Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 dec 2020

Kijktip: het ijzersterke Vinland Saga is een must voor fantasy-fans

Je kunt The Witcher gerust de grootste fantasy serie van de afgelopen jaren noemen. Netflix had met de boekenserie van Andrzej Sapkowski een gegarandeerd succesnummer in handen. De gelijknamige gamereeks is immers al jaren mateloos populair. Toch was het was ons betreft niet hét fantasy-pareltje van vorig jaar. Die eer krijgt Vinland Saga. De perfecte binge voor de kerstvakantie.

The Witcher slaat toe

2019 begon als het jaar van Game of Thrones, de HBO-show die eindelijk van een finale werd voorzien. We weten allemaal hoe het is afgelopen: het laatste seizoen stapelde teleurstelling op teleurstelling, met een allesbehalve bevredigend einde als resultaat.

The Witcher kon die vieze nasmaak gelukkig snel wegspoelen. De donkere fantasy-wereld uit de boeken van de Poolse schrijver kreeg op Netflix het budget, de passie en de cast die de wereld van The Witcher absoluut verdient. Henry Cavill is de Geralt waar fans enkel van konden dromen.

Vinland Saga?

Toch was Vinland Saga wat ons betreft de betere fantasy-serie, en een absolute must-watch voor fans van het genre. Wat, Vinland Saga? De kans dat die naam je bekend voorkomt is klein. De historische dramaserie is namelijk volledig Japans, en ook nog eens getekend. Anime dus.

Laat dat je echter niet afschrikken. De rijke wereld van Japanse animatie is namelijk geen genre voor kinderen, maar een medium voor jong en oud. Waar we hier in het westen animatie- films en series vooral associeren met kindertelevisie, is het in Japan compleet anders.

Vinland Saga
Vinland Saga Hiroshi Seko / Kenta Ihara / Kodansha

Van grimmige actieseries tot bloederige intrige: anime gaat alle kanten op. De term ‘anime’ zegt dus enkel wat over het medium, net zoals ‘live-action’ verder niks zegt over de films en series zelf.

Vorig jaar lieten we je al kennismaken met de beste anime series voor beginners, maar aan die lijst kunnen we nu een nieuw pareltje toevoegen. Vinland Saga heeft onlangs zijn run van 24 afleveringen afgesloten met een zinderende finale.

De beste fantasy van 2019

Ondanks het feit dat hier bijna niemand van de serie heeft gehoord, veegt Vinland Saga met gemak de vloer aan met veel genregenoten. Het schrijfwerk en de sterke personages vormen een ijzersterke basis waar zowel Game of Thrones als The Witcher nog wat van kunnen leren.

Daarmee doen we niet af aan die titels, in tegendeel zelfs. Het succes van Vinland Saga is enkel goed nieuws: fantasy-fans hebben een dijk van eens serie om aan te slingeren, die je niet teleur gaat stellen.

In tegenstelling tot The Witcher vertelt Vinland Saga een stuk rechtlijniger verhaal. Dat maakt de serie juist sterk, want op epische wijze wordt je als kijker meegevoerd van plotpunt naar plotpunt.

Thorfinn zint op wraak

Je maakt kennis met Thorfinn, de zoon van een Viking die zijn leven als vechtersbaas achter zich heeft gelaten. Wanneer zijn vader op brute en ronduit laffe wijze wordt vermoord, gaat hij op zoek naar wraak. Plottwist: hij gaat voor de man werken die zijn vader doodde, in de hoop een kans te krijgen om hem te vermoorden in een eerlijk duel.

De epische reis die volgt beslaat decennia, vol prachtig geanimeerde gevechten en confrontaties. Het is bruut en bloederig. Elementen uit het verhaal zijn gebaseerd op de daadwerkelijke geschiedenis van de Vikingen, zoals de invasie van Engeland.

Daardoor kan de show volledig focussen op het avontuur van Thorfinn. In tegenstelling tot The Witcher, waar men een hoop tijd kwijt is aan het opbouwen van de fantasiewereld. Vinland Saga kan direct op hoog tempo aftrappen, en je meenemen aan een achtbaan die ervoor zorgt dat de 24 afleveringen voorbij vliegen.

Ijzersterk schrijfwerk

De dynamiek tussen Thorfinn en de moordenaar van zijn vader intrigeert. De schrijvers weten de clichés die gepaard gaan met zwart-witte wraakverhalen te vermijden. De jonge Viking moet immers voor de man werken die hij het meest haat. Hij moet het systeem dienen dat hij hekelt.

Voeg daaraan toe dat je door de serie heen ook de moordenaar beter leert kennen en begint te begrijpen, en je hebt een verhaal dat je van meerdere kanten weet te verrassen. En dan hebben we het nog niet eens over de rijke cast aan andere personages gehad, die ondanks de korte en behapbare afleveringen van 22 minuten stuk voor stuk voorzien zijn van een fascinerend stukje diepgang.

Must-watch

Vinland Saga is een serie die elke fantasy-fan een kans zou moeten geven. Zelfs als je het verhaal niks aan vindt, dan weet de actie je elke aflevering wel aan de buis te kluisteren. Vooral na de eerste paar afleveringen wil je niet meer stoppen met kijken.

Het complete eerste seizoen van Vinland Saga staat in Nederland op Amazon Prime.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kijktip: het ijzersterke Vinland Saga is een must voor fantasy-fans
Sluiten