Jan
Jan Life 4 nov 2018

De vierdaagse werkweek: zo krijg je meer gedaan in minder tijd

Ben je jouw vijfdaagse werkweek ook helemaal zat? Je bent niet de enigste. Een bedrijf in Nieuw-Zeeland introduceerde een vierdaagse werkweek om te zien hoe hun medewerkers zouden presteren. De resultaten waren zo indrukwekkend en productief dat ze besloten hun bedrijfscultuur volledig te aan te passen.

De aandachtspunten bij een vierdaagse werkweek

Hoewel het misschien als een volslagen uniek experiment lijkt, kan een kortere werkweek de productie wel degelijk positief beïnvloeden. Voor je echter in al je enthousiasme naar je werkgever rent om die voorgestelde loonsverhoging te vervangen door een 32-urige werkweek, kan het zinvol zijn om je even goed voor te bereiden. Een vierdaagse werkweek lijkt leuk, maar je moet het wel effectief aanpakken.

1. Een goed begin is het halve werk

Voor je effectief de overstap kunt maken naar een vierdaagse werkweek is het zinvol om dit niet direct te integreren. De kans dat je van de ene op de andere dag in staat bent je takenpakket effectief over vier dagen te verspreiden is minimaal. Probeer in de eerste instantie je werkdag met twee uur in te korten, dus zes uur in plaats van acht uur. Het idee hierachter is dat een goede planning de efficiëntie ten goede komt. Lukt dat zonder verlies aan productiviteit, dan is de overstap naar een vierdaagse werkweek veel eenvoudiger. Je voorkomt dan ook een hoop stress.

2. Hanteer realistische verwachtingen

Een vierdaagse werkweek maakt een strakke planning noodzakelijk. Zorg ervoor dat je collega’s op de hoogte zijn van je planning zodat je in staat bent je werkzaamheden zo efficiënt mogelijk in te delen. Dit voorkomt een plotselinge toename van de workflow uit onwetendheid. Zorg daarnaast voor regelmaat door een vaste vrije dag in te plannen. Hoe prettig het idee wellicht ook is om de vierdaagse werkweek te gebruiken om een lang weekend te hebben (vrijdag vrij of de maandag) is het geen goed systeem.

3. Stel prioriteiten

Doe de belangrijkste dingen als eerste. Op maandag zit je vol frisse energie, gebruik die energie om de meest tijdrovende taken uit te voeren. Hierdoor kun je beter je overige werkzaamheden inplannen en houdt je goed overzicht. Wees daarnaast streng voor jezelf en realiseer specifieke doelen, bijvoorbeeld het afronden van bepaalde werkzaamheden binnen een bepaalde periode.

4. Timemanagement

Timemanagement is essentieel in veel situaties. Heb je er, net als zovelen, een hekel aan je taken voor een bepaald tijdstip af te ronden, draai het dan om. Door specifieke taken toe te wijzen aan bepaalde dagen, dwing je jezelf om efficiënt om te gaan met de beschikbare tijd. Doe de administratie bijvoorbeeld op maandag en gebruik de woensdag voor bedrijfsontwikkeling. Op die manier voel je je niet opgejaagd en kun je voldoende aandacht besteden aan de belangrijkste taken.

FastCompany

Reageer op artikel:
De vierdaagse werkweek: zo krijg je meer gedaan in minder tijd
Sluiten