Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 4 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Virus dodende jas van 11 kilometer koper uitvinding van het jaar 2020

Ieder jaar zet het Amerikaanse TIME Magazine de honderd beste uitvindingen van het jaar op een rij. In 2020 staat daar een virus dodende jas van 11 kilometer koper tussen. Het Full Metal Jacket van Vollebak, om precies te zijn.

Het Engelse merk Vollebak maakt bizarre, onverwoestbare en vooral inventieve kleding. Daarover in de laatste alinea meer. Maar eerst aandacht voor een van de TIME-uitvindingen van het jaar 2020. Het Full Metal Jacket is verkrijgbaar in het zilver en zwart, voor een prijs van 995 euro.

Full Metal Jacket: virus dodende jas van koper

Waarom zou je in hemelsnaam een jas van koperdraad maken? Welnu, deze jas is niet zonder reden juist in 2020 geproduceerd. Koper is antibacterieel en verschillende onderzoeken tonen aan dat virussen en schimmels er niet op gedijen.

“Het vermogen om warmte en kracht te geleiden en bacteriën en virussen te doden, maakt koper een potentiële eerste bouwsteen voor de toekomst van kleding”, aldus Vollebak. “Egyptenaren gebruikten het al om de vroegst geregistreerde medische hulpmiddelen in het oude Egypte te maken, de NASA gebruikt het nog steeds. Wij besloten om er een jas van te maken.”

11 kilometer koperdraad

Natuurlijk ben je in deze jas niet ineens volledig beschermd tegen COVID-19, maar het idee is alleen al uniek. Bovendien kan het coronavirus volgens de WHO dagenlang op normale kleding blijven zitten, dus de uitvinding is niet puur een marketingstunt. Vooral in de toekomst, waar meer pandemieën op de loer liggen, kan koper een rol gaan spelen in kleding.

virus dodende jas, full metal jacket, vollebak, uitvinding van het jaar 2020, 11 kilometer koper, time
(Afbeelding: Vollebak)

De virus dodende jas van Vollebak bestaat voor 65% uit koper en is zacht, buigzaam, zeer waterdicht, winddicht en ademend. De hals en zakken zijn gevoerd met fleece, waardoor het een perfect technisch jack is voor dagelijks gebruik. Het Full Metal Jacket is geweven van flinterdun koperdraad, dat een totale lengte heeft van 11 kilometer. Lees hier alle technische specificaties.

TIME-uitvinding van het jaar 2020

De jas van koper behoort volgens Time Magazine tot de 100 beste uitvindingen van het jaar 2020. Andere winnaars zijn onder meer een AR-masker voor chirurgen, een miniatuur planetarium, plantaardige hardloopschoenen en een vodka gemaakt van lucht.

virus dodende jas, full metal jacket, vollebak, uitvinding van het jaar 2020, 11 kilometer koper, time, zilver
(Afbeelding: Vollebak)
virus dodende jas, full metal jacket, vollebak, uitvinding van het jaar 2020, 11 kilometer koper, time, zilver
(Afbeelding: Vollebak)

Bekijk hier de volledige Time Magazine Top 100 uitvindingen van 2020.

Meer woeste kleding van Vollebak

De jas van 11 kilometer koper is niet het enige extreme kledingstuk in de collectie van Vollebak. Check naast het virus dodende Full Metal Jacket bijvoorbeeld deze korte broek en dit jack die 100 jaar meegaan. Een pufferjack van Vollebak is sterker dan staal en houdt je warm tot -60 graden. Dit horloge is volledig gemaakt van tech-afval en deze outdoorjas bootst met miljarden glazen bolletjes een inktvis na. Nu jij weer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Virus dodende jas van 11 kilometer koper uitvinding van het jaar 2020
Sluiten