Redactie
Redactie Human Interest 7 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Vlees: de nieuwe sigaret of bouwsteen van een gezond leven?

Als we al die groente hipsters mogen geloven, ga je morgen nog dood als je vlees eet. Maar als je luistert naar je innerlijke carnivore oermens, is vlees de bouwsteen van het leven. Hoe zit het nou echt?

Wat zegt de Schijf van Vijf De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert sinds 2015 om ‘meer plantaardig, minder dierlijk’ te eten en ‘minder suikerhoudende dranken’ te consumeren. Betekent dit dan dat vlees net zo ongezond is als suiker?

Volgens het Voedingscentrum kan je in ieder geval beter dagelijks chocola eten dan een plak salami. Vleeswaren staan namelijk niet in de Schijf van Vijf. Je leest het goed: vleeswaren staan zélfs niet in de uit-de-oertijd-stammende Schijf van Vijf. Want wat blijkt? Bewerkt vlees vergroot de kans op darmkanker en hart- en vaatziekten. En volgens de Hartstichting worden er in ons land elke dag 750 mensen in het ziekenhuis opgenomen met hart- en vaatziekten…

Maar vlees vergelijken met sigaretten is toch overdreven? Niet helemaal, als we de Gezondheidsraad mogen geloven. Een dagelijkse consumptie van 100-120 gram rood vlees (rund-, varkens-, lams- en geitenvlees) vergroot de kans op longkanker met twintig procent. Volgens het KWF vergroot meeroken de kans op longkanker ook met twintig procent. Best opvallende cijfers.

Maar we hebben vlees gewoon nodig? Als je het niet eet word je een slap slablaadje toch? Nederlands Cross Fit kampioen Jeremy Reijnders bewijst het tegendeel. Hij staat deze maand op de cover van Men’s Health en deze kerel is honderd procent planteneter. Dat kan helemaal niet dacht ik. Daarom deed ik maar een Google Search-tocht naar wat vlees met mannen doet. Ga even zitten voor wat ik toen ontdekte, want dit ga je niet leuk vinden.

Seks of vlees?

Stel je moet kiezen: seks of vlees? Uit onderzoek van de Universiteit van Glasgow bleek dat jonge mannen sneller oud worden als ze veel vlees en weinig groente en fruit eten. Het DNA van de carnivore deelnemers was meer verouderd dan het DNA van mannen van dezelfde leeftijd die een meer plantaardig eetpatroon hadden. En bij ouder worden horen erectieproblemen toch? Niet dus als je plantaardig eet volgens uroloog Aaron Spitz, auteur van ‘Het Penisboek’.

Eet veel groente en geen dierlijke producten als je niet met een slappe lul voor je hete date wil staan, luidt zijn advies. Erectieproblemen worden namelijk vaak veroorzaakt door aderverkalking. In vlees zit verzadigd vet en transvet, twee stoffen die tot gevolg hebben dat je bloedvaten dichtslibben. Niet alleen je DNA en je erectie lijden eronder, zelfs de hoeveelheid sperma die je aanmaakt wordt minder als je veel vlees eet, blijkt uit bevindingen van onderzoekers aan Harvard.

Meat Mania, it’s true. Ok, veel vlees is dus minder jeugd, minder seks en meer kans op darm- en longkanker en hart- en vaatziekten. Maar zonder vlees wordt een echte vleesliefhebber zwaar depressief, toch? Zelfs hier ben ik niet meer zo zeker van. Onderzoekers stuitten onlangs op een verband tussen met nitraten bewerkt vlees (denk aan vleeswaren) en manische episodes: ernstige stemmingsstoornissen die gekenmerkt worden door heftige gemoedsbewegingen. Zou Domino’s dit geweten hebben toen ze hun Meat Mania-campagne lanceerden?

Kortom: misschien was vlees ooit een bouwsteen van het leven, maar nieuwe wetenschappelijke inzichten laten toch echt zien dat vlees min of meer de nieuwe sigaret is. Gelukkig zijn er best wel goede vleesvervangers, zoals plant based steak, kipstuckjes, schnietzels, cordon bluesch, visschsticks, worschten, burgersch en vleeschwaren.

Ik heb gelijk een paar van deze dingen geprobeerd en moet tot de conclusie komen dat we dus eigenlijk niks hoeven te missen. Natuurlijk gaat het om de juiste balans vinden, maar het kan absoluut geen kwaad om vleesconsumptie een keer van een andere kant te bekijken. En soja is volgens de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum ook nog eens gezond voor je hart- en bloedvaten. Dus bel die hete date maar op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vlees: de nieuwe sigaret of bouwsteen van een gezond leven?
Sluiten