeken met de beveiliging. Dit is het domste wat je kunt doen. Als je niets te verbergen hebt en netjes meewerkt is er niets aan de hand. Mocht een beveiliger vragen of je even je schoenen uit wil doen, doe dit dan gewoon. Deze mensen doen ook maar gewoon hun werk, dus ga niet meteen uit van racisme en werk gewoon netjes mee. Dat is voor iedereen het beste.

Voorkom overmatig zweten

Overmatig zweten is één van de tekenen dat iemand wat te verbergen heeft. Angstzweet noemen we dat. Helaas is het verschil met gewoon zweten door de hitte niet te zien. Probeer dus te voorkomen dat je kletsnat aankomt bij de security. Zeker als je snel zweet of op vakantie gaat naar een warm land is het verstandig om je regelmatig in te sprayen met een goede anti-transpirant deodorant.

Reis niet alleen

Als alleen reizende man heb je een vergrote kans om uit de rij geplukt te worden. Dit is nu eenmaal een risicogroep. Mocht je in je eentje de wereld gaan rondreizen, dan is dit natuurlijk moeilijk te voorkomen. Wat je wel kunt doen is in de wachtrij een gesprekje aanknopen met medereizigers. Dit kan het idee wekken dat je samen reist en wie weet ontmoet je zo ook nog de vrouw van je dromen.

D' Marge

Reageer op artikel:
Zo word je niet door de beveiliging uit de rij gepikt op het vliegveld
Sluiten