Martin de Coninck
Martin de Coninck Popular Science 7 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Vliegende microchip is klaar om de wereld te redden

Ondanks schrijnende chiptekorten ook positief nieuws uit chipland. Deze microchip is ‘s werelds kleinste vliegende object. En hij is, net als dit emissievrije superjacht, klaar om zijn steentje bij te dragen aan het redden van de wereld.

Ongeveer zo groot als een zandkorrel laat de vliegende microchip zonder motor zich meevoeren met de wind. Een behoorlijke prestatie, want de ‘microflier’ is het kleinste vliegende object ooit door de mens gemaakt. Doel: luchtvervuiling meten, ziektes die zich door de lucht verspreiden opsporen en milieuvervuiling in kaart brengen.

De vliegende microchip is biologisch afbreekbaar

De credits voor deze vooruitstrevende uitvinding komen op naam van ingenieurs van de Northwestern University (Illinois). Ze hebben microchips letterlijk vleugels gegeven.

Dit type vliegende microchip wordt vanaf grote hoogtes losgelaten. Dan spint hij als een esdoornzaadje (helikopertje) gecontroleerd door de lucht. Verspreid over een groot meetgebied worden belangrijke gegevens verzameld. Eenmaal geland, is het over en uit; zodra de eendagsmicrochip de grond raakt, is het einde oefening. De ‘microfliers’ zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, dat vergaat zodra het in contact komt met water. Een kort, maar belangrijk bestaan waarin veel nuttige data wordt verzameld.

Techniek afgeleid van ‘helikoptertjes’

De meesten van ons hebben weleens een helikopterblaadje voorbij zien spinnen. De gelijkenis met de esdoornzaadjes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het esdoornzaadje is slechts een van vele slimme voorbeelden van hoe de natuur is geëvolueerd om de instandhouding van de eigen soort te garanderen. Dankzij een gecontroleerde, langzame vlucht komen de esdoornzaden wijdverspreid terecht, zodat de soort in nieuwe gebieden kan groeien. En dat zijn precies de kwaliteiten waar de ingenieurs van de Northwestern University naar op zoek waren voor deze vliegende microchip.

vliegende microchip, micro flier
(Afbeelding: Northwestern University)
microfliers, vliegende microchip, aarde redden
(Afbeelding: Northwestern University)

De ‘microfliers’ beschikken over drie vleugels en kunnen uitgerust worden met andere ultra-miniatuur technologieën, zoals, sensoren, krachtbronnen, antenne voor draadloze verbinding en zelfs dataopslag. Wel zo handig om al die gegevens ergens te bewaren voordat de vliegende microchip de grond raakt en vanzelf oplost.

Garbage Watch: een horloge van het tech-afval op deze wereld

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.