Pim Jansen
Pim Jansen Hebbedingen 30 apr 2019

Virusscanner voor je smartphone: zinvol of toch onnodig?

Dat een gewone Windows PC of laptop gevoelig is voor virussen zul je wel weten. Met enige regelmaat komen berichten in de media over gevaarlijke virussen of malware. Goed idee dus om je apparatuur te beschermen met een goed antivirusprogramma, maar hoe zit dat met je smartphone? Hoog tijd om alle details op een rij te zetten zodat je weet of een virusscanner voor je smartphone noodzakelijk of juist overkill is.

Verschil tussen Android en iOS

Allereerst is het belangrijk om te weten dat zowel Android als iOS heel anders werken dan Windows. Android is gebaseerd ip Linux en is in essentie dus een Linux distro, terwijl iOS een op zichzelf staand besturingssysteem is. Voor je iPhone heb je dus al helemaal geen virusscanner nodig, sterker nog, je zult er tevergeefs naar zoeken. Apple staat immers alleen goedgekeurde apps toe, derden zullen dus nooit toegang krijgen zonder die goedkeuring.

Voor Android is er een heel scala aan tools beschikbaar om je smartphone superveilig te houden, zelf als je op je smartphone root-access hebt.

Android is redelijk veilig

De verschillen tussen Android en iOS zorgen ervoor dat het voor kwaadwillende personen interessant is om zich op Android te richten. Het voorkomen van schadelijke bestanden is dan ook vrij eenvoudig voor bezitters van een Android smartphone. In feite is het een kwestie van enkele logische stappen volgen:

Andreas Clementi, CEO van AV-Comparatives, zegt dat de smartphones die in het westen worden verkocht, redelijk veilig zijn. Er schijnt echter wel een bepaalde ontwikkeling gaan de te zijn die de veiligheid van Android smartphones niet ten goede komt. Dat speelt vooral in Azië omdat daar juist ook veel apps worden geïnstalleerd die niet afkomstig zijn uit de Play Store. Dergelijke apps zijn dus niet gecontroleerd en kunnen mogelijk malware bevatten. Het installeren van een antivirus of antimalware app mag dan misschien niet strikt nodig zijn, het kan wel helpen om nieuwe bedreigingen te voorkomen.

Goede tools zijn bijvoorbeeld apps van bedrijven als  AVG, Bitdefender en Norton

Veilig op de iPhone?

Zoals eerder gemeld is de iPhone gezegend met een grote mate van veiligheid. Dat wil niet zeggen dat er niets mee kan gebeuren. Uiteindelijk ben je als gebruiker zelf verantwoordelijk voor wat je online doet en welke links je aanklikt. Op die manier kun je ook op een iPhone te maken krijgen met phishing.

Beveilig je smartphone

In dat geval proberen criminelen je naar een vervalste website te leiden om zo betaalgegevens buit te maken. Heb je echter twee-factor authenticatie ingesteld, dan heb je jezelf al goed beschermd tegen dergelijke praktijken. Dat ook een iPhone niet 100 procent veilig is bleek kortgeleden nog. Beveiligingsbedrijf Confiant maakte melding van een fout in de Chrome browser waardoor hackers redelijk eenvoudig toegang konden krijgen tot je toestel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Want

Reageer op artikel:
Virusscanner voor je smartphone: zinvol of toch onnodig?
Sluiten