Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 6 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Unilever test vierdaagse werkweek: dit zijn de voors en tegens

Unilever is deze maand in Nieuw-Zeeland gestart met een experiment naar de kortere werkweek. De werknemers gaan daar vier dagen per week werken in plaats van vijf, maar krijgen wel hetzelfde salaris. Het bedrijf wil kijken of het welzijn en de productiviteit van de werknemers wordt verbeterd door een vierdaagse werkweek.

Wat zijn de voordelen en nadelen van zo’n vierdaagse werkweek?

Experiment van Unilever Nieuw-Zeeland

Een jaar lang zullen de 81 werknemers van Unilever in Nieuw-Zeeland 32 uur per week gaan werken. Het concern hoopt er zo voor te zorgen dat werknemers lekkerder in hun vel zitten, minder stress hebben en productiever zijn. Unilever werkt samen met de universiteit van Sydney om goed te meten wat nou precies de resultaten zijn van de test.

Deze resultaten worden gedeeld met andere bedrijven in het land en worden eventueel wereldwijd bij Unilever doorgevoerd. In Nieuw-Zeeland speelt het idee voor een vierdaagse werkweek bij veel bedrijven al langer, mede omdat premier Jacinda Ardern werkgevers aanmoedigde om hiermee te experimenteren. Dat stimuleert ze overigens niet alleen vanwege het welzijn van de inwoners. Nu toeristen uit het buitenland door corona wegblijven, hoopt ze met een kortere werkweek het lokale toerisme ook een boost te geven.

Unilever is lang niet de enige die het experiment aangaat rondom kortere werkweken en kortere werkdagen. Het servicecenter van Toyota was in 2003 al één van de eersten die een 6-urige werkdag invoerde na een succesvol experiment. In 2018 testte Perpetual Guardian (een vermogensbeheerder uit Nieuw-Zeeland) al de vierdaagse werkweek. Na een jaar meldde het bedrijf dat er inderdaad sprake was van veel meer welzijn en productiviteit.

Minder uur per week werken

Ook in Nederland is inmiddels het eerste grote bedrijf overstag: de 13.000 werknemers van Achmea hebben een 34-urige werkweek met fulltime salaris. Hoewel steeds meer bedrijven dus ‘ja’ zeggen tegen een kortere werkweek, zal dit niet zomaar de norm worden. Als jij twijfelt over een vierdaagse werkweek, zal je daarom zelf alle pro’s en con’s moeten afwegen.

De voordelen van een vierdaagse werkweek

Het allergrootste voordeel is natuurlijk jouw balans tussen werk en privé. Als je nu merkt dat je amper tijd hebt voor je vrienden en je hobby’s, dan is een vierdaagse werkweek wellicht iets voor jou. Je houdt meer tijd over voor zaken waar je blij van wordt. Ook als je altijd uitgeblust bent aan het einde van de week, is dat een teken dat minder werken jou goed zou doen.

Doordat je meer tijd hebt om ‘op te laden’ en minder stress hebt, zal je productiviteit stijgen. Dat blijkt uit verschillende experimenten. Bij het Japan-kantoor van Microsoft zagen ze bijvoorbeeld de productiviteit stijgen met maar liefst 40 procent toen de werknemers vier dagen per week gingen werken.

De nadelen van een vierdaagse werkweek

Zolang die 32 uur per week werken niet de norm wordt, moet je rekenen op een hap uit je salaris als je hiervoor kiest. Levert dit je alleen maar stress op? Dan doet dat natuurlijk het grote voordeel teniet. Let ook goed op dat je werkdruk niet te hoog wordt. Als jij besluit één dag per week minder te werken, kan je werkgever er niet vanuit gaan dat je precies dezelfde taken afkrijgt. Ook moet je ervoor waken dat je niet constant wordt gemaild en gebeld door collega’s en klanten op jouw vrije dag.

Ten slotte is het goed om rekening te houden met het feit dat werkgevers die 32 uur per week werken als een gebrek aan toewijding kunnen zien. Dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat je bijvoorbeeld minder hard groeit binnen het bedrijf.

Blijf je maar twijfelen over die werkweek van 32 uur? Misschien is een 36-urig contract dan wat voor jou.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Unilever test vierdaagse werkweek: dit zijn de voors en tegens
Sluiten