Jan de Raab
Jan de Raab Life 21 aug 2018

4 redenen waarom de bitcoin niet zal verdwijnen (longread)

Na de klap begin deze maand waarin de bitcoin munt kelderde van bijna 7.000 euro naar de huidige koers van 5.500 euro is het duidelijk dat de markt volwassenen wordt. De pieken worden lager en herstelperiodes kondigen zich sneller aan. BTC lijkt zich nu te stabiliseren op een koers van 5.400 euro – 5.600 euro. Die volwassenheid biedt hoop voor de toekomst. Hieronder leggen we uit waarom de Bitcoin niet snel zal verdwijnen. 

Sinds 2010, toen het de eerste legitieme cryptocurrency werd, is Bitcoin door experts meer dan 300 keer “dood” verklaard. Critici hebben de huiveringwekkende prijsvolatiliteit van de cryptocurrency aangehaald, de uitdagingen op het gebied van schaalbaarheid om een ​​groot aantal transacties als betaalmethode aan te kunnen of de onwaarschijnlijkheid dat een centrale bank monetaire controle overdraagt ​​op een stukje vooraf ingestelde softwarecode.

De acceptatie van Bitcoin als een alternatief voor transacties met creditcards of andere betaalmethoden neemt toe. Na de release als open-source software in 2009 heeft Bitcoin alleen al meer dan 300 miljoen digitale transacties gefaciliteerd, terwijl honderden andere cryptocurrencies zijn ontstaan.

De huidige acceptatie

Toegegeven, niet meer dan 3,5% van de huishoudens wereldwijd heeft cryptocurrency als betaalmethode aangenomen. Maar aangezien ontwikkelaars en regelgevers de volgende belangrijke problemen oplossen, zal de wereldwijde acceptatie van cryptocurrency waarschijnlijk toenemen. Dit zowel als betaalmethode voor consumenten, als door integratie van business-to-business oplossingen, waardoor verschillende activiteiten in de private en publieke sector worden gestroomlijnd.

Het vooruitzicht van een meer algemene acceptatie verklaart waarom  cryptocurrencies op de langertermijn beter zullen blijven presteren dan andere beleggingsactiva en de manier waarop de wereld zaken doet zal verbeteren.

Bitcoin blijft, dit is waarom

Vier belangrijke redenen waarom digitale valuta bestaansrecht hebben, leggen we even uit:

  1. Een SEC-goedgekeurde Bitcoin ETF kan liquiditeit stimuleren, consumenten beschermen en innovators waardering geven

Door institutionele investeringen te stimuleren, zou de SEC-goedkeuring een nieuwe mijlpaal betekenen in de validatie van cryptocurrencies. Om nogmaals te bevestigen, zou een toenemende acceptatie, het Amerikaanse financiële systeem en andere financiële systemen wereldwijd ten goede kunnen komen. Dit is logisch omdat cryptocurrency belangrijke financiële besparingen en maatschappelijke voordelen zal opleveren. Het stroomlijnen van de manier waarop de wereld transacties uitvoert voor goederen en diensten, wederzijdse grootboeken bijwerkt, contracten uitvoert en toegang krijgt tot records is hier debet aan.

  1. Uitgebreide Amerikaanse regelgeving kan de bescherming, innovatie en investeringen verbeteren

Naast een potentieel Bitcoin ETF, is er vraag naar een alomvattend regelgevingskader dat consumenten beschermt terwijl ze innovatie koesteren. Omdat de dollar de leidende mondiale fiat-valuta blijft, kijken institutionele beleggers over de hele wereld vooral naar welk raamwerk van regels en Amerikaanse toezichthouders zich ontwikkelen.

Hoewel veel institutionele beleggers de risico van cryptocurrency-investeringen beoordelen, betekent dit nog niet dat ze klaar zijn om te investeren. Veel van deze investeerders, zoals pensioenfondsen en zakelijke beleggers, wachten op Amerikaanse wettelijke richtlijnen en de bescherming om hun taken te honoreren. Hoe zullen bijvoorbeeld uitwisselingen vereist zijn om systemen en procedures in te voeren om hacks te voorkomen en om beleggers anders te beschermen tegen of te compenseren voor cyberaanvallen?

Hoewel er toenemende druk op regelgevende instanties is om te handelen, vereist de cryptocurrency-regelgeving, die zowel consumenten beschermt als koestert, een genuanceerde reeks regels. Het ontwikkelen van zo’n unieke strategie kost tijd en het kan zijn dat er wat struikelblokken zijn. Maar Amerikaanse toezichthouders zullen er uiteindelijk in zullen slagen om een alomvattend en uitgebalanceerd regelgevingskader voor cryptocurrency te ontwikkelen.

Als instellingen meer vertrouwen krijgen dat regelgeving hen kan helpen hun taken uit te voeren, kunnen zelfs kleine toewijzingen van gerenommeerde instellingen, pensioenen en bedrijven een nieuwe golf van investeringen in cryptocurrencies ontketenen.

  1. Breng de technologie op schaal

Bitcoin en andere cryptocurrencies ontwikkelen nog steeds het vermogen om op massale schaal te functioneren, wat betekent dat tienduizenden transacties per seconde moeten worden verwerkt. Hoewel het ontwikkelen van applicaties die cryptocurrencies als Bitcoin en Ethereum op het gewenste niveau brengen, niet van de ene op de andere dag zal gebeuren, is het ondenkbaar dat het op termijn niet zal gebeuren. Het is slechts een kwestie van tijd.

Het schaalbaar maken van cryptocurrency zou waarschijnlijk een explosie van nieuwe applicaties met zich meebrengen. Dat zou de acceptatie bevorderen door consumenten en bedrijven gemakkelijker te laten profiteren van cryptocurrency door het naadloos te integreren met debet- en kredietbetalingssystemen.

Dergelijke financiële activiteiten zouden waarschijnlijk sneller, goedkoper en efficiënter dan ooit gebeuren omdat er geen tussenschakels nodig zijn om de transactie te valideren en de kosten te verlagen. Dit kan de kosten en efficiëntie van de handel verbeteren tussen bedrijven, tussen bedrijven en consumenten, tussen overheden en consumenten, tussen non-profitorganisaties en consumenten en in elke combinatie daarvan. De zaden voor deze transformatie van handel zijn geplant.

  1. Het ontwikkelen van wereldbehoeften

In de huidige technologische fase zou het gebruik van cryptocurrency-adoptie als betaalmethode het snelst kunnen groeien in opkomende markten, met name die met een veilige, betrouwbare bankinfrastructuur. Veel consumenten die niet in dergelijke regio’s wonen, ervaren een sterke prikkel om transacties in cryptocurrency uit te voeren, omdat het huidige bankbetalingssysteem van hun land inefficiënt en onbetrouwbaar is en ze een bankrekening helemaal niet nodig hebben.

Wereldwijd blijven 1,7 miljard volwassenen niet-geklasseerd. Tweederde van hen heeft een mobiele telefoon waarmee ze cryptocurrency kunnen gebruiken voor transacties en voor toegang tot andere op blockchain gebaseerde financiële services. [2]

Diverse onderzoeken onderstrepen de ontvankelijkheid van ontwikkelingslanden voor cryptocurrency als transactiemedium. De regio Azië-Stille Oceaan heeft het grootste aandeel gebruikers wereldwijd van cryptocurrency als transactiemedium (38%), gevolgd door Europa (27%), Noord-Amerika (17%), Latijns-Amerika (14%) en Afrika / Het Midden-Oosten (4%), volgens een schatting van de University of Cambridge. [3]

Toepassingen in ontwikkelingslanden

Naarmate er meer toepassingen in ontwikkelingslanden komen om het gebruik van cryptocurrencies te vergemakkelijken, met name voor het kopen en verkopen van goederen en diensten tegen lagere kosten en op grotere markten, en meer jonge mensen die ontvankelijk zijn voor dergelijke nieuwe technologieën volwassen worden, zou de acceptatie van  cryptocurrency zeker exponentieel kunnen stijgen.

Het dotcom-tijdperk

Zoals het dotcom-tijdperk heeft onderstreept, kan het uiteenspatten van een investeringsbubbel zowel een crash als het aanbreken van een nieuw tijdperk betekenen. Terwijl irrationele investeringen in internettechnologie in de jaren negentig de dotcom-hype van brandstof voorzagen, overleefden enkele goed beheerde bedrijven de volgende fase van de internetrevolutie. Evenzo zal, ondanks een aantal periodieke prijsdalingen, een kleine groep cryptocurrencies en andere blockchain-applicaties, waaronder Bitcoin, geïntegreerd worden in ons dagelijks leven. Zowel achter de schermen als in de dagelijkse handel.

Bronnen:

[1] https://medium.com/@dennyk/crypto-and-Bitcoin-adoption-how-far-along-are-we-really-in-this-rally-79b5539dc222

[2] The World Bank, The Global Findex, 2018, http://www.worldbank.org/en/news/press-release/2018/04/19/financial-inclusion-on-the-rise-but-gaps -remain-global-Findex database-shows

[3] Global Cryptocurrency Benchmarking Study, Dr Garrick Hileman en Michel Rauchs, University of Cambridge, Judge Business School, 2017 (gesponsord door Visa), figuur 97, p 109. https://www.jbs.cam.ac.uk/ fileadmin / user_upload / onderzoek / centra / alternative-finance / downloads / 2017-global-cryptogeld-benchmarking-study.pdf

[4] Uit Global Cryptocurrency Benchmarking Study, p 108. Bron: htps: //coinmarketcap.com/historical

Reageer op artikel:
4 redenen waarom de bitcoin niet zal verdwijnen (longread)
Sluiten